Uusi ilme vie värikkäästi kohti festivaalia

Tampereen elokuvajuhlien uusi ilme perustuu Ninni Luhtasaaren kirjontateokseen Yöstäjät

Ninni Luhtasaaren teos Yöstäjät.
Ninni Luhtasaari: Yöstäjät (2022)

Kun uusi vuosi on saatu aluilleen, on mukava suunnata ajatuksia jo kevääseen. Tampereen elokuvajuhlat järjestetään 53. kerran 8.–12.3.2023, ja tuttu merkki festivaalin lähestymisestä on uuden ilmeen julkaisu. Vuoden 2023 festivaali-ilme on suunniteltu taiteilija Ninni Luhtasaaren tilaustyön Yöstäjät pohjalta.

Käsin kirjottu teos on toteutettu käyttäen paljetteja, lankaa ja helmiä. Teoksen hersyvät värit, yksityiskohdat ja hahmomaailma kutsuvat tutkimaan kuvioita tarkemmin. Kysyimme Luhtasaarelta, mistä Yöstäjät on saanut inspiraationsa.

“Teoksessa ollaan yökuvauksissa. Teosta ideoidessani ajattelin elokuvan taikaa ja sitä yhteisöllisyyttä, joka liittyy kuvauksiin. Hahmojen välille muodostuu suhteita ja rooleja ryhmässä.”

Luhtasaari kertoo, että ideat teoksiin voivat tulla mistä vain ja ideointi onkin koko ajan käynnissä. Kaikki saattaa alkaa pienestä piirroksesta vanhassa vihkossa, väärin luetusta otsikosta, unesta tai vaikkapa tiukoista aikatauluraameista. Taustalla voivat vaikuttaa myös ideointihetkellä pinnalla olevat tunteet ja elämäntilanteet. Pulaa ideoista ei taiteilijalla omien sanojensa mukaan ole, ja ideoita onkin enemmän kuin aikaa toteuttaa niitä.

Kun idea kirjontatyöhön on syntynyt, teoksen toteutus lähtee liikkeelle mustavalkoisesta kankaalle jäljennettävästä luonnoksesta. Luhtasaari piirtää elementtien ääriviivat ja tekee suurpiirteiset värivalinnat, jotka elävät työn edetessä. Nopean luonnostelun jälkeen alkaa hidas työstövaihe. Erilaiset tekstuurit ja vaihtelut materiaalin kiiltoasteissa tekevät teoksiin persoonallisen rytmin.

“Saatan lennosta vaihtaa saman kuvion sisällä paljeteista lankaan tai toisinpäin, jos se tuntuu herkulliselta. Työskentely vie paljon aikaa, mutta on koukuttavaa ja palkitsevaa.”

Luhtasaaren tekstiiliteoksissa esiintyy usein eräänlaisia venytettyjä tikku-ukkoja, joilla on suuret raajat ja pienet kasvot helmisilmineen. Heleän värikkäät langat, paljetit ja lasihelmet soljuvat helpon oloisesti toistensa joukossa. Suoria linjoja ei löydy. Hahmojen kautta taiteilija kertoo ilmaisevansa häpeän, seksuaalisuuden ja kehollisuuden teemoja ja häivyttävänsä ihmisen ja eläimen välille keksittyä raja-aitaa.

Ninni Luhtasaari. Kuva: Laura Happo.
Ninni Luhtasaari. Kuva: Laura Happo

Ninni Luhtasaari tekee kirjontatöiden lisäksi mm. veistoksia. Hän on myös muusikko, ja itse asiassa musiikki olikin hänen elämässään ennen kuvataidetta. Ajatukset kuvataiteen tekemisestä hiipivät musiikin rinnalle vasta kun hän tapasi kuvataiteilija-muusikoita. Samalla hän huomasi, että kahden ammatin harjoittaminen yhtä aikaa on mahdollista eikä varsinaista valintaa niiden välillä tarvitse tehdä. Luhtasaari haki taidekouluun, pääsi sisään ja kehitti itselleen ammatti-identiteetin.

Vuoden 2022 filkkari-ilme pohjautui Inka Hannulan ja Teemu Raudaskosken teokseen Otto 1 (2021). Luhtasaari kertoo ihailleensa värikästä ilmettä ja olevansa otettu saatuaan toteuttaa teoksen uutta festivaali-ilmettä varten. Yöstäjät-teosta tehdessään Luhtasaari kiinnitti normaalia enemmän huomiota teoksen käyttötarkoitukseen. Alkuperäisen teoksen taustaväriä on uuteen ilmeeseen muutettu ja tummennettu, jotta sitä voidaan paremmin käyttää erilaisiin tarkoituksiin.

Luhtasaari kertoo olevansa vähän suruissaan siitä, ettei ole ruuhkavuotelaisena ehtinyt osallistua Tampereen elokuvajuhlien runsaaseen tarjontaan niin paljon kuin haluaisi. Hän muistelee takavuosina esiintyneensä Pintandwefall-yhtyeensä kanssa huikeissa filkkaribileissä. Opiskeluaikoinaan hän muistaa myös käyneensä lukuisissa näytöksissä ja kehuu tunnelman olevan festareilla aina todella inspiroiva.

Tampereen elokuvajuhlat kiittää katseen vangitsevasta teoksesta! Lisää Luhtasaaren taidetta voi ihailla loppukesästä 2023 Lamminrahkan uudessa koulutuskeskuksessa, johon valmistuu keraaminen mosaiikkireliefikokonaisuus.

Ninniin voi tutustua tarkemmin hänen kotisivuillaan ja kuulumisia voi seurata myös Instagramissa @ninniluhtasaari.

 

 

Mari Jämsen

Tampereen elokuvajuhlien kävijätavoite ylittyi

Maailman suurimpiin lyhytelokuvafestivaaleihin kuuluva Tampereen elokuvajuhlat järjestettiin 54. kertaa 6.–10. maaliskuuta. Festivaalin ohjelma tapahtumapaikoilla ja verkossa keräsi