Kotimainen kilpailu 6: Do No Harm & Eila Babushka – Mummoni on toista maata

Kaksi henkilökohtaista tositarinaa, joihin Venäjän ja Neuvostoliiton toimet ovat vaikuttaneet peruuttamattomilla tavoilla.

Kieli: Fin, Eng Kesto: 100 min Ikäraja: 12+

 • Nainen auringonkukkien keskellä auringonlaskun aikaan.

  Do No Harm

  Ohjaaja: Satu Majava, Joel Tainio
  Tuotantomaa: Finland
  Vuosi: 2024
  Genre: Documentary
  Kesto: 59 min

  Kun Venäjä hyökkää Ukrainaan helmikuussa 2022 Suomessa asuva ukrainalainen lääkäri Oksana lähtee bussimatkalle suomalaisten vapaaehtoisen kanssa kohti Ukrainan rajaa. Tarkoituksena on tuoda mahdollisimman monta sotaa pakenevaa ukrainalaista Suomeen.

 • Vanha, hattupäinen nainen katsoo kameraa kohti sateessa vihreä pelto takanaan.

  Eila Babushka – Mummoni on toista maata

  Eila Babushka – The Past Is a Foreign Country
  Ohjaaja: Matti Elo
  Tuotantomaa: Finland
  Vuosi: 2024
  Genre: Documentary
  Kesto: 41 min

  5-vuotiaana Suomeen muuttanut Kim kuulee sukunsa tarinan ensimmäistä kertaa Eila-mummonsa keittiön pöydän ääressä. Eila syntyi Inkerinmaalla vuonna 1938, suomalaiseksi Neuvostoliittoon, mutta vuonna 1941 inkeriläiset evakuoitiin maataloustöihin Suomeen, sitten takaisin, ja lopulta perhe päätyy 1990-luvulla Suomeen inkeriläisinä paluumuuttajina. Perhe vaikenee vaikeiden asioiden edessä, ja myös Kimin isän ammutuksi tuleminen on tabuaihe.

  Elokuva on jo melkein valmis, kun Venäjä hyökkäsi helmikuussa 2022 Ukrainaan. Taas naiset ja lapset pakenevat sotaa. Yllättäen sodasta ja sen syistä puhuttaessa Eila ja Kim asettuvat eri kannoille. Eila Babushka on dokumenttielokuva inkerinsuomalaisista paluumuuttajista, juurettomuudesta ja neuvostopropagandan vaikutuksesta.