Tampereen elokuvajuhlat & Yle Teema: Lapsuus Etelämerellä

Näytös omistettu satavuotiaalle dokumenttiklassikolle ja sen viime vuonna saamalle jatko-osalle.

Robert Flaherty (1884–1951) ohjasi maailman ensimmäisenä dokumenttielokuvana pidetyn Nanook – pakkasen poika (1922). Sen jälkeen hän matkusti perheineen Samoan saarelle tekemään toista elokuvaansa Moana – auringon poika (1926). Flahertyn pieni tytär Monica vietti onnellisia vuosia Etelämerellä samoalaisten laulujen ympäröimänä, ja lopun elämäänsä hän etsi paluuta varhaisen lapsuutensa paratiisiin.

Vuonna 1981 Moanasta valmistui versio, johon Monica Flaherty (1920–2008) oli luonut ääniraidan saarilla tekemistään äänityksistä. Dokumentti Monica in the South Seas kertoo menneisyyden tavoittamattomuudesta, länsimaisen ihmisen fantasioista ja Monica Flahertyn elämäntyöstä.

Marika Kecskeméti,
Yle

Kieli: Eng Kesto: 171 min Ikäraja: For All Ages

 • kalenteri-ikoni Su 10.3.

 • kelloikoni 13:00

 • karttaikoni Cine Atlas 2

 • 0

 • Monica Flaherty mikrofoni kädessään.

  Monica in the South Seas

  Ohjaaja: Sami van Ingen, Mika Taanila
  Tuotantomaa: Finland
  Vuosi: 2023
  Genre: Documentary
  Kesto: 73 min
  Ikäraja:

  Paluu lapsuuden paratiisiin. Elokuva Monica Flahertyn kunnianhimoisesta pyrkimyksestä 1970-luvulla luoda täydellinen ääniversio hänen vanhempiensa Robert ja Frances Flahertyn Samoalla ohjaamasta mykkäelokuvasta Moana (1926).

 • Samoan alkuperäiskansaa tanssimassa.

  Moana with Sound

  Ohjaaja: Robert Flaherty, Frances Flaherty, Monica Flaherty
  Tuotantomaa: United States
  Vuosi: 1926 / 1981
  Genre: Documentary
  Kesto: 98 min
  Ikäraja:

  Vuonna 1926 dokumenttielokuvan pioneerit Robert ja Frances Flaherty matkustivat perheineen Savaiin saarelle Samoassa kuvatakseen paikallista elämää ja tehdäkseen elokuvan, joka vetäisi vertoja Nanookin menestykselle. Flahertyjen tytär restauroi elokuvan alkuperäiskansojen äänillä ja lauluilla yli puoli vuosisataa kuvauksien jälkeen. Moana with Sound on kaunis dokufiktio ja tärkeä osa elokuvahistoriaa.