Tampereen elokuvajuhlien koko ohjelmisto julkaistu

Tampereen elokuvajuhlia vietetään 55. kerran 5.–9. maaliskuuta, ja festivaalin ohjelmisto on nyt julkaistu kokonaisuudessaan. 

Elokuvajuhlat avataan näyttävästi keskiviikkona 5. maaliskuuta Finnkino Plevnan iSense-salissa, kun mestariohjaaja Pirjo Honkasalon odotettu uutuuselokuva Orenda (Suomi, 2025) saa Suomen ensi-iltansa. Näytöksessä ovat vieraana Honkasalon lisäksi elokuvan pääosanäyttelijä ja käsikirjoittaja Pirkko Saisio sekä toinen pääosanäyttelijä Alma Pöysti. Avajaisnäytöksen jälkeen festivaaliviikko jatkuu yli sadalla elokuvanäytöksellä elokuvateatteri Finnkino Cine Atlaksessa sekä Arthouse Cinema Niagarassa. Elokuvanäytösten ohella järjestetään myös koko yleisölle avoimia sekä elokuva-alan ammattilaisille suunnattuja tapahtumia.

Ohjelmiston keskiössä ovat kilpailunäytökset arvostetuissa kilpasarjoissa, joita ovat kansainvälinen, kotimainen sekä genre-elokuville tarkoitettu Generation XYZ -kilpailu. Kilpailut huipentuvat voittajien palkitsemiseen Palkintoseremoniassa lauantaina 8. maaliskuuta Olympiassa. Kilpailunäytösten lisäksi elokuvajuhlilla esitetään kattava teemaohjelmisto sekä useita mielenkiintoisia erikoisnäytöksiä.

Vuoden 2025 teemoja – Mongolia, Liettua, UG, Hoiva & demokratia

Vuoden 2025 teemaohjelmistossa käännetään katseet Mongoliaan ja Liettuaan. Mongolia-näytöksissä esitetään muun muassa mongolialaista animaatiota sekä elokuvia yhteiskunnan, kulttuurin ja nuorten näkökulmista. Liettua-näytöksissä keskitytään esimerkiksi liettualaisten naistekijöiden elokuviin sekä avantgardeen. Liettua-näytöskokonaisuus aloittaa samalla laajemman yhteistyön, jota on suunniteltu Tampereen eri kulttuuritapahtumien ja Liettuan kulttuuri-instituutin välillä vuodelle 2025.

Paikallisessa yhteistyössä Tampereen yliopiston Demokratiatutkimusverkoston kanssa on toteutettu teemakokonaisuus Hoiva & demokratia, joka on jatkoa vuoden takaiselle Demokratia vaarassa -näytöskokonaisuudelle. Teemaan kuuluu yleisölle avoin Hoiva ja demokratia -paneelikeskustelu. Paikallinen alakulttuuri pääsee esille UG-teeman näytöksessä Tampere UG, jonka on kuratoinut alakulttuuriaktivisti Sami Ylipihlaja. Näytöksen kaikki elokuvat saavat maailmanensi-iltansa Tampereen elokuvajuhlilla. UG-teemassa päästään kurkistamaan myös Annette Kennerleyn intiimeihin kuvauksiin brittiläisestä queer-kulttuurista 80- ja 90-luvuilla näytöksessä Club des Femmes: Annette Kennerley. Kennerley on myös itse paikalla näytöksessä.

 

Tekijätähtenä tämän vuoden festivaalilla nähdään arvostettu elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo, jonka tuotannosta esitetään ainutlaatuinen ja laaja retrospektiivi avajaisnäytöksen lisäksi. Honkasalo on paikalla Tampereella koko festivaalin ajan ja vierailee kokonaisuuteen kuuluvissa näytöksissä ja tapahtumissa. Osana näytöskokonaisuutta esitetään muun muassa kuudella Jussi-patsaalla palkittu elokuva Betoniyö (Suomi, Ruotsi, Tanska, 2013), jonka näytöksessä vierailee myös elokuvan pääosanäyttelijä Johannes Brotherus. Honkasalo on lisäksi kuratoinut elokuvajuhlille Carte blanche -näytöksen, joka sisältää hänelle itselleen tärkeitä elokuvia. Honkasalon uraan ja tuotantoon pääsee tutustumaan yleisölle avoimissa maksuttomissa keskustelutilaisuuksissa.

Nousevia kykyjä ja arkiston helmiä

Nousevia kykyjä nostetaan esiin runsain mitoin esimerkiksi opiskelijaelokuvanäytöksissä Suomalaiset elokuvakoulut, Kino-TAMK ja ELOssa. Lisäksi tutustutaan Pohjoismaiden suurimmassa lyhytelokuvahaasteessa 48 tunnissa toteutettuihin elokuviin näytöksessä Uneton48 sekä Euphoria Borealis -elokuvajärjestön uusimpiin tuotoksiin, jotka on kuvattu vain kolmen päivän aikana Kino Kabaret -työpajoissa.

Arkistojen helmiä esitellään Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) Arkiston aarteet -näytöksissä. Ensimmäinen näytös UKK 125 vuotta juhlistaa Urho Kekkosta – näytös on tutkimusmatka Kekkoseen innokkaana urheilumiehenä sekä kansan muistoissa elävänä ilmiönä. Toisessa näytöksessä Elokuvia elokuvien tekemisestä esitetään nostalgisia metaelokuvia, joissa käännetään kamera kameraa itseään kohti.

AV-arkin näytöksessä Y2K päästään sukeltamaan takaisin vuosituhannen vaihteeseen vuosina 1999 ja 2000 tehdyillä lyhytelokuvilla. Kunnioitamme myös edesmenneen filkkarilegenda Raimo “Rake” Siliuksen muistoa hänen viimeiseksi jääneellä kuratointityöllään Rake Special: Kyllä maalla on mukavaa. Silius ehti kuratoida näytöksen vuoden 2025 festivaalille ennen poismenoaan. Näytöksessä esitetään pilke silmäkulmassa koottuja kuvauksia suomalaisesta maalaisromantiikasta 40-luvulta asti.

Erikoisnäytökset ja tekemistä lapsille

Osana erikoisnäytöksiä nähdään perinteinen live-säestetty ilmaisnäytös Tampereen tuomiokirkossa, elokuvana tällä kertaa perhesalaisuuksista kertova Teuvo Puron mykkäelokuva Vaihdokas vuodelta 1927. Yle Teeman kanssa yhteistyössä toteutetaan näytös Uusi Kino 30 vuotta, jossa esitetään merkittäviä lyhytelokuvia ohjelmapaikan historiassa. Arktisten alueiden alkuperäiskansojen selviytymisestä ja taistelusta paremman huomisen puolesta kertovat elokuvat erikoisnäytöksessä Witness: Arctic Indigenous Voices. Festivaaliviikon lauantai-iltana on mahdollista nähdä myös Mika Taanilan kokeellinen pitkä elokuva Epäonnistunut tyhjyys (Suomi, 2024).

Perheen pienimmille tarjotaan ilmaisnäytökset Minikino 1 ja 2, joista ensimmäisessä esitetään dialogittomia animaatioita yli 3-vuotiaille, ja jälkimmäisessä animaatiota ja fiktiota yli 7-vuotiaille. Lisäksi tamperelaisten oppilaiden käsikirjoittamia ja kuvaamia lyhytelokuvia nähdään näytöksessä Käsis.

 

Tutustu koko ohjelmistoon verkkosivuillamme

 

Sarjakortit ja yksittäisten näytösten liput ovat nyt myynnissä Lippu.fi-verkkokaupassa ja -myyntipisteissä. Elokuvajuhlien omat myyntipisteet aukeavat 3.3. Lisätiedot lipuista verkkosivujemme Liput-sivulta.