Lyhyitä elokuvia lyhyille päiville – Lyhytelokuvapäivä tulee taas 21. joulukuuta

Vuoden lyhyimmän päivän tienoilla 21. joulukuuta vietetään kansainvälistä Lyhytelokuvapäivää. Tapahtuma ei kuitenkaan rajoitu vain yhteen päivään, vaan lyhytelokuvia juhlitaan 14.–21.12. välisenä aikana. Viikon ajan on mahdollista nauttia lyhytelokuvista niin Ylellä, elokuvateattereissa kuin erilaisissa pop up -näytöksissä. 

Ranskasta lähtöisin olevan tapahtuman tarkoituksena on vahvistaa lyhytelokuvien näkyvyyttä ja tuoda lyhytelokuvat paremmin saataville matalalla kynnyksellä. Lyhytelokuvapäivä tarjoaa ihmisille myös mahdollisuuden järjestää itse elokuvanäytöksiä. Esityspaikan ja mahdolliset vieraat saa kukin valita itse, Lyhytelokuvapäivä tarjoaa elokuvat ilmaiseksi. 

Kolme naista vierekkäin, joista keskimmäinen on pukeutunut Neitsyt Mariaksi.
I’ve only just begun (2013), Elias Koskimies.

Tampereen elokuvajuhlien lisäksi tapahtumaa Suomessa järjestävät Yle, AV-arkki, Helsinki International Film Festival Rakkautta & Anarkiaa, Turku Animated Film Festival, IhmeFilmi, Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali sekä Azh Boyzz. Hankkeen rahoittajana toimii Suomen elokuvasäätiö.

Pop up -paketeissa animaatiota, sisarussuhteita ja kaukokaipuuta

Jos ei halua suunnata elokuvateatteriin tai toisten järjestämään tapahtumaan, voi elokuvanäytöksen järjestää myös itse! Lyhytelokuvapäivä tarjoaa yleisölle mahdollisuuden järjestää pop up -tapahtuman, jonka esityspaikan voi itse valita. Aiempina vuosina näytöksiä on järjestetty niin kirjastoissa, kouluissa, taide- ja kulttuurikeskuksissa, baareissa kuin olohuoneissa. Lyhytelokuvapäivä tarjoaa elokuvat ilmaiseksi, mutta esityslaitteisto tulee löytyä omasta takaa. Yksinkertaisimmillaan elokuvia voi katsoa vaikkapa omalla kännykällä.

Pop up -elokuvanäytösten järjestäjät voivat valita seitsemästä eri leffapaketista. Kokonaisuuksista löytyy monipuolinen valikoima lyhytelokuvia, ja listan kaksi viimeisintä pakettia on erityisesti lapsille ja nuorille suunnattuja.

Vuoden 2023 ohjelmapaketit:

 • SES: Oi veljet ja siskot, missä lienet – eläviä kuvia sisaruussuhteista
  • Suomen elokuvasäätiön kuratoima paketti sisältää neljä lyhytelokuvaa sisaruussuhteista. Mukana on sekä dokumentteja että draamaelokuvia. 
 • TAFF: Games X Animation
  • Turku Animated Film Festivalin kuratoimassa paketissa on viisi animaatioelokuvaa, joita yhdistää peliteema.
 • R&A Shorts – Kotimainen kilpailu: Parhaat opiskelijaelokuvat
  • Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin kotimaisessa kilpailussa neljä palkittua opiskelijaelokuvaa vuosilta 20202023. Mukana on sekä fiktiivisiä kertomuksia että dokumenttielokuvia. 
 • AV-arkki: Vaihda maisemaa
  • AV-arkin koostamassa leffapaketissa paneudutaan matkustamiseen ja kaukokaipuuseen. Paketti sisältää 8 elokuvaa. 
 • Lyhytelokuvapäivä esittää: Avoimen Open Screen -kategorian parhaat
  • Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävän Open Screen -kategorian parhaat lyhytelokuvat yhdessä paketissa. Kokonaisuuden valitsivat Lyhytelokuvapäivän työryhmä Elina Vitkala ja Teemu Saarinen, jotka ottivat mukaan kuusi elokuvaa. Teemat vaihtelevat aina perhesuhteista tulevaisuuden ilmastokatastrofiin. 
 • Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali: lastenelokuvapaketti
  • Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin kuratoima elokuvapaketti sisältää kolme lapsille suunnattua animaatiota. Paketin ikäraja on 7 vuotta. 
 • IhmeFilmi: Mull’ on lupa
  • IhmeFilmin tuottaja Elina Vitkala on koonnut seitsemän lyhytelokuvan paketin, joka antaa ajateltavaa ihmisyydestä ja maailmasta. Paketin mukana tulevaa lyhytelokuvaa käsittelevää ilmaista oppimateriaalia on mahdollisuus hyödyntää opetuksessa.

Pop up -tapahtumien ilmoittautuminen on avoinna, ja elokuvapaketteja voi ottaa katseluun vielä juhlaviikollakin.

 

Nainen, jonka kasvoilla on vaalea kasvonaamio ja silmien päällä kurkkusiivut.
Polkupyörävaras (2022), Pekka Ollula.

Open Screen vastaanotti yli 100 lyhytelokuvaa

Tämän vuoden uutuutena on Open Screen -kategoria, johon kuka vain saattoi osallistua omalla lyhytelokuvallaan. Mukaan kannustettiin niin harrastelijat kuin kokeneet tekijät. 

Lokakuun aikana Lyhytelokuvapäivä vastaanotti yhteensä 111 elokuvaa, joista kuratoitiin kuuden elokuvan kokonaisuus. Valinnan tekivät Lyhytelokuvapäivän työryhmä Elina Vitkala ja Teemu Saarinen. 

Open Screen -elokuvapaketti on kenen tahansa tilattavissa Lyhytelokuvapäivää juhlistavan viikon ajan 14.21.12.2023. Monipuolisesta paketista löytyy niin draamakomediaa, scifiä, animaatiota kuin hieman kokeellisempaa elokuvaa. 

Lyhytelokuvapäivän elokuvateattereiden elokuvanäytökset, julkiset pop up -tapahtumat ja leffapakettien tarkat tiedot löytyvät tapahtuman nettisivuilta.

Lisätiedot ja ilmoittautumislomake pop up -tapahtuman pitäjäksi löytyy myös Lyhytelokuvapäivän nettisivuilta.