Video jockeyt kohtaavat VJ-kilpailun finaalissa 21.10.

Tampereen elokuvajuhlien VJ-kilpailu tuo jännitystä syyslomaviikkoon, kun video jockeyt kisaavat yleisön edessä Väinö Linnan aukiolla lauantaina 21.10. Media- ja valotaidetapahtuma Projion yhteydessä järjestettävä kilpailu Media- ja valotaidetapahtuma Projion yhteydessä järjestettävä kilpailu nostaa valokeilaan Suomen VJ-taiteen tekijät, jotka pääsevät vuorollaan esittämään omat 15-minuutin live-esityksensä aukion tehdasrakennusten seinäpinnoilla

Vuoden 2023 VJ-kilpailun finalistit ovat AnniMurtosaariArt, monautomaton, Twilight Courier sekä VJ KeFF. Finaalissa video jockeyt miksaavat esityksensä livenä DJ:n soittamaan musiikkiin, jota he eivät tiedä etukäteen. Kilpailun musiikit valitsee DJ Serial Kitty.

Finaali alkaa lauantaina klo 19.00 ja päättyy klo 20.30 alkavaan palkintojenjakoon, jolloin julkistetaan tuomariston valitsema 600 euron pääpalkinnon voittaja sekä yleisöäänestyksen voittaja. Projion näyttelyt ovat avoinna klo 18.30–22.00, minkä lisäksi tarjontaa täydentävät Bun Bun Biken sekä Pikku-Brasilian ruokapisteet. Sekä VJ-kilpailu että Projio ovat maksuttomia tapahtumia, ja tehdasalueen värikkäät valo- ja videoteokset tarjoavat ihasteltavaa kaikenikäisille kävijöille.

Esillä VJ-taiteen monipuolinen kirjo

Vuoden 2023 VJ-kilpailuun järjestettiin avoin haku 15.8.–24.9., ja finalistit valittiin esikarsintaan lähetettyjen demovideoiden perusteella. Tuomareiden valintaprosessissa painottuivat erityisesti tekijöiden omaperäisyys sekä materiaalin sopivuus koko perheen tapahtumaan. Tavoitteena oli myös huomioida finalistijoukon moninaisuus niin tekijöiden taustojen kuin tyylinkin osalta.

– Suomessa on verrattain vähän mahdollisuuksia rakennusprojisointien toteuttamiseen, ja kunnioitan jokaisen osallistujan rohkeutta lähteä mukaan kilpailuun. Oli mahtavaa nähdä myös tyyliltään hyvin erilaisia kokonaisuuksia ja lähestymistapoja. Tänä vuonna hakijoiden joukossa oli kiinnostavaa retromeininkiä ja näyttävää värien käyttöä, kommentoi kilpailua jo toista kertaa tuomaroiva kuvataiteilija ja VJ Suvi Parrilla (VJ SSuvereeni).

Parrillan lisäksi kilpailun tuomaristoon kuuluvat brand AD:na työskentelevä VJ ja mediataiteilija Hannu Hellsten (VJ Hellstone) sekä kuvataiteilija, VJ ja muusikko Teemu Raudaskoski (VJ QI).

VJ-kulttuuria klubeilta kaupunkitilaan

VJ:t eli video jockeyt tunnetaan klubikulttuurissa DJ:n eli disc jockeyn työparina. Siinä missä DJ vastaa musiikkien valinnasta ja miksaamisesta, VJ:n erikoisalaan kuuluu tunnelmaa tukevan kuvamaailman tuottaminen, miksaaminen ja esittäminen. Video jockeyn työskentelyyn liittyy olennaisesti reaaliaikaisuus, ja myös kilpailutilanne jäljittelee autenttista asetelmaa, jossa VJ ei ennakkoon tiedä, mitä musiikkia DJ valitsee, vaan pyrkii reagoimaan ja sovittamaan visuaalinsa kuhunkin tempoon ja tunnelmaan sopivaksi.

Vuorovaikutus DJ:n kanssa onkin teknisten taitojen ja tyylin ohella yksi kilpailun olennaisista arvosteluperusteista. Hyvän live-esityksen ominaisuuksina tuomarit arvioivat lisäksi tunnelmaa ja sitä, miten hyvin kisaajat tuottavat ja miksaavat materiaalia myös itse esityshetkellä. Koska Väinö Linnan aukiolla projisointikohteena ovat screenien sijaan kokonaiset tehdasrakennukset, myös kyky hyödyntää suurikokoista pintaa, rakennusten arkkitehtuuria sekä Finlaysonin alueen historiaa otetaan arvioinnissa huomioon.

VJ-kilpailulla Tampereen elokuvajuhlat haluaa nostaa VJ-kulttuuria esiin osana elävän kuvan kenttää sekä tuoda taidetta ja kulttuuria kaupunkitilaan helposti kaikkien saataville. Viime vuonna ensimmäisen kerran järjestetty live-kilpailu osoitti, että sekä Finlaysonin alueen miljöö että lokakuisen illan pimeys mahdollistavat upeat puitteet VJ-taiteen yleisötapahtumalle. Vuoden 2022 pääpalkinnon voittanut VJ SELLEK koki tapahtuman myös mahdollistavan uusia yhteisöllisyyden muotoja VJ-artistien välillä:

– Hieno juttu kisassa on ollut se, että neljä VJ:tä on neuvonut ja tsempannut toisiaan sekä nähneet minkälaista tekniikkaa ja tyylisuuntaa muut edustaa. Se on motivoivaa ja inspiroivaa meille kaikille.

Tervetuloa kannustamaan kisaajia ja nauttimaan lauantai-illasta VJ-taiteen parissa!

Lue lisää: VJ-kilpailu 2023

Finlaysonin rakennukset värivaloissa.
Projio 2022, kuva Jarkko Laine

Kilpailun järjestää Tampereen elokuvajuhlat yhteistyössä Stereo:ID:n, Projion ja Finlaysonin alueen kanssa. Tapahtuman toteutuksen Finlaysonilla mahdollistaa Työeläkeyhtiö Varma. Vuoden 2023 VJ-kilpailua ovat lisäksi tukemassa JakopalveluPanimoravintola PlevnaBarbusLippu.fi ja Finnkino

Valo- ja mediataidetapahtuma Projio on avoinna Finlaysonin alueella 19.–24.10. klo 18.30–22.00.
Lisätiedot: https://www.projio.fi/