Vastuullisuuspalkinto Verso jaetaan tänä vuonna kolmatta kertaa

Vuodesta 2022 lähtien Tampereen elokuvajuhlilla on jaettu vastuullisuuspalkinto Verso. Kyseessä on Ylen, Tampereen kaupungin, Tampereen elokuvajuhlien ja Audiovisual Producers Finland – APFI ry:n myöntämä rahapalkinto, jonka tarkoituksena on edistää kestävämpää elokuva-alaa ja vastuullisuuskäytäntöjä. Verso on Suomessa ainoa laatuaan, sillä se keskittyy ainoastaan siihen, miten ekologisesti elokuva on tehty.

Verso jaetaan myös tänä vuonna festivaalien Palkintoseremoniassa. Palkintoehdokkaiksi voivat hakea kaikki Tampereen elokuvajuhlien kotimaiseen kilpailusarjaan valitut elokuvat. Kotimaiseen kilpailuun valittujen elokuvien työryhmille lähetetään sähköpostitse kyselylomake, jossa voi avata sitä, miten elokuvan tuotanto on huomioinut kestävän kehityksen ja ekologisuuden. Tuotantojen ekologisuudella tarkoitetaan tässä yhteydessä mitä tahansa toimia, jotka pienentävät tuotantojen negatiivisia ympäristö- ja ilmastovaikutuksia.

Jotta elokuvaa voidaan harkita Verson voittajaksi, elokuvan työryhmän tulee vastata lähetettyyn kyselylomakkeeseen. Kyselyyn tulee vastata 26. helmikuuta klo 15.00 mennessä.

Voittajan valitsee nelihenkinen tuomaristo, johon tänä vuonna kuuluvat viime vuoden voittaja Pekka Paalanen, Visit Tampereen projektipäällikkö Matti Pollari, APFI ry:n hankepäällikkö Anne Puolanne ja Ylen vastuullisuusasiantuntija Marja Salonen. Verso-palkinnon tuomaristoon voi tutustua nettisivujemme tuomaristo-osiossa. 

Verso-palkinto jaetaan elokuvajuhlien Palkintoseremoniassa lauantaina 9. maaliskuuta, ja se on arvoltaan 2000€. Pääpalkinnon lisäksi yhdelle elokuvalle jaetaan Verso-erikoismaininta.

Kolmas voittaja valitaan vuoden 2024 festivaaleilla

Verso-palkinto jaetaan tänä vuonna kolmatta kertaa. Viime vuoden voittajaksi valikoitui Pekka Johan Paalasen Crime Alley (2022).  Erikoismaininnan sai Teemu Nikin ohjaama Tuulikki (2022). Tuomaristo perusteli voittajaksi valikoituneen elokuvan, jonka tuotannolle ekologisuus oli kokonaisvaltaista. 

– Kameran takana tehdyt valinnat on osattu nivoa selkeästi osaksi kestävän kehityksen tavoitteita ja tuomaristo totesikin, että vastaavanlaista ymmärrystä av-alastamme soisi nähtävän enemmänkin niin suunnitteluvaiheessa kuin viestinnässä, kuului tuomariston perustelu. 

Aivan ensimmäisen Verso-palkinnon vuonna 2022 voitti Ville Koskisen, Daniela Toman, Svetlana Romanovan, Matti Kinnusen ohjaama Arctic Utopias (2022). Erityismaininta meni Ida-Maria Ovan elokuvalle Mehiläiskesä (2021).

Palkinto on saanut kiitosta ehdokkaiden parista. 

– Vastuullisuus on erittäin tärkeä ja ajankohtainen aihe kaikilla aloilla, myös elokuva-alalla. On hienoa, että alalla kiinnitetään yhä enemmän huomiota kestävän kehityksen periaatteiden noudattamiseen ja ympäristövaikutusten pienentämiseen. Palkinnot, kuten Vastuullisuuspalkinto Verso, ovat loistava tapa kannustaa ja tuoda esiin hyviä käytäntöjä alalla. Tällaiset palkinnot voivat toimia esimerkkeinä ja innoittajina muille alan toimijoille, kertoo yksi elokuvatuontanto palautteessaan.

Aina kohti ympäristöystävällisempää festivaalia

Tampereen elokuvajuhlat on päämäärätietoisesti kehittänyt toimintaansa ekologisesti kestävämmäksi tapahtumaksi ja sitoutunut mukaan Tampereen kaupungin tavoitteeseen tulla hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. Elokuvajuhlien sitoutuminen ympäristövastuullisuuteen näkyy käytännössä muun muassa jätteiden lajittelulla niin toimistolla kuin tapahtumissa, suosimalla vuokraus-, lainaus- ja kierrätyspalveluja ja suunnittelemalla tapahtuman viestintämateriaalit monivuotisiksi aina kun mahdollista. 

Elokuvajuhlat tuo ympäristöön liittyviä teemoja esiin myös festivaaliohjelmistossa, ja näin teemme myös tänä vuonna. Esimerkiksi teemaohjelmisto Metsä tarkastelee metsää monesta eri näkökulmasta. 

Sivujemme vastuullisuus-osiosta löytyy tarkempaa tietoa siitä, miten Tampereen elokuvajuhlat edistää ympäristövastuullisuutta. 

Vuoden 2024 festivaaleilla on myös ensimmäistä kertaa myynnissä ympäristölippu. Lipputuotteista voi lukea enemmän liput-osiosta, ja ympäristölipusta saa lisätietoa lukemalla aiheeseen liittyvän artikkelin.