Kino-Palatsi eurooppalaisen elokuvakulttuurin aarteeksi

Euroopan elokuva-akatemia (European Film Academy) on nimennyt Tampereella sijaitsevan historiallisen Tuulensuun Palatsin, entiseltä nimeltään Kino-Palatsin, eurooppalaisen elokuvakulttuurin aarteeksi.

Eurooppalaisen elokuvakulttuurin aarteet ovat osa Euroopan elokuva-akatemian laajennettua elokuvaperintötoimintaa, joka alkoi vuonna 2022. Näillä aarteilla akatemia juhlii eurooppalaisen elokuvan symbolisia paikkoja, joilla on historiallista arvoa, ja joita on suojeltava tuleville sukupolville.

– Olemme mielissämme, että voimme antaa kunnianosoituksen Euroopan elokuvakulttuurin aarteina kahdeksalle uudelle ikimuistoiselle paikalle, jossa ihmiset voivat vierailla, sanoo Pascal Edelmann, eurooppalaisen elokuvaperinnön johtaja Euroopan elokuva-akatemiasta.

Kino-Palatsin lisäksi uusia lisäyksiä ovat muun muassa Baščaršija-alue Bosnia ja Hertsegovinan Sarajevossa sekä Gamla Filmstaden Råsundassa, Ruotsissa. Kaikki uudet eurooppalaisen elokuvakulttuurin aarteet voi lukea Euroopan elokuva-akatemian tiedotteesta.

Tampereen elokuvajuhlilla pitkä historia Kino-Palatsissa

Kino-Palatsi valmistui vuonna 1929, ja Euroopan elokuva-akatemian mukaan se on hieno esimerkki viime vuosisadan ensimmäisellä puoliskolla rakennetuista ylellisistä “elokuvatemppeleistä”. Kino-Palatsissa järjestettiin elokuvatoimintaa vuoteen 1991 asti, ja nykyään huolellisesti kunnostettu tila toimii pääosin ravintolana ja tapahtumapaikkana.

Kino-Palatsi on toiminut myös yhtenä Tampereen elokuvajuhlien tapahtumapaikoista jo 1970-luvulla. Vuosien tauon jälkeen, vuonna 2023, elokuvajuhlat palasi nykyiseen Tuulensuun Palatsiin, jossa elokuvajuhlien Palkintoseremonia on järjestetty nyt kahtena vuonna peräkkäin.

 

European Film Academy: Treasure of European Film Culture
Euroopan elokuva-akatemia EFA on eurooppalainen elokuvantekijöiden ja elokuva-ammattilaisten järjestö, joka on jo yli 40 vuotta tehnyt työtä eurooppalaisen elokuvan puolesta.