Juho Kuosmasen mