Tampereen elokuvajuhlien kilpailuelokuvat vuodelle 2022 on valittu
Tampereen elokuvajuhlien kotimaisen ja kansainvälisen kilpailun sekä genre-elokuville suunnatun Generation XYZ -kilpailun elokuvat on valittu:
Kaikki valitut elokuvat, tuomaristot ja palkinnot
Vuoden 2022 kilpailuihin lähetettiin yhteensä liki 7 500 elokuvaa ympäri maailman, mikä ylitti kirkkaasti aiemmat ennätykset. Festivaalin kilpasarjat koostuvat alle 30-minuuttisista, 1.12.2020 jälkeen valmistuneista lyhytelokuvista, minkä lisäksi kotimaisessa kilpailussa on oma sarjansa myös pitkille elokuville.
Kilpailuun valitut elokuvat esitetään 9.–13.3. sekä elokuvateattereissa että verkossa Festhome TV -alustalla. Kilpailujen voittajat julkistetaan palkintoseremoniassa, joka järjestetään tänä vuonna iltatilaisuutena lauantaina 12.3.
Tampereen elokuvajuhlien festivaalijohtaja, kansainvälisen ja kotimaisen kilpailun valitsijaraadissa toiminut Jukka-Pekka Laakso on ylpeä monipuolisesta ja laadukkaasta kilpailuohjelmistosta:
– Ohjenuoranamme valinnoissa on halu tuoda esiin elokuvantekemisen kenttää laajasti ja nostaa elokuvia koko maailmasta, ei vain eurooppalaisesta kulttuuripiiristä. Näinä ennätysvuosina valintojen tekeminen ei ole todellakaan ollut helppoa, mutta onnistuimme mielestäni erinomaisesti löytämään edustavan otoksen uusia ja kiinnostavia elokuvia jatkoon.
Kansainvälinen kilpailu
Valitut elokuvat: kansainvälinen kilpailu
Kansainväliseen kilpailuun elokuvia lähetettiin ennätykselliset 6 912 kappaletta, joista festivaalille valikoitui yhteensä 64 lyhytelokuvaa.
Kansainvälisessä kilpailussa nähdään elokuvia yhteensä 43 eri maasta. Suomalaisista elokuvista sekä kansainvälisessä että kotimaisessa kilpailussa mukana ovat Anssi Kasitonnin fiktio Le Saboteur (Suomi 2022) sekä Ville Koskisen, Daniela Toman, Svetlana Romanovan ja Matti Kinnusen lyhytdokumentti Arctic Utopias (Suomi 2021).
Kotimainen kilpailu
Valitut elokuvat: kotimainen kilpailu
Festivaalin kotimaiseen kilpailuun valittiin 247 kovatasoisen elokuvan joukosta kahdeksan yli 30-minuuttista dokumenttia ja 27 alle 30-minuuttista lyhytelokuvaa.
Pitkistä dokumenttielokuvista kilpailuun valittiin muun muassa tänä vuonna valmistuneet Inka Achtén Kultainen maa, Oskari Pastilan ja Janne Niskalan Hockey Dreams (Suomi, Tšekki) sekä Antti Kuivalaisen Sitten ajat muuttuivat. Kilpailussa nähdään myös Susanna Helken musikaalidokumentti Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja, joka palkittiin helmikuun Docpoint-festivaalin parhaana dokumenttina. Lyhytelokuvien sarjassa mukana on niin konkareiden kuin uusien tulokkaiden elokuvia, kuten Teppo Airaksisen Lakana (2021), Emilia Hernesniemen Hei hei Tornio (2021) ja Riku Suokkaan 365 päivää myöhemmin (2021).
Generation XYZ
Valitut elokuvat: Generation XYZ
Festivaalilla toista kertaa järjestettävään genre-elokuville suunnattuun Generation XYZ -kilpailuun lähetettiin tänä vuonna 297 alle 30-minuuttista trilleri-, sci-fi-, kauhu-, toiminta- ja fantasiaelokuvaa. Mukaan kilpailuun valittiin 18 elokuvaa 17 maasta, joiden joukossa on niin kauhua, sci-fiä, splatteria kuin draamallisiakin elokuvia. Suomesta kilpailuun pääsi Santtu Salmisen Primal Therapy (2021) .
Tampereen elokuvajuhlat järjestää kilpailun yhteistyössä yhdysvaltalaisen XYZ Films -tuotantoyhtiön kanssa. Muita kilpailun kumppaneita ovat Film Tampere, Tampereen kaupunki, Audiovisual Producers Finland – APFI sekä Troll VFX.
Vastuullisuuspalkinto Verso jaetaan elokuvajuhlilla ensimmäistä kertaa
Kotimaisessa kilpailussa jaetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa Ylen, Tampereen kaupungin ja Audiovisual Producers Finland – APFI:n myöntämä Vastuullisuuspalkinto Verso.
2 000 euron arvoisen, kotimaiselle tuotantoyhtiölle tarkoitetun palkinnon tarkoituksena on edistää elokuva-alan vastuullisuuskäytäntöjä ja kestävää kehitystä nostamalla esiin alalla jo olevia, vastuullisen tuotantotavan hyviä käytäntöjä. Ensimmäisenä vuonna palkintokriteerit keskittyvät ekologisuuteen.
Kotimaiseen kilpailuun valitut tuotannot ilmoittautuvat ehdolle palkinnon saajaksi täyttämällä tuotantojen vastuullisuuskäytäntöjä kartoittavan lomakkeen. Palkinnon saajan valitsee raati, joka koostuu niin vastuullisuuden kuin av-alan ammattilaisista.
Sukupuolten moninainen edustus suurennuslasin alla
Tampereen elokuvajuhlat on sitoutunut neljän pohjoismaisen lyhytelokuvafestivaalin kanssa tehdyllä vetoomuksella 5050 by 2020 -tavoitteeseen, jonka päämääränä on edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa sekä raportoida tasa-arvon toteutumisesta festivaalin omassa toiminnassa.
Festivaalin toiminnanjohtaja ja kansainvälisessä valintaraadissa mukana ollut Riina Mikkonen pitää tärkeänä etenkin valitsijoiden moninaisuuden huomioimista:
– Kun kilpailuihin saapuu näin valtavasti elokuvia, ohjaajien sukupuoleen ja etniseen taustaan on hankala kiinnittää erityistä huomiota valintavaiheessa. Emme myöskään saa tällä hetkellä ilmoittautumisjärjestelmistä kaikkea tarvitsemaamme dataa, kuten kilpailuun hakeneiden ohjaajien sukupuolia. Tämän vuoksi pidän erityisen tärkeänä, että elokuvat katsova esivalitsijoiden joukko on mahdollisimman moninainen ja laaja. Tämän eteen olemme tehneet tietoista työtä viime vuosina.
Kilpailuihin valittujen ohjaajien sukupuolijakauma
kotimainen kilpailu: 19 naisoletettua (49 %) ja 20 miesoletettua (51 %)
kansainvälinen kilpailu: 25 naisoletettua (39 %), 35 miesoletettua (55 %) ja 4 yhteisohjausta (6 %)
Generation XYZ -kilpailu: 7 naisoletettua (30 %) ja 16 miesoletettua (70 %)
Kaikki valitut elokuvat, tuomaristot ja palkinnot
Toimistomme lomailee 23.12.2024–1.1.2025
Vuosi lähestyy loppuaan ja Tampereen elokuvajuhlien toimistokin siirtyy lomatunnelmiin 23.12. alkaen. Palaamme toimistolle jälleen 2. tammikuuta, ja
Lyhytelokuvapäivää juhlitaan lauantaina 21.12.
Kulunut viikko on juhlittu lyhytelokuvia, ja Lyhytelokuvapäivä huipentuu lauantaina 21.12. Lyhytelokuvapäivän ideana on vahvistaa lyhytelokuvien näkyvyyttä ja