Demokratia vaarassa

Demokratia on yksi Tampereen elokuvajuhlien vuoden 2024 pääteemoista. Demokratia vaarassa -ohjelmistokokonaisuuteen kuuluu kaksi lyhytelokuvanäytöstä sekä pitkä dokumentti Miten korjata maailma?  Näytökset käsittelevät muun muassa kansalaisaktivismia sekä demokratiaa arjessa. Mukana on tuoreita 2020-luvun lyhytelokuvia, mutta myös vanhempia klassikoita 1960–70-luvuilta.

Demokratia vaarassa -ohjelmisto syntynyt tarpeesta ottaa osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun länsimaisen demokratian rapautumisesta. Tutustu alta teemaohjelmiston näytöksiin ja lue Tampereen elokuvajuhlien toiminnanjohtaja Riina Mikkosen saatesanat.

Demokratia vaarassa -teemaan pureudutaan myös Tampereen yliopistolla pidettävässä seminaarissa.

Yhteiskunnallisia aiheita käsitellään myös Etelä-Kaukasia -näytöksissä.

Demokratia vaarassa -ohjelmisto ottaa osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun demokratian tilasta. Elämme Euroopassa Venäjän sotatoimien varjossa, ja tilanne Lähi-idässä on todella huolestuttava. Jotta erimielisyydet eivät kärjistyisi väkivaltaisiin konflikteihin, ihmisillä tulisi olla yhdenvertainen mahdollisuus osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Se tarkoittaa myös eriävien mielipiteiden sietokykyä ja kärsivällisyyttä käydä dialogia.

Demokratia vaarassa -ohjelmiston ensimmäinen näytös Arkipäivän demokratia sisältää uhkia ja mahdollisuuksia: mitä tapahtuu kun vahvemmat ottavat vallan? Eût-elle été criminelle… (2006) on pysäyttävä elokuva kostosta ja misogyniasta Ranskassa toisen maailmansodan päätyttyä. Last Day (2021) todentaa kireää tunnelmaa Washington D.C.:ssä tammikuussa 2021 ja Cadoul de craciun (2018) näyttää miten ahdasta arki on diktatuurissa. Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon harvoin nähty Vaaran merkki (1978) on dokumenttielokuva fasistisen liikkeen toiminnasta Suomessa 1970-luvun lopulla. Näytös päättyy Estibaliz Urresola Solagurenin toiveikkaiseen fiktioon Cuerdas (2022), jossa kuoro panee kampoihin suuryhtiölle.

Näytös Kansalaisaktivismi antaa puheenvuoron sitkeille aktivisteille: Kuinka metsä pelastetaan (2023) on dokumentti onnistuneesta ympäristöaktivismista. Animaatio Freedom Swimmer (2021) vastustaa Kiinan politiikkaa Hongkongissa, fiktio Flores del otro patio (2022) on tyylikäs voimannäyte queerista aktivismista Kolumbiassa ja Cosmonauts (2020) muistuttaa, että Venäjällä on Putinia vastustava oppositio. Näytöksen päättää Agnès Vardan aikalaiskuvaus Black Panthers (1968).

Kuinka metsä pelastetaan, Black Panthers ja ohjelmiston pitkä dokumenttielokuva Miten korjata maailma (2023) muistuttavat, että historian saatossa on aina ollut epäkohtia mutta myös ihmisiä, jotka ovat olleet valmiita niitä korjaamaan. Ajatus siitä, että muutos on saatu aikaan ennenkin, valaa uskoa myös tulevaan.

Näytösten lisäksi demokratiaa pohditaan kahdessa paneelikeskustelussa, jotka on järjestetty yhteistyössä Tampereen yliopiston Demokratiatutkimusverkoston kanssa. Keskustelutilaisuuksiin on vapaa pääsy. 

Riina Mikkonen
Kuraattori / Tampereen elokuvajuhlat

Stadin AO:n opiskelijoiden tuottamassa videossa Demokratia vaarassa -teemaa avaavat politiikan tutkija Matias Heikkilä ja yhteyskuntafilosofian ja etiikan tutkija Lauri Lahikainen Tampereen yliopistosta, dokumenttielokuvien tekijä Jouko Aaltonen (Miten korjata maailma, 2023), sekä Otto Laakso Elokapinan videotuotantotiimistä (Kuinka metsä pelastetaan, 2023):