Ohjelmisto valmiina maailmalle!

Tampereen elokuvajuhlien vuoden 2021 ohjelmisto on julkistettu! Tapahtuma järjestetään tänä vuonna verkkofestivaalina 10.–14. maaliskuuta, ja 50 näytöksen elokuvaohjelmisto avautuu katsottavaksi Festhome TV -palvelussa 10.3. alkaen. Festivaaliviikolla järjestettävät keskustelutilaisuudet ja ammattilaistapahtumat striimataan sosiaalisen median kanavissa sekä akkreditoituneille osallistujille omassa Dealroom-palvelussa. 

Elokuvaohjelmisto 2021
Tapahtumat 2021 

Festivaalin toiminnanjohtaja Laura Laaksonen näkee uudenlaisessa tilanteessa paljon hyvää:

“Olen valtavan iloinen siitä, että festivaali pystytään järjestämään tänäkin vuonna, eikä ohjelmiston laadusta ole jouduttu tinkimään tippaakaan. Festivaalin toteuttaminen verkossa on meille uusi haaste, mutta samalla myös suuri mahdollisuus. Toivon, että festivaali tavoittaa paitsi vanhat kävijänsä myös uusia yleisöjä nyt, kun ohjelmisto on aiempaa laajemmin nähtävillä”.

Laaksonen on ylpeä vaikuttavasta näytös- ja tapahtumakattauksesta: ”On haastavaa valita suosikkeja toinen toistaan kiinnostavampien näytösten joukosta, mutta nuorten mielenterveyttä käsittelevillä Moodkino-näytöksillä on erityinen paikka sydämessäni. Toivon, että ne löytäisivät yleisönsä esimerkiksi koulujen ja opettajien kautta tai nuoret innostuisivat katsomaan näytöksiä kodeissa yhdessä vanhempiensa kanssa.”

Keskustelunavauksiksi suunnitellut Moodkino-näytökset koostuvat lyhytelokuvista, jotka vakavista aiheistaan, kuten kiusaamisesta, rasismista ja syömishäiriöistä, huolimatta katsovat maailmaa elämänmyönteisestä näkökulmasta. Kirkon Mediasäätiön kanssa toteutetut näytökset ovat maksuttomia.

Kiehtova matka elektronisen musiikin evoluutioon

Lisa Rovnerin ohjaama dokumenttielokuva Sisters with Transistors (Iso-Britannia, 2020) saa Suomen ensi-iltansa elokuvajuhlilla. Elokuva on kertomaton tarina elektronisen musiikin edelläkävijänaisista, säveltäjistä, jotka ottivat omakseen koneet ja niiden vapauttavat tekniikat, ja muuttivat täysin sen, miten musiikkia tuotetaan ja kuunnellaan tänä päivänä. Näytöksen yhteydessä nähdään myös Rovnerin haastattelu ja lyhyt keikkataltiointi elokuvassakin nähtävältä The Space Ladylta.

Seilin saaren tuntematon menneisyys

Lotta Petronellan ohjaama Själö – Island of Souls (Suomi, 2020) esitetään suorana lähetyksenä G Livelabista keskiviikkona 10.3. Dokumentti kertoo Seilin saarella vuosisatojen ajan toimineesta yhteiskuntakelvottomien naisten suljetusta laitoksesta. Elokuvan musiikin on säveltänyt Laura Naukkarinen (Lau Nau), ja festivaalilla elokuva esitetään live-säestettynä.

Valokeilassa monipuolisia tekijöitä

Tänäkin vuonna elokuvajuhlilla pyhitetään useampi näytös ajankohtaisille elokuvantekijöille. Puolalaisen, kovassa nosteessa olevan Tomek Popakulin näytöksessä nähdään omaleimaista ja hypnoottista animaatiota. Katja Gauriloffin dokumentit Säilöttyjä unelmia (2011) ja Kuun metsän Kaisa (2016) nähdään WIFT Finlandin järjestämissä näytöksissä, minkä lisäksi Gauriloff pitää festivaalilla myös Womarts Masterclass –tilaisuuden. AV-arkin ja elokuvajuhlien yhteistyössä järjestämä Huber&Saarikko -näytös taas on läpileikkaus taiteilijapari Sasha Huberin ja Petri Saarikon tuotannon eri puoliin yli kymmenen vuoden ajalta.

