Mykkäelokuvan merkkiteos Mies ja elokuvakamera nähdään urkusäestettynä Tuomiokirkossa

Mies kantaa jalallista kameraa olallaan väkijoukon keskellä.

Tampereen elokuvajuhlat järjestää yhteistyössä Tampereen seurakuntien kanssa urkusäestetyn mykkäelokuvanäytöksen Mies ja elokuvakamera (1929) perjantaina 10.3. klo 19.  Musiikin elokuvaan improvisoi Tuomiokirkon urkuri Esa Toivola. Kello 19 alkavaan näytökseen on yleisöllä vapaa pääsy.

Kyseessä on jo neljäs kerta, kun Tampereen elokuvajuhlat ja Tampereen seurakunnat järjestävät näytöksen yhteistyössä Tuomiokirkossa. Musiikin elokuvaan on jokaisessa esityksessä improvisoinut Esa Toivola.

“Esa Toivolan improvisaation säestämistä Tampereen elokuvajuhlien mykkäelokuvanäytöksistä on muutaman kerran perusteella tullut ilmiö”, kirjoitti Aamulehden musiikkikriitikko Harri Hautala viiden tähden kritiikissään viime vuoden näytöksen jälkeen. (AL 12.3.2022) (https://www.aamulehti.fi/kulttuuri/art-2000008677678.html )

Kriitikoiden arvostama elokuva on kuvattu ja tuotettu Ukrainassa

Dziga Vertovin (1896–1954) ohjaama Mies ja elokuvakamera vuodelta 1929 on kokeellisen dokumenttielokuvan mestariteos. Elokuva on ukrainalaista tuotantoa, ja se on kuvattu Ukrainassa, mm. Kiovassa ja Odessassa.

Elokuvassa nähdään ukrainalaista elämänmenoa lähes sadan vuoden takaa – ihmisten arkista elämää kaupungeissa ja uimarannoilla. Aikakauden koneromantiikan hengessä ihastellaan nykyajan keksintöjä, koneita ja liikennevälineitä.

Elokuvaa arvostetaan erityisesti Vertovin luovien elokuvakokeilujen vuoksi. Vertov leikittelee elokuvakameralla, ”kamerasilmällä”, ja kokeilee uuden taiteellisen ilmaisuvälineen mahdollisuuksia.

Tuoreen kriitikkoäänestyksen perusteella Mies ja elokuvakamera -elokuvaa voi jopa sanoa maailman parhaaksi mykkäelokuvaksi. Elokuva kohosi arvostetussa Sight & Sound -lehden kriitikkoäänestyksessä viime vuonna maailman 9. parhaaksi elokuvaksi. Elokuva oli ainoa mykkäelokuva maailman kymmenen parhaan elokuvan joukossa.

Mies ja elokuvakamera (1929) Tampereen tuomiokirkossa 10.3. kello 19. Urkuimprovisaatio Esa Toivola. Kesto 65 min. Sallittu kaikenikäisille. Vapaa pääsy.

Näytöksessä on mahdollista lahjoittaa Kirkon Ulkomaanavun (KUA) keräykseen ukrainalaisten hyväksi. Lahjoitussummalla tuetaan lasten koulunkäyntiä kunnostamalla kouluja ja tukemalla opettajien jaksamista.

Lahjoittaa voi MobilePay-numeroon 44533 tai keräyslippaaseen näytöksessä. Keräysluvat: Manner-Suomi: RA/2019/723, voimassa 1.1.2020-31.12.2024, Ahvenanmaa: ÅLR 2022/6419, voimassa 1.1.–31.12.2023.