Tietoa meistä

Elokuvataiteen näyteikkuna maailmalle

Ihmisiä istumassa yleisössä.

Tampereen elokuvajuhlat on lyhytelokuvaan keskittyvä kansainvälinen festivaali, joka kokoaa elokuvataiteen ystävät ja alan ammattilaiset vuosittain maaliskuussa Tampereelle.

Vuonna 1968 perustettua festivaalia järjestää yhdistys nimeltä Tampereen elokuvajuhlat – Tampere Film Festival ry. Festivaalin päärahoittajat ovat Tampereen kaupunki, Suomen elokuvasäätiö (SES) , Yleisradio (YLE) ja AVEK.

Elokuvajuhlat on yksi kolmesta suurimmasta Euroopan lyhytelokuvafestivaalista Clermont-Ferrandin (Ranska) sekä Oberhausenin (Saksa) festivaalien rinnalla ja siten Pohjoismaiden suurin lyhytelokuvatapahtuma.  Festivaali on myös FIAPF:n (International Federation of Film Producers Associations) hyväksymä festivaali sekä kansainvälisen lyhytelokuvayhteisö Short Film Conference ISFC:n jäsen.

Elokuvajuhlien näytökset ja tapahtumat keräävät vuosittain noin 30 000 käyntiä. Festivaalille osallistuu lähes 800 akkreditoitunutta ammattilaisvierasta, ja tapahtuman parissa työskentelee noin 40 työntekijää sekä yli sata vapaaehtoista. Ohjelmistossa nähdään vuosittain noin 400 elokuvaa yli 100 näytöksessä.

Festivaalin päätapahtumapaikat vuonna 2024 olivat Finnkino Cine Atlas, Arthouse Cinema Niagara, Yo-talo ja Finlaysonin alue.

Seuraavan kerran elokuvajuhlia vietetään 5.–9.3.2025.

Ainutlaatuinen yhdistelmä kilpailuja, elokuvia ja tapahtumia

Projektori.

Festivaalin toiminnassa kaiken lähtökohtana on elokuvataide. Tavoitteenamme on tehdä maailmasta parempi paikka lyhytelokuva kerrallaan.

Festivaalin ohjelmisto koostuu kilpailunäytöksistä, teemaohjelmistoista sekä yleisö- ja ammattilaistapahtumista. Lyhytelokuvien ohella tapahtumassa esitetään pitkiä dokumentti- ja mykkäelokuvia sekä satunnaisesti myös pitkiä fiktioelokuvia. Valinnat tehdään elokuvien esteettisyys, eettisyys, tyylikkyys ja tarinallisuus edellä.

Neljä naista istuu kädet sylissä, päät ja jalat rajattu pois, mustavalkoinen kuva.

Kilpailut

Festivaali on kansainvälisesti arvostettu korkealaatuisesta kansainvälisestä ja kotimaisesta kilpasarjastaan. Kilpailuihin lähetetään vuosittain yli 7 000 elokuvaa, joista noin 110 valitaan loppukilpailuihin ja esitetään festivaalilla.

Kansainvälinen kilpailu on tarkoitettu lyhytelokuville. Pääpalkintona kilpailussa on Suudelma-patsas sekä 5 000 euron arvoinen Grand Prix, minkä lisäksi kilpailussa jaetaan kategoriapalkintoja ja kunniamainintoja. Tampereen elokuvajuhlat on yksi niistä elokuvajuhlista, joiden kautta voi päästä ehdokkaaksi Oscar®-, BAFTA– ja European Film Awards -lyhytelokuvapalkinnon voittajaksi.

Kotimaisessa kilpailussa on omat sarjansa lyhytelokuville ja pitkille dokumenttielokuville. Molemmissa sarjoissa jaetaan 5 000 euron arvoinen pääpalkinto sekä muita palkintoja ja kunniamainintoja. Kilpailu on tärkeä ponnahduslauta suomalaisille elokuvantekijöille.

Uutena tulokkaana elokuvajuhlien kilpailukartalla on yhteistyössä XYZ Films -tuotantoyhtiön kanssa toteutettu Generation XYZ -kilpailu. Lyhyille genre-elokuville tarkoitettu kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2021. Yhteistyössä mukana ovat myös Tampereen kaupunki ja APFI – Audiovisual Producers Finland.

Nostokurki, auringonlasku.

Teemaohjelmistot

Festivaali tuo elokuvateattereihin elokuvahelmiä, joita ei muualla pääse näkemään. Kilpailusarjojen ja -näytösten lisäksi elokuvajuhlien sydämen muodostavat festivaalin taiteellisen ryhmän kuratoimat teemaohjelmistot, joissa esitellään korkealaatuista suomalaista ja kansainvälistä lyhytelokuvaa sekä pitkiä dokumentteja.

Lisäksi elokuvajuhlilla nähdään vuosittain eri elokuva-alan toimijoiden kanssa yhteistyössä toteutettuja näytöksiä, kuten AV-Arkki, Kino Euphoria, EFA Shorts, Kino-Tamk ja ELOssa sekä KAVIn kanssa toteutettu Arkistojen aarteet -kokonaisuus.

Vuosittain elokuvajuhlilla järjestetään myös ainutlaatuisia erikoisnäytöksiä, joissa pääsee näkemään esimerkiksi live-säestettyjä mykkäelokuvia, kirkkonäytöksiä tai video mapping -taidetta rakennusten seinissä. Näytösten yhteydessä järjestetään Q&A-tilaisuuksia, joissa festivaalilla vierailevat elokuvien tekijät kertovat teoksistaan ja vastaavat yleisön kysymyksiin.

Dj lavalla.

Tapahtumat

Festivaaliviikon elokuvanäytöksiä täydentävät monenlaiset yleisö- ja ammattilaistapahtumat. Elokuvien teemojen käsittelyä jatketaan keskustelutilaisuuksissa ja seminaareissa, ja festivaali-illat huipentuvat klubi-iltoihin.

Elokuvantekijöille ja alan ammattilaisille tarjotaan oma räätälöity ohjelmistonsa, johon kuuluu verkostoitumistilaisuuksia, työpajoja ja seminaareja.

Liity Tampereen elokuvajuhlien jäseneksi

Tampereen elokuvajuhlat – Tampere Film Festival ry -yhdistyksen jäseneksi voi liittyä jokainen yksityinen henkilö, rekisteröity yhdistys, osakeyhtiö tai muu oikeustoimikelpoinen yhteisö, jonka yhdistyksen hallitus hyväksyy jäseneksi. Yhdistyksen vuosittainen jäsenmaksu on 10 €.

Yhdistyksen tarkoituksena on elokuvataiteen tunnetuksi tekeminen, kehittäminen ja tukeminen. Yhdistyksen tarkoituksena ei ole voiton tai muun taloudellisen ansion hankkiminen siihen osallisille.

Jos haluat liittyä Tampereen elokuvajuhlien jäseneksi, ota yhteyttä: office@tamperefilmfestival.fi.

Keitä olemmeja mistä meidät löytää?

Kaksi miestä halaa, nainen nauraa.

Henkilökunta &
hallitus

Ota yhteyttä

Meille töihin?

Ota yhteyttä