VJ-kilpailun finalistit on valittu

VJ Competition 2020 Live final, 22. October 19:00 - 21:30. Väinö Linnan aukio, Tampere.

Tampereen elokuvajuhlien VJ-kilpailu tuo näyttävät videoprojisoinnit Finlaysonin alueelle jälleen lokakuussa. Suomessa asuville visuaalisen taiteen tekijöille suunnattu kilpailu järjestettiin tänä vuonna avoimella haulla, josta tuomaristo valitsi hakuvideoiden perusteella finaaliin neljä VJ:tä (visual jockey). Vuoden 2022 VJ-kilpailun finalistit ovat VJ Indigo (Juha Forsander), VJ Mikko Lappi, VJ SELLEK (Tommi Mustaniemi) sekä VJ Teemu Raudaskoski. Finaali järjestetään lauantaina 22.10. klo 19.00–21.30 media- ja valotaiteen tapahtuma Projiossa, jossa kilpailijat esittävät teoksensa livenä Väinö Linnan aukion rakennusten seiniin.

Kilpailun pääpalkinto on 600 euroa, minkä lisäksi jokainen finalisti saa palkkioksi 300 euron osallistumiskorvauksen. Voittajan valitsevat kilpailun tuomaristoon kuuluvat visuaalisen alan ja VJ-taiteen ammattilaiset Hannu Hellstén (VJ Hellstone) ja Ilona Lehtonen (VJ Visukisu) sekä Finlaysonin aluetta ja Työeläkeyhtiö Varmaa edustava Kai Niinimäki, jotka arvioivat kilpailuesitykset paikan päällä. Lisäksi yleisö pääsee arvioimaan finalistien esityksiä yleisöäänestyksessä.

Live-tilanne tuo uudenlaista jännitystä VJ-kilpailuun

Tampereen elokuvajuhlat järjesti VJ-taiteelle suunnatun kilpailun ensimmäisen kerran syksyllä 2021, jolloin kilpailu koostui lyhyistä, tallenteina esitetyistä videoteoksista. Tänä vuonna kilpailusta on odotettavissa erityisen jännittävä niin järjestäjille, yleisölle kuin kilpailijoillekin, sillä finaali toteutetaan ensi kertaa livemuotoisena. Kisatilanteessa kullakin VJ:llä on 20 minuutin esiintymisaika, jolloin heidän tulee sovittaa visuaalinsa reaaliajassa DJ:n esittämiin kappaleisiin. Kilpailun musiikkivalinnoista vastaa DJ Serial Kitty (Minni Välipakka), eivätkä finalistit saa tietää esitettäviä kappaleita etukäteen.

Vuorovaikutteinen kilpailutilanne jäljittelee VJ:n tyypillistä työympäristöä esimerkiksi klubeilla, joissa vuorovaikutus yleisön ja DJ:n kanssa on merkittävässä roolissa. Kilpailun tuomaristo arvioi taidon, persoonallisen idean ja tyylin lisäksi myös sitä, kuinka tekijät luovat tunnelmaa sekä yhteyttä musiikkiin ja yleisöön. Tampereen elokuvajuhlien ja VJ-kilpailun tuottaja Mikko Sorrela odottaa innolla, miten tekijät hallitsevat livetilanteessa miksaamisen ja sisältöjen ajamisen yhtä aikaa kahdella eri projektorilla kahdelle eri kuvapinnalle:

– Kyseessä on kokeneillekin tekijöille motivoiva ja haastava esiintymisympäristö, jossa omat teokset pääsevät näyttävästi esiin. Festivaalina olemme toteuttaneet teknisesti vaativia moniajoprojisointeija aiemmin omilla iltaklubeillamme, ja nyt päästään mielenkiinnolla testaamaan, miten toteutukset ja live-kisa toimivat ulkoilmassa. On hienoa, että yleisö pääsee näkemään aitoa VJ-taidetta myös muualla kuin tyypillisissä klubiympäristöissä ja tutustumaan sen upeisiin ilmaisumahdollisuuksiin.

Yhteistyötä videotaiteen, VJ-kulttuurin ja elävän kaupunkitilan puolesta

Vaikka keskinäinen kilpailu ei suoranaisesti kuulu yhteisöllisen VJ-kulttuurin henkeen, on sekä Tampereen elokuvajuhlien että Projion järjestäjien toiveena, että kilpailun kautta voidaan tehdä suurelle yleisölle tuntemattomampaa taiteenlajia ja sen osaajia tunnetuksi.

– Meistä on erittäin hienoa, että Tampere Film Festival on mukana rakentamassa VJ- ja videotaidekulttuuria Suomessa. Projion lauantai-illassa nähtävä live-finaali tuo omaan tapahtumaamme aivan omanlaista dynamiikkaa, kun yleisö pääsee seuraamaan taiteen tekemistä reaaliajassa paikan päällä, kommentoi Projion tuottaja Heini Puurtinen.

Sekä Projion että VJ-kilpailun tarjonta on yleisölle ilmaista ja teosten sisällöt sopivat kaiken ikäisille katsojille. Tampereen elokuvajuhlien toiminnanjohtaja Riina Mikkonen pitää erityisen arvokkaana, että vapaaseen kaupunkitilaan voidaan tuoda katsottavaksi muutakin visuaalisesti vangitsevaa sisältöä kuin hehkuvia mainostauluja:

– Finlaysonin alue onneksi mahdollistaa puitteet, jossa tällainen on mahdollista, ja kaikilla kisan kumppaneilla on vahva yhteinen halu tuoda valoa, väriä ja elämää julkiseen tilaan ihmisten iloksi. Toivotammekin kaikki sankoin joukoin mukaan paikan päälle kannustamaan kisaajia sekä nauttimaan taide-elämyksistä Projion lauantai-illassa, jolloin alue tulee näyttämään parhaat puolensa!

Tutustu finalisteihin kilpailun sivulla: VJ-kilpailu 2022

Valo- ja mediataidetapahtuma Projio järjestetään Finlaysonin alueella kolmatta kertaa 20.–25.10. Tapahtuma on avoinna päivittäin klo 18.00–22.00. Lisätiedot: https://www.projio.fi/

INFO LYHYESTI – Tampereen elokuvajuhlien VJ-kilpailu
  • Järjestettiin ensimmäisen kerran lokakuussa 2021, jolloin kilpailun voitti yleisöäänestyksellä Konsta Fedin teos goofy-foot. Voittajateoksen voit katsoa YouTubessa tästä linkistä.
  • Vuoden 2022 kilpailuhaku oli avoinna 25.5.–11.9. kaikille Suomessa asuville visuaalisen taiteen tekijöille. Kilpailuun lähetettiin 13 videohakemusta, joiden joukosta finaaliin valittiin neljä VJ:tä.
  • Esikarsintavaiheen tuomareina toimivat Hannu Hellstén (VJ Hellstone), Ilona Lehtonen (VJ Visukisu) ja Suvi Parrilla (VJ Suvi Suvereeni). Finaalissa Parrillan tilalle tuomaristoon liittyy Finlaysonin alueen kiinteistöpäällikkö ja Työeläkeyhtiö Varmaa edustava Kai Niinimäki.
  • Finaali järjestetään Media- ja valotaidetapahtuma Projiossa Väinö Linnan aukiolla lauantaina 22.10. klo 19.00–21.30. Tapahtuma on maksuton, ikärajaton ja esteetön.
  • Kilpailussa jaetaan 600 euron pääpalkinto sekä yleisöpalkinto. Lisäksi jokainen finalisti saa 300 euron osallistumiskorvauksen.
  • Kilpailun järjestää Tampereen elokuvajuhlat yhteistyössä Stereo:ID:n, media- ja valotaidetapahtuma Projion ja Finlaysonin alueen kanssa. Kilpailun mahdollistavat Suomen Kulttuurirahasto sekä Työeläkeyhtiö Varma.