Animaatiodokkarit

Tampereen elokuvajuhlilla on mukana runsas määrä dokumentteja ja animaatioita. Animaatiodokkarit-näytöksissä nämä kaksi genreä yhdistyvät. Animaatiodokkarit 1 ja 2 tutkivat sekä yhteiskunnallisia ongelmia ja ilmiöitä että henkilökohtaisia tositarinoita animoitujen dokumenttien kautta kerrottuna.

Tutustu näytöksiin ja lue alta näytöksen esittelyteksti.

Tampereen elokuvajuhlien ohjelmistossa on tänäkin vuonna runsaasti dokumentteja. Animaatiodokkarit-näytökset on koottu nimensä mukaisesti dokumenteista, jotka on toteutettu animaation eri tapoja hyödyntäen. Käyttämällä erilaisia animaation muotoja elokuvantekijät voivat kertoa tarinansa taianomaisella, joskus perinteistä dokumenttia intiimimmällä tavalla, joka tuo esiin kertomusten eri ulottuvuudet.

Animaatiodokkarit on jaettu henkilökohtaisten ja yhteisöä koskevien elokuvien näytöksiin. Ei silti ole yhtä ilman toista: yksittäinen ihmiskohtalo on aina osa isompaa kokonaisuutta, ja isolla kokonaisuudella on aina iholle osuva vaikutus lukemattomien ihmisten elämässä. Esimerkiksi elokuvassa Armit (2021) elokuvantekijä Elodie Dermange tutkii omia armenialaisia juuriaan, mutta tätä yhteyttä varjostaa kansanmurha, josta hänen isoisänsä selvisi hengissä mutta traumatisoituneena. Toisaalta taas lähes koomisesti nimetyssä elokuvassa Just a Guy (2020) kolme naista kertoo ystävyydestään 1980-luvulla kuolemaan tuomitun sarjamurhaajan kanssa. Tarina asettuu sujuvasti moderniin true crime -aaltoon.

Animaatiodokkarit kertovat tarinoita ihmisyydestä, historiasta ja identiteetin etsimisestä. Yhteensä yksitoista elokuvaa vievät katsojan Japaniin ja eri puolille Eurooppaa.

Aaro Salokorpi
Tampereen elokuvajuhlat