“Lopputulos on aina yllätys.“

Filkkari-ilmeen 2022 taiteilijoiden teoksissa näkyy improvisaation ilo

Teemu Raudaskoski ja Inka Hannula kahden taideteoksensa edessä.
Teemu Raudaskoski ja Inka Hannula

Tampereen elokuvajuhlien uusi värikäs festari-ilme on kerännyt jo kiitosta herkullisuudellaan. Ihastusta herättänyt abstrakti teos on Inka Hannulan ja Teemu Raudaskosken yhteismaalaus.

“Nimeä teokselle ei ollut valmiiksi, mutta me keksimme filkkareita kunnioittaen sille nimeksi Otto 1. Teos on täysin Tampereen elokuvajuhlia varten tehty tilaustyö, jonka maalasimme intuitiivisesti ja suunnittelematta”, kertoo kuvataiteilija Inka Hannula.

Hannulan ja Raudaskosken teos on suuressa roolissa myös festivaalin virallisessa trailerissa, jonka on ohjannut Sami Sänpäkkilä.
“Teos on maalattu melkein kokonaan Sänpäkkilän kuvatessa eli projektilla oli siinäkin mielessä mielenkiintoinen lähtökohta ja tekoprosessi itsessään.”

Katso Tampereen elokuvajuhlien 2022 traileri täällä!

Muodoilla ja väreillä leikittelevä teos on syntynyt kahden kuvataiteilijan improvisaationa, jossa tekijöiden erilaiset kädenjäljet sulautuvat yhdeksi ja erottamattomaksi kokonaisuudeksi.

Inka Hannula & Teemu Raudaskoski: Otto 1, 2021
Inka Hannula & Teemu Raudaskoski: Otto 1, 2021

“Työskentelytapamme on sellainen, että maalaamme teosta yhtä aikaa maalauspohjaa välissämme pyöritellen”, Hannula kuvailee. ”Vastaamme improvisaation perinteen mukaisesti toisen ehdotukseen kyllä ja jatkamme siitä toistemme kädenjälkeä väreillä ja muodoilla kommentoiden. Lopputulos on aina yllätys ja tekoprosessi niin intensiivinen, ettemme välttämättä aina teoksen valmistuttua muista mikä jälki on kummankin tekemä.“

Kaksikon yhteistyö alkoi noin vuosi sitten. Nykyään he jakavat myös työhuoneen.
“Lähdettiin ihan huvikseen kokeilemaan yhteismaalausta lokakuussa 2020 ja innostuttiin siitä niin paljon, että tällä hetkellä yhteisteoksia on syntynyt jo noin 50 kappaletta. Elokuvajuhlille tekemämme maalauksen jälkeen lähdimme kokeilemaan myös esittävien yhteismaalausten tekemistä. Sekin on ollut kiinnostavaa, mutta palasimme kuitenkin abstraktien pariin.”
Tiedossa on myös kansainvälistä näkyvyyttä: “Joulun jälkeen alamme valmistautumaan ensi vuoden Japanin näyttelyä varten.“

Tampereen elokuvajuhlat on molemmille taiteilijoille tuttu festivaali ja usean vuoden vierailukohde.
“Minulle tämän maalauksen tekeminen oli erityisen tärkeä ja mahtava juttu, koska olin filkkareilla töissä vuosina 2005–2007”, kertoo Hannula.
“Hoidin mm. markkinointia ja olin järjestämässä keikkoja ja iltatapahtumia. Mieleenpainuvin yksittäinen juttu oli koko yön kestävä Ufojen yö Pakkahuoneella vuonna 2006.“
Kaikkein parhaimmaksi muistokseen hän kuitenkin nimeää noiden vuosien ihanat työkaverit, joiden kanssa on edelleen lämpimät välit, vaikkei heitä usein tapaisikaan.
Teemu Raudaskoskelle mieleenpainuvin filkkarimuisto on vuodelta 2007 Viimeinen joiku saamenmaan metsissä -dokumentin näytös ja sen jälkeinen Wimmen keikka.

Toivottavasti vuoden 2022 elokuvajuhlat tarjoaa taiteilijakaksikolle lisää yhtä ikimuistoisia festivaalikokemuksia. Tampereen elokuvajuhlat lähettää rakkaat terveiset ja valtaisat kiitokset huikeille taiteilijoille tästä elämää juhlivasta teoksesta!

Taiteilijoiden kuulumisia voi seurata Instagramissa @inkahannula ja @teemuraudaskoski

 

Mirjami Vertainen

 

Tampereen elokuvajuhlien kävijätavoite ylittyi

Maailman suurimpiin lyhytelokuvafestivaaleihin kuuluva Tampereen elokuvajuhlat järjestettiin 54. kertaa 6.–10. maaliskuuta. Festivaalin ohjelma tapahtumapaikoilla ja verkossa keräsi