Tampereen elokuvajuhlat käyntiin keskiviikkona 6.3.

Pohjoismaiden suurin lyhytelokuvafestivaali Tampereen elokuvajuhlat käynnistyy keskiviikkona 6. maaliskuuta. Elokuvajuhlia vietetään sunnuntaihin 10. maaliskuuta saakka. Luvassa on viisi päivää upeita lyhytelokuvanäytöksiä ja pitkiä dokumentteja elokuvateatteri Finnkino Cine Atlaksessa sekä Arthouse Cinema Niagarassa. Lisäksi festivaaliviikko on täynnä muita tapahtumia niin elokuva-alan ammattilaisille kuin koko festivaaliyleisölle.

Tampereen elokuvajuhlat järjestetään jo 54. kertaa, ja tänä vuonna ohjelmistossa tullaan näkemään yli 300 elokuvaa 115 näytöksessä. Kilpailuelokuvien lisäksi ohjelmistossa esitetään muun muassa metsä- ja demokratia-aiheisia elokuvia, animaatioita sekä elokuvia Etelä-Kaukasiasta. Mukana on myös tuttuun tapaan arkistojen helmiä, opiskelijoiden tekemiä elokuvia sekä tuoreita eurooppalaisia palkintoehdokkaita (EFA ja ESFAA). Lisätietoa elokuvanäytöksistä voi lukea verkkosivujemme Näytökset-osiosta.

Tapahtuma huipentuu lauantaina 9.3. Palkintoseremoniaan Tuulensuun Palatsissa, jossa kotimaisen, kansainvälisen sekä Generation XYZ -kilpailun voittajat palkitaan. Sunnuntaina festivaaliviikon päätteeksi esitetään kaikki voittaneet elokuvat Palkitut elokuvat -näytöksissä.

Palkintojen voittajat valitsee festivaalille kootut tuomaristot. Tällä kertaa tuomaristoissa ovat mukana muun muassa viime vuoden Grand Prix -voittaja Paul Drey (kansainvälinen tuomaristo), palkittu elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Katja Gauriloff (kotimainen tuomaristo) sekä pitkään eri tehtävissä elokuva-alalla toiminut ja useilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla tuomaroinut Kaisu Isto (Risto Jarva -tuomaristo). Kaikki kilpailuelokuvat, palkinnot ja tuomaristot on listattu verkkosivujemme Kilpailut-osiossa.

 

Tarjolla useita maksuttomia tapahtumia

Festivaaliviikon aikana on tarjolla myös useita ilmaisia näytöksiä ja tapahtumia. Teemaohjelmiston näytösten yhteydessä järjestetään esimerkiksi kaikille avoimia paneelikeskusteluja: Demokratia vaarassa -ohjelmistoon kuuluu Arkipäivän demokratia – ja Kansalaisaktivismi-paneelikeskustelut sekä Demokratia vaarassa -seminaari, jotka järjestetään yhteistyössä Tampereen yliopiston Demokratiatutkimusverkoston kanssa. Myös osana Metsä-teemaa järjestetään paneelikeskustelu Metsä katseiden ja kamppailun kohteena, jossa panelisteina nähdään esimerkiksi elokuvantekijät Maija Blåfield (Scenic View, 2023) ja Salla Hämäläinen (Metsänpeitto, 2012).

Yhteistyössä Ylen kanssa toteutetaan ilmaisnäytös Tampereen elokuvajuhlat & Yle Teema: Lapsuus Etelämerellä. Lisäksi Yle Kulttuuricocktailin kanssa järjestetään keskustelutapahtuma Tekoäly ja käsikirjoittaminen, jonka alussa ensi-iltansa saa Ada Johnssonin ohjaama dokumentti Koneen kirjoittama (Suomi, 2024).

Lapsille tarjotaan valloittavat Minikino-näytökset sekä livesäestetty Kinokonsertti leikki-ikäisille. Myös viidettä kertaa järjestettävään Tampereen tuomiokirkon näytökseen on yleisölle vapaa pääsy.

Ilmaisista näytöksistä ja tapahtumista löytyy kootusti tietoa verkkosivujemme Liput-osiosta.

 

Elämyksiä ja uusia ideoita

Viime vuonna festivaalin tilaisuudet tapahtumapaikoilla ja verkossa keräsivät yhteensä yli 30 000 käyntiä, ja tälläkin kertaa elokuvajuhlille odotetaan runsaasti kävijöitä. Festivaaliyleisön lisäksi yli 800 vierasta ympäri maailman on akkreditoinut tapahtumaan. 

Tapahtumaviikon käynnistyessä tunnelma on odottavainen – ohjelmiston toivotaan tarjoavan festivaaliyleisölle elämyksiä:

Odotan yleisön löytävän kilpailunäytökset, joissa nähdään paljon mielenkiintoisia uusia elokuvia ympäri maailman, ja joissa yleisö pääsee keskustelemaaan elokuvista niiden tekijöiden kanssa. Toivon myös, että teemanäytöksemme, keskustelutilaisuudet, tapahtumat ja yllättävät kohtaamiset kirvoittavat ihmiset keskustelemaan ja vaihtamaan ajatuksia kokemastaan. Silloin voi olla tyytyväinen, kun ohjelmisto tarjoaa elämyksiä ja uusia ideoita, elokuvajuhlien toiminnanjohtaja Riina Mikkonen summaa.

 

Tampereen elokuvajuhlat 6.–10.3.2024

Tampereen elokuvajuhlien lippuja voi ostaa lippu.fi:n verkkokaupasta ja myyntipisteiltä sekä elokuvajuhlien omista myyntipisteistä Finnkino Cine Atlaksessa ja Arthouse Cinema Niagarassa. Tarkemmat lippuhinnat ja myyntipisteiden aukioloajat löytyvät verkkosivujemme Liput-osiosta.

Suurin osa kilpailusarjojen elokuvista on katsottavissa myös verkossa Festhome TV -palvelussa. Verkkonäytösten lipunmyynti alkaa keskiviikkona 6.3.