Saamelaiset valkokankaalla

Kokeellista, dokumentaarista ja fiktiivistä elokuvaa saamelaisilta tekijöiltä.

Saamelaisilla on pitkä ja monisyinen elokuvahistoria. Valkokankaalla saamelaisia on nähty lähes vuosisadan, vaikkakin yleensä sivuosissa joko eksoottisena viettelijättärenä tai mystisenä loistivana samaanina, tai useimmiten nimettöminä kulkijoina tunturissa.

Saamelaisten omat tarinat kuullaan vihdoin, ja ne kiinnostavat maailmalla. Monet ohjelmiston elokuvista ovat saaneet ensi-iltansa suurilla festivaaleilla kuten Sundancessa, Berliinissä ja Torontossa.

Liisa Holmberg
ISFI – International Sámi Film Institute

Kieli: Eng Kesto: 86 min Ikäraja: 16+

 • Unborn biru

  Syntymätön paholainen
  Ohjaaja: Inga Elin Marakatt
  Tuotantomaa: Norway
  Vuosi: 2022
  Genre: Fiction
  Kesto: 19 min

  Raskaana oleva leski on kipeästi avun tarpeessa. Hänen on saatava ruokaa itselleen ja tyttärelleen. Yhteisön kääntäessä selkänsä hän varastaa hopeakoruja kuolleelta. Hopea on kuitenkin kirottua, ja teolla on seurauksensa kaikille, jopa syntymättömälle.

 • Neljä saamelaisten perinnepukuihin pukeutunutta henkilö istuvat pöydän ääressä.

  Ruoktojohka

  Home River
  Kotijoki
  Ohjaaja: Kati Eriksen, Scott Thornton
  Tuotantomaa: Finland
  Vuosi: 2023
  Genre: Documentary
  Kesto: 26 min
  Ikäraja:

  Saamelaiset ovat kalastaneet Tenolla vuosisatojen ajan, kunnes Suomi asetti joelle ennennäkemättömät rajoitukset. Merkittävässä alkuperäiskansojen oikeusjutussa kolme saamelaisnaista taisteli valtiota vastaan pitääkseen kulttuurinsa elossa.

 • Lehdetön, kiemurainen puu nousee aallokosta aurinkoa vasten. Sen takana on lukuisia sähkötorneja.

  Muohtačalmmit

  Ohjaaja: Hans Pieski, Arttu Nieminen
  Tuotantomaa: Finland
  Vuosi: 2023
  Genre: Experimental, Documentary
  Kesto: 10 min

  Muohtačalmmit on kokeellinen elokuva veden virtauksesta metaforana saamelaisista nykyajan paineessa. Elokuva käsittelee myös veden merkitystä saamelaisten pyhänä elementtinä, väylänä ja päivittäisenä ravinnonlähteenä. Elokuva maalaa dystopiaa siitä, kuinka saamelaiset hengittävät tulevaisuudessa energia- ja mineraalipolitisen paineen keskellä. Kerronnan runollinen olemus tulee Pedar Jalvilta, Suomen ensimmäiseltä saamelaiskirjailijalta ja saamelaisen kirjallisuuden keskushenkilöltä, joka kuvaa yhteyttä veteen runossaan ”Muohtačalmmit” (1915).

 • Kalpea, perinnepukuinen hahmo makaa suu auki vihreällä pellolla. Hänen ympärillään on pumpulin palasen näköisiä valkoisia tuppoja.

  Sire ja dat maŋemus geassi

  Sire and the Last Summer
  Sire ja viimeinen kesä
  Ohjaaja: Liselotte Wajstedt
  Tuotantomaa: Sweden
  Vuosi: 2022
  Genre: Fiction
  Kesto: 15 min

  Vuonna 1916 Sire Marainen, ohjaajan isoisän äiti, on raskaana, sairastuu struumaan ja tukehtuu. Mutta sitä ennen hän elää rikkaan kesän tunturissa – tunteineen, äänineen, muistoineen – keskittyen pieniin yksityiskohtiin. Sire muistuttaa meitä elämästä, ei kuolemasta.

 • Alhaalta otettu kuva sinivalkopukuisesta naisesta, joka seisoo valko-ruskea-harmaaraidallisten vuorien edessä.

  Almmiravddas

  Horizon
  Horisontti
  Ohjaaja: Johan Sara Jr.
  Tuotantomaa: Norway
  Vuosi: 2021
  Genre: Experimental, Fiction
  Kesto: 8 min

  Hiljainen hetki horisontissa, jossa Saamen tyttäret ja pojat joikaavat valoisan juhannusyön aamunkoittoon asti. Silkinpehmeillä liikkeillään he muodostavat siluetteja huomisen ja tulevaisuuden unelmien hämärässä.

 • Aikuinen poro hoitaa pientä vasaansa hangessa.

  Miessemánnu

  A Calf Born in Winter
  Ohjaaja: Jolanda Magga
  Tuotantomaa: Finland
  Vuosi: 2022
  Genre: Experimental, Documentary
  Kesto: 8 min

  Ihmisen ja poron välille on syntynyt erityinen suhde, joka varmistaa, että poro saa pysyä villinä eläimenä ja elää luonnossa. Miessemánnu kertoo äänen ja kuvan kautta tapahtumasta, jolloin luonto palkitsee meitä uuden elämän syntymällä.