Kilpailuelokuvat vuodelle 2023 on valittu

Tampereen elokuvajuhlien kotimaisen ja kansainvälisen kilpailun sekä genre-elokuville suunnatun Generation XYZ -kilpailun elokuvat on valittu. Kaikki kilpailuun valitut elokuvat ja tuomaristot on julkaistu sivuillamme:
Kilpailuelokuvat ja tuomaristot 2023

Vuoden 2023 kilpailuihin lähetettiin yhteensä liki 8 000 elokuvaa ympäri maailman. Festivaalin kilpasarjat koostuvat alle 30-minuuttisista lyhytelokuvista, minkä lisäksi kotimaisessa kilpailussa on oma sarjansa myös yli 30-minuuttisille elokuville.

Tampereen elokuvajuhlien toiminnanjohtaja, kansainvälisessä valitsijaraadissakin mukana ollut Riina Mikkonen kuvaa valintaprosessia haastavaksi:

– Elokuvia tuli tällä kertaa enemmän kuin koskaan. Kilpailuohjelmistojen koostaminen oli kovaa hommaa, sillä valintojen ulkopuolelle jäi paljon todella hyviä elokuvia. Mielestämme saimme kuitenkin upeat näytökset aikaan!

Festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakson mukaan erityisesti elokuvajuhlille lähetettävien kansinvälisten lyhytelokuvien määrä ja laatu ovat kasvaneet tasaisesti jo pitkän aikaa, sillä tekniikan kehittyminen on mahdollistanut elokuvien teon yhä useammalle. Kotimaisen kentän muutoksista Laakso puolestaan nostaa esiin suomalaisen elokuvakoulutuksen vähenemisen, mikä näkyy suoraan kilpailuihin lähetettyjen elokuvien määrässä.

Elokuvajuhla huipentuu 11.3. Tuulensuun Palatsissa

Kilpailuihin valitut elokuvat esitetään festivaalilla 8.–12.3. sekä elokuvateattereissa että verkossa Festhome TV -alustalla. Kilpailujen voittajat julkistetaan palkintoseremoniassa lauantaina 11.3., ja palkittujen elokuvien näytökset esitetään festivaalilla lauantai-illan ja sunnuntain ohjelmassa. Palkintoseremonia siirtyy tänä vuonna elokuvasalista Tuulensuun Palatsiin, jossa elokuvajuhlan huipennuksesta pääsevät nauttimaan niin festivaalin vieraat kuin asiakkaatkin.

– Palkintoseremonia ja sen perään esitettävä palkittujen elokuvien näytös on ollut pitkään yksi suosituimmista tilaisuuksistamme, joten on hienoa saada tapahtumalle juhlalliset ja aiempaa tilavammat puitteet. Palatsi on myös on olennainen osa festivaalin historiaa, sillä samalla paikalla sijainnut elokuvateatteri Kinopalatsi oli kaikkien aikojen ensimmäisten elokuvajuhlien tapahtumapaikka vuonna 1970 sekä yksi festivaalin keskeisistä näytöspaikoista 1980-luvun aikana, Riina Mikkonen kommentoi.

Kansainvälinen kilpailu

Valitut elokuvat: Kansainvälinen kilpailu

Kansainväliseen kilpailuun lähetettiin yhteensä 7 242  lyhytelokuvaa, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Näiden joukosta kilpailuohjelmistoon valikoitui 60 elokuvaa yhteensä 42  eri tuotantomaasta ympäri maailman.

Valitsijaraadin mukaan kansainvälisen kilpailun elokuvien teemoissa korostuivat etenkin kirjallisuudesta tuttu autofiktio, seksuaalisuuden ja sukupuolten moninaistuminen sekä yleinen huoli ympäristöstä.

Valittujen joukossa ovat muun muassa Oscar-ehdokkuuksiakin saaneet Wendy Tilbyn ja Amanda Forbisin animaatio The Flying Sailor (Kanada 2022) sekä  Cyrus Neshvadin fiktio La Valise Rouge (Luxemburg 2022). Lisäksi suomalaisohjaaja Maija Blåfieldin kokeellinen lyhytelokuva Scenic View (2023) valittiin sekä kansainväliseen että kotimaiseen kilpailuun.

Kotimainen kilpailu

Valitut elokuvat: Kotimainen kilpailu

Festivaalin kotimaiseen kilpailuun valittiin 268 elokuvan joukosta seitsemän yli 30-minuuttista dokumenttia ja 29  alle 30-minuuttista lyhytelokuvaa.

Kotimaisessa kilpailussa saa ensi-iltansa muun muassa Mika Kaurismäen ohjaama musiikkidokumentti Hassisen kone 40 vuotta myöhemmin (2023). Elokuva kertoo yhtyeen 40-vuotisjuhlakonsertista ja siihen valmistautumisesta sekä yhtyeen historiasta ja sen jäsenten kasvusta nuorisojulkkiksista aikuisiksi.

Generation XYZ 

Valitut elokuvat: Generation XYZ

Generation XYZ -kilpailuun lähetettiin tänä vuonna 465 alle 30-minuuttista genre-elokuvaa. Mukaan kilpailuun valittiin 20 elokuvaa 17 maasta. Generation XYZ on trilleri-, sci-fi-, kauhu-, toiminta- ja fantasiaelokuviin keskittyvä, vuodesta 2021 järjestetty lyhytelokuvakilpailu.

Valitsijaraadissa toiminut Liina Härkönen kertoo, että tänä vuonna genre-kilpailussa nousivat aiheina esiin etenkin tekoälydystopia ja somen kaikkialle ulottuvat lonkerot. Suomalaisista elokuvista kilpailuun pääsi Sebastian Granskogin elokuva Hius (2023).

Tampereen elokuvajuhlat järjestää kilpailun yhteistyössä yhdysvaltalaisen XYZ Films -tuotantoyhtiön kanssa. Muita kilpailun kumppaneita ovat  Film Tampere, Tampereen kaupunki ja Audiovisual Producers Finland – APFI.