VJ-kilpailun voittajina palkittiin VJ SELLEK ja VJ Indigo

Tampereen elokuvajuhlien VJ-kilpailun finaaliesitykset nähtiin lauantaina 22.10. Väinö Linnan aukiolla osana media- ja valotaiteen Projio-tapahtumaa. Kilpailussa neljä VJ:tä (video jockey) esitti aukion seinäpinnoille valmistelemansa visuaalit livenä yleisön edessä ja paikan päällä soittaneen DJ:n musiikkiin reagoiden. Tuomaristo valitsi kilpailun voittajaksi VJ SELLEK -nimellä esiintyvän Tommi Mustaniemen, jolle myönnettiin 600 euron pääpalkinto. Yleisöäänestyksessä suurimman suosion keräsi VJ Indigo eli Juha Forsander.

VJ Competition Winner 2022 VJ SELLEK.VJ Competition Winner 2022 VJ Indigo.

Videotaiteen tekijöille suunnattuun kilpailuun oli tänä vuonna avoin haku, ja finaalin valittiin esikarsinnasta neljä tekijää: VJ Indigo (Juha Forsander), Mikko Lappi, VJ SELLEK (Tommi Mustaniemi) ja Teemu Raudaskoski. Live-esiintymisiä olivat paikan päällä arvioimassa VJ-taiteen ammattilaiset Hannu Hellstén (VJ Hellstone) ja Ilona Lehtonen (VJ Visukisu) sekä Finlaysonin aluetta edustava Kai Niinimäki. Kilpailun musiikkivalinnoista vastasi paikan päällä soittanut DJ Serial Kitty (Minni Välipakka).

Kilpailu oli tuomariston mukaan tasaväkinen, ja kaikkien tekijöiden omat vahvuudet tulivat esityksissä hyvin esiin. Kilpailun voittajaksi valittu SELLEK onnistui tuomari Ilona Lehtosen mukaan erinomaisesti useilla eri osa-alueilla ja luki musiikkia erityisen hyvin: “Livetilanteessa VJ:t eivät ennakkoon tiedä, mitä musiikkia DJ soittaa, joten esimerkiksi rytmivaihtoja ja musiikin tunnelmia on tärkeää pystyä seuraamaan ja ennakoimaan”, Lehtonen kertoo.

Tuomaristo arvosti lisäksi tapaa, jolla SELLEK sekä yleisöäänestyksen voittanut Indigo olivat sovittaneet esityskokonaisuutensa tapahtumaan ja paikkaan sopivaksi. Finlaysonin alueen kiinteistöpäällikkönä toimivan Kai Niiinimäen mukaan SELLEKin visuaalit hyödynsivät hyvin aukion molempia rakennuksia, ja Indigolla puolestaan vanhan tehtaan rakenteet ja yksityiskohdat oli huomioitu hienosti.

Mikko Lapin abstrakti ja graafinen tyyli sai tuomaristolta kehuja luovuudesta ja kokeilevuudesta. Teemu Raudaskosken visuaaleissa tuomareita puolestaan viehätti monipuolisuus ja tavanomaista VJ-kuvastoa uudistava pehmeämpi kuvamaailma kasveineen ja eläimineen.

“Tää on just se, mitä meidän tarvii tässä maassa tehdä VJ-kulttuurin eteen”

VJ-taiteilijoiden visuaaleja on hyödynnetty Tampereen elokuvajuhlien iltaklubeilla jo pitkään, ja videotaide on olennainen osa festivaalin elokuvatarjontaa myös valkokankailla.

– Se, että pääsimme Suomen Kulttuurirahaston ja muiden yhteistyökumppaneiden tuella toteuttamaan näin suuren VJ-taiteelle omistetun livetapahtuman, on aivan ainutlaatuista, ja toivon mukaan kilpailu saa jatkoa myös ensi vuonna, kommentoi tapahtuman tuottaja Mikko Sorrela.

Itse kilpailumuoto herätti finaalitapahtumassa pohdintaa niin tuomareiden kuin kisaajienkin kesken:

– Täähän ei yleensä oo skabailua, vaan me ollaan yhteisö ja haetaan sitä, että voidaan tehdä duona ja kollaboraatioina näitä asioita. Hieno juttu kisassa on ollut se, että neljä VJ:tä on neuvonut ja tsempannut toisiaan sekä nähneet minkälaista tekniikkaa ja tyylisuuntaa muut edustaa. Se on motivoivaa ja inspiroivaa meille kaikille, kommentoi kilpailun voittanut VJ SELLEK.

SELLEKin mukaan VJ-kilpailu tarjoaa tekijöille myös ainutlaatuiset puitteet, sillä tavallisesti mahdollisuudet päästä tekemään isoja liveprojisointeja painottuvat lähinnä isoille festivaaleille. Kilpailun arvon SELLEK näkee ennen kaikkea yhteisöllisyyden vahvistajana:

– Tää on just se, mitä meidän tarvii tässä maassa tehdä VJ-kulttuurin eteen. VJ-kulttuuri on Suomessa pieni mutta tiivis, ja tämmöiset tapahtumat tiivistää sitä vielä enemmän. Myös tää miljöö on todella upea ja suorastaan tehty tämmöiselle skabailulle. Tän kokoisia projisointeja ei Suomessa kovin montaa oo per vuosi. Ja kerrankin pimeydestä on hyötyä! Voidaan lokakuun tässä vaiheessa pyörittää ulkona tällaista festivaalia. Ei tämmöinen Australiassa onnistu, sanonpa vaan.

Sekä järjestäjien että osallistujien missiona onkin pitää kilpailu myös jatkossa sopivan leikkimielisenä ja helposti lähestyttävänä niin katsojille kuin tekijöllekin. Yleisöpalkinnon voittanut VJ Indigo nosti palkintopuheessaan esiin myös tärkeän moninaisuusnäkökulman, joka on yksi  tulevaisuuden kehityskohdista: – Meillä on Suomessa paljon naispuolisia VJ:itä, joten toivottavasti myös heitä nähdään ensi vuonna mukana kisassa!

Tampereen elokuvajuhlien VJ-kilpailu toteutettiin yhteistyössä Projion, Finlaysonin alueen ja Stereo:ID:n kanssa. Kilpailun mahdollistivat Suomen Kulttuurirahasto ja Finlaysonin kiinteistöistä vastaava Vakuutusyhtiö Varma. Muina kilpailun yhteistyökumppaneina olivat Jakopalvelu, Lippu.fi, Finnkino ja Kauko Oy.

Muokattu 24.10.2022: Lisätty tiedoteteksti ja täydennetty tietoja.