VJ-kilpailun voittajateos on Konsta Fedin ’goofy-foot’

Astronautti hyppäämässä ilmaan skeittilaudan kanssa kiviseinän edessä.

Tampereen elokuvajuhlien ensimmäisen VJ-kilpailun on voittanut Konsta Fed teoksellaan goofy-foot. Videotaiteen tekijöille suunnattu kilpailu järjestettiin Tampereella media- ja valotaidetapahtuma Projiossa Finlaysonin alueella 21.–26.10. Kutsukilpailuun osallistui viisi visuaalisen taiteen ammattilaista ja VJ:tä (video jockey): Arttu Nieminen, VJ Hellstone (Hannu Hellstén), VJ Visukisu (Ilona Lehtonen), VJ Vixen (Paula Lehtonen) sekä voittajaksi valittu Konsta Fed (Konstantin Fedorov). 

VJ-kilpailun voittaja ratkaistiin yleisöäänestyksellä. Katsojat saivat arvioida työt asteikolla 1–5, ja Konsta Fedin goofy-foot oli yleisön suosikki keskiarvopisteillä 3,9. 

Palkinnoksi voittaja saa 400 euroa sekä esiintymiskutsun Tampereen elokuvajuhlille 9.–13.3.2022, jolloin taiteilijalla on mahdollisuus toteuttaa näyttävä live-projisointi keskeisessä ulkoilmakohteessa. 

Inspiraatio urbaanista kulttuurista 

Idea goofy-foot -teokseen syntyi kilpailijoille annetuista inspiraatioaiheista, jotka toimivat myös vihjeinä Tampereen elokuvajuhlien ensi vuoden teemoista:

Goofyn idea pohjautuu skeittaukseen. Skeittauksessa ihmiset jaetaan jalkojen asennon mukaan regulareihin ja goofyihin, joille skeittaus on luontevampaa oikea jalka edellä. Itse olen goofy ja kaikki teoksessa ovat goofyja, myös astronautti. Halusin yhdistää tämän idean myös urbaaniin kulttuuriin ja urbanismiin ylipäätään, ja siksi teoksen päätekstuurina on betoni, kilpailun voittanut Fed kertoo. 

Visuaalisen suunnittelun ja Motion Designin freelancerina työskentelevällä Fedilllä on pitkä kokemus tietokonepohjaisten tekniikoiden käytöstä ja erityisesti 3D-suunnittelusta. Tampereen elokuvajuhlilla Fedin kädenjälkeä on nähty aiemmin vuonna 2020, jolloin hänen suunnittelemansa video mapping -teokset koristivat Tampereen Tuomiokirkon sekä Tullikamarin seinäpintoja festivaalin 50-vuotisjuhlan kunniaksi.

Video mapping -tekniikkaan pohjautuvissa projisoinneissa Fediä innostaa rakennusten käyttö abstraktilla tavalla. Nyt käyty VJ-kilpailu antoi myös tekijälle vapauksia kokeilla jotakin epätavallista, sillä kaikki kilpailun teokset esitettiin videotallenteina. Tavallisesti VJ-projisoinnit  luodaan ja esitetään livenä yleisön edessä.

Punatiilinen suuri rakennus, johon heijastettu teksti "Short is sweet".
Konsta Fedin videoprojisointi Tampereen elokuvajuhlilla 2020, kuva Kimmo Siniluoto

VJ-kilpailulle jatkoa vuonna 2022

Tampereen elokuvajuhlien toiminnanjohtaja Riina Mikkonen ja kilpailun ideoinut tuottaja Mikko Sorrela pitävät festivaalin ensimmäistä VJ-kilpailua onnistuneena pilottina. Festivaali on erityisen iloinen Projion ja Finlaysonin alueen kanssa tehdystä yhteistyöstä, ja myös yleisömäärä ylitti odotukset. Stereo:ID:n järjestämä Projio keräsi alueelle kuuden päivän aikana liki 10 000 kävijää. 

Jatkossa kilpailu on tarkoitus järjestää live-muotoisena:

– Kehitimme lyhyessä ajassa Elokuvajuhlille täysin uuden tapahtuma- ja kisakonseptin, joka konkretisoitui näyttävästi Projion aikana Väinö Linnan aukiolla. Jatkosuunnitelmissa on, että visuaaliammattilaiset miksaavat kuvaa livenä, ja sama koskee musiikkipuolta, Sorrela visioi.

–  Pidän tärkeänä, että voimme tarjota ihmisille laadukasta ja saavutettavaa kaupunkikulttuuria, jota on helppo lähestyä. On tärkeää muistuttaa, että kaupunkitilat kuuluvat kaupunkilaisille. Kaikkien pintojen ei tarvitse olla täytettyinä esimerkiksi kaupallisilla ilmoituksilla ja mainoksilla, vaan kaupunkitiloista on mahdollista tehdä myös tämän näköisiä, kommentoi toiminnanjohtaja Riina Mikkonen. 

Tampereen elokuvajuhlien VJ-kilpailu toteutettiin yhteistyössä Projion, Finlaysonin alueen ja Stereo:ID:n kanssa. Kilpailun mahdollisti Finlaysonin kiinteistöistä vastaava Vakuutusyhtiö Varma.