Turun animaatiokoulutus

Turun animaatiokoulutus täyttää tänä vuonna 30 vuotta, ja Tampereen elokuvajuhlilla tätä juhlistetaan kahdella näytöksellä: Yhdessä olemisesta ja Ihmisenä olemisesta.

Tutustu näytöksiin ja lue Elli Vuorisen esittelyteksti Turun animaatiokoulutuksen näytöksiin.

TURUN ANIMAATIOKOULUTUS TÄYTTÄÄ 30 VUOTTA

Turun AMK:n Taideakatemian animaatiokoulutus juhlistaa 30-vuotista taivaltaan Tampereella kahdella näytöksellä. Vuonna 1994 perustetusta ainutlaatuisesta koulutuksesta on valmistunut lukuisia palkittuja animaatio-ohjaajia ja taiteilijoita. Priit Pärnin ja Eija Saarisen aikanaan rakentama animaatiolinja on valittu peräti kahdesti maailman parhaaksi. Opinnoissa painotetaan edelleen tarinankerrontaa ja opiskelijoiden omaa taiteellista ilmaisua. Perinteiset animaatiotekniikat – piirrosanimaatio ja stop motion – ovat edelleen keskiössä.

Suomalaisen animaatioalan kehityksessä ei Turun animaatiokoulutusta voi sivuuttaa. Vuosien saatossa ala on paisunut kansainväliseksi viihdeteollisuudeksi, joka työllistää jatkuvasti yhä enemmän ihmisiä. Koulutuksen tulee vastata tähän työllisyystarpeeseen unohtamatta animaation arvoa itsenäisenä taidemuotona.

30-vuotisjuhlanäytökset esittelevät monipuolisesti koulun opiskelijaelokuvia vuosien varrelta. Näytösten elokuvat käsittelevät ihmisyyttä yhteisön osana sekä yksilön sisäistä kasvua. Animaatiot kuvaavatkin ihmisyyttä usein epäsuorasti ja etäännytetysti. Parhaimmillaan teokset avautuvat katsojilleen kerros kerrokselta. Ne jäävät monesti mietityttämään viikoiksi, puhuttelevat monitulkintaisuudellaan, tarjoavat ilahduttavia oivalluksen hetkiä ja osoittavat animaation ainutlaatuisen ilmaisuvoiman.

Elli Vuorinen
Animaation lehtori