Etelä-Kaukasia

Kaukasiaa käsitellään  Tampereen elokuvajuhlien ohjelmistossa kolmen eri näytöksen voimin. Näytökset Etelä-Kaukasia 1 ja 2 sisältävät niin draamaa, komediaa kuin animaatiota.

Chai Khana: Naisääniä Kaukasiasta koostuu neljästä lyhytdokumentista. Chai Khana on Etelä-Kaukasian alueella toimiva tarinankerronnan alusta, joka pyrkii työllään nostamaan niitä ääniä, jotka valtamedia usein ohittaa

Tutustu näytöksiin ja lue alta Etelä-Kaukasia -ohjelmiston esittely.

Etelä-Kaukasian teemanäytökset tarjoavat erilaisia ikkunoita Georgiaan, Armeniaan ja Azerbaidžaniin. Pitkähistoriainen alue on viime vuosisadan aikana toiminut näyttämönä levottomuudelle ja konflikteille: sodat, kapinat ja vallanvaihdot ovat järisyttäneet maiden poliittista maisemaa ja siten niiden asukkaiden elämää. Ympäri maailmaa yleistyvä köyhyys ja autoritäärisyys varjostavat myös Etelä-Kaukasiaa, mutta niiden lomaan mahtuu myös vastarintaa ja toivoa.

Yksi teeman kolmesta näytöksestä on omistettu vuonna 2015 perustetulle Chai Khanalle. Chai Khana on Etelä-Kaukasian alueella toimiva tarinankerronnan alusta, joka pyrkii työllään nostamaan niitä ääniä, jotka valtamedia usein ohittaa. Tämä näkyy jo alustan nimessä: ‘chai khana’ tarkoittaa teehuonetta, perinteisesti miesvaltaista paikkaa. Nimellään naisten johtama järjestö tekee teehuoneesta tilan, jossa myös naiset ja vähemmistöryhmiin kuuluvat saavat äänensä kuuluviin.

Chai Khana -näytökseen kuuluu neljä dokumenttia, joiden aiheet vaihtelevat konkreettisesta eteeriseen: dokumentissa Unelmien kaupunki (2023) seurataan nuoren naisen yritystä löytää asuntoa yhä kalliimmaksi muuttuvassa Tbilisissä; intiimi ja kokeellisempi He kuiskaavat, mutta joskus he huutavat (2022) kutsuu katsojan osaksi paikallista kansanperinnettä. Naisohjaajien dokumenteissa valokeila on etenkin alueen naisissa ja heidän kokemuksissaan.

Teeman kaksi muuta näytöstä, Etelä-Kaukasia 1 ja 2, pitävät sisällään monipuolista tarinankerrontaa. Elokuvien haikea melankolia, kuiva huumori ja säväyttävät visuaalit tulevat valkokankaan kautta iholle asti. Alueen historia on pitkä ja nykyhetki moniulotteinen, mutta nämä lyhytelokuvat antavat kosketuspintaa erilaisten elämien, historiallisten tapahtumien ja kulttuuri-ilmiöiden kautta. 

Aaro Salokorpi
Tampereen elokuvajuhlat