Katse kääntyy meihin ja muihin

Ihmiskunta-ohjelmistossa käsitellään ihmisyyttä ja ihmisen suhdetta muihin lajeihin. Näytökset jatkavat viime vuoden Ilmasto-ohjelmiston teemoja. Keskiöön nousevat muun muassa kysymykset siitä, miksi ihminen haluaa orjuuttaa heikompia lajitovereitaan ja muunlajisia ja miksi ihminen käyttäytyy itsetuhoisesti eikä elämää säilyttäen. Näytösten elokuvat eivät vastaa kysymyksiin, mutta ne toimivat hyvinä keskustelun herättäjinä.

Alkuperäiskansat

Alkuperäiskansat-teema tuo nimensä mukaisesti näkyviin vähemmistökansojen elokuvataidetta. Sámi Filbma -näytöksessä esillä ovat saamelaiset elokuvantekijät ja USA First Peoples -näytöksissä puolestaan kuullaan Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoihin kuuluvien elokuvantekijöiden tarinoita.

Kilpailuelokuvat

Kaikki elokuvajuhlien kotimaiseen ja kansainväliseen kilpailuun sekä uuteen genre-elokuville tarkoitettuun Generation XYZ -kilpailuun valitut elokuvat nähdään festivaalin ohjelmistossa. Kilpailujen voittajat palkitaan sunnuntaina 14.3. palkintoseremoniassa.

Nousevia kykyjä ja eurooppalaisen lyhytelokuvan parhaimmistoa

Festivaalin ohjelmistossa nähdään myös muiden eurooppalaisten lyhytelokuvakilpailujen ehdokkaita. EFA Shorts -näytöksissä esitellään European Film Awards (EFA) -kandidaatteja, ehdokkaita ja voittajia. Euroopan festivaaliyleisön suosikit -näytöksissä taas nähdään elokuvia, jotka ovat ehdolla European Short Film Audience Award -palkinnon saajaksi. Elokuva-alan koulujen opiskelijat esittäytyvät Kino-Tamk – ja ELOssanäytöksissä, ja Kino Euphoria -näytöksessä päästään kurkistamaan Euphoria Borealis -työpajojen tuloksena syntyneisiin elokuviin.

Festhome TV ja tapahtumastriimaukset

Festivaalin elokuvat katsottavissa Festhome TV -alustalla 10.–21.3. välisenä aikana. Muutamissa näytöksissä katseluaika on tavallista lyhyempi. Poikkeuksista kerrotaan kunkin näytöksen sivuilla. Lippujen ostaminen ja elokuvien katsominen Festhome TV:ssä vaativat kirjautumisen palveluun.

Festivaalin tapahtumia, ohjaajahaastatteluja ja keskusteluja julkaistaan suorina lähetyksinä ja tallenteina sekä Facebook Livessä että YouTubessa.

Lipunmyynti

Näytöslippuja ja festivaalipasseja voi ostaa Festhome TV -palvelussa sekä festivaalin palvelupisteellä Tampereen Koskikeskuksessa. Asiakaspalvelu on avoinna Koskikeskuksen keskusaukiolla 3.–14.3. klo 11.00–19.00 (sunnuntaina 7.3. suljettu). Pisteellä tarjoamme lisätietoa näytöksistä ja apua lippujen ostamiseen. Myynnissä on myös pieni erä festivaalituotteita. Festhome TV:ssä näytösten ja festivaalipassien myynti alkaa 10.3. 

Tampereen elokuvajuhlien kävijätavoite ylittyi

Maailman suurimpiin lyhytelokuvafestivaaleihin kuuluva Tampereen elokuvajuhlat järjestettiin 54. kertaa 6.–10. maaliskuuta. Festivaalin ohjelma tapahtumapaikoilla ja verkossa keräsi