Rake Special: Grand Old Man

Rake Special -näytöksessä tutustutaan dokumenttien kautta viime vuosisadan Suomeen.

Rake Special on omistettu Matti Kassilalle (1924–2018), Risto Jarvalle (1934–1977), Jaakko Pakkasvirralle (1934–2018) ja Antti Peipolle (1934–1989). Näytös sisältää neljä merkkiteosta, kunkin ohjaajan parhaan lyhytdokumentin.

Kieli: Fin Kesto: 102 min Ikäraja: For All Ages

  • Mustavalkoinen kuva, jossa kaksi vanhaa naista istuvat mustissa vaatteissa.

    Kolmen kaupungin kasvot: Tampere

    The Faces of Three Cities: Tampere
    Ohjaaja: Matti Kassila
    Tuotantomaa: Finland
    Vuosi: 1962
    Genre: Documentary
    Kesto: 31 min
    Ikäraja:

    Matti Kassilan (1924–2018) Kolmen kaupungin kasvojen Tampere-jakson kerronta löytää kaunopuheisen luistavasti kesän 1961 Tampereen kasvoista ja ominaispiirteistä mainioita pikku tarinoita ja ilmeikkäitä yksityiskohtia. Kassila rakentaa upean dokumenttinsa draaman muotoon: veden draama, tehtaiden draama, joukkojen draama 1918, sukupuolten draama ja draama ihmisessä itsesään. Jakso keskittyy kosolti Tampereen naisiin, ja Tampereella asuikin vuonna 1961 noin 13 000 naista enemmän kuin miehiä. Kassila oli intoa täynnä Tampere-jaksoa tehdessään.

  • Mustavalkokuva, jossa retrohenkisiin vaatteisiin pukeutuneet naiset seisovat kadulla.

    Nainen ja yhteiskunta

    Woman and Society
    Ohjaaja: Risto Jarva
    Tuotantomaa: Finland
    Vuosi: 1968
    Genre: Documentary
    Kesto: 29 min
    Ikäraja:

    Risto Jarvan (1934–1977) lyhytelokuvien pääteos on 1960-luvun lopun haastava puheenvuoro roolikeskustelusta ja naisen tasa-arvon puutteesta suomalaisessa yhteiskunnassa. Aihe on oivaltavasti rajattu ja keskittyy valliseviin asenteisiin mielipiteitä ironisesti kärjistäenkin. Nainen kaupallisuuden sukupuolikohteena ja välineenä tiukasti nähtynä. Saalistajien ja uhrien osat loppukohtauksessa Linnanmäellä. Nainen ja yhteiskunta on Jarvan lyhytelokuvien aatelia ja tuotantoyhtiö Filminorin laadun tavaramerkki.

  • Mustavalkoinen kuva, jossa poolopaitaan pukeutunut nuori mies pitelee vanhanaikaista mikrofonia kädessään.

    Eläköön nuoruus!

    Long Live Youth!
    Ohjaaja: Jaakko Pakkasvirta
    Tuotantomaa: Finland
    Vuosi: 1968
    Genre: Documentary
    Kesto: 17 min
    Ikäraja:

    Vuotta 1968 on kutsuttu monilla nimillä, muun muassa kulttuurivallankumouksen ja nuorison hulluksi vuodeksi. Jaakko Pakkasvirran (1934–2018) aiheeseen eläytynyt Filminorin ja Postisäästöpankin informaatioelokuva Eläköön nuoruus! pyrkii antamaan välähdyksiä aikansa nuorison ongelmista, nuorten omasta näkökulmasta. Musiikin on luonut Otto Donner, ja musisoimassa on Jim Pembroken tähdittämänä aikansa suosikkiyhtye Blues Section. ”Jos nuoret saa olla niinku ne haluu, niin ne panee koko tän kulttuurin ranttaliks.”

  • Mustavalkokuva, jossa aikuinen keinuu selin kameraan ja pitelee lasta, joka istuu kasvot kameraan päin.

    Sijainen

    Proxy
    Ohjaaja: Antti Peippo
    Tuotantomaa: Finland
    Vuosi: 1989
    Genre: Documentary
    Kesto: 25 min
    Ikäraja:

    Antti Peipon (1934–1989) matka elämänsä ensimmäisiin seitsemään vuoteen, psykoanalyyttiseen matkaansa lapsuuteensa ja traumaattiseen sota-aikaan, joka jätti jälkensä kansakunnan muistiin. Sodan herättämät tunnot, kollektiivinen syyllisyys ja vastuu heijastuivat perhesuhteisiin. Kun kansakunta kärsi, myös yksilöt kärsivät. Elokuva on tutkielma yhteisön ja yksilön suhteesta, siitä miten kansalliset traumat heijastuvat yksityiseen ihmiseen. Kotimaisen kilpailun pääpalkinto ja Risto Jarva -palkinto Tampereella 1989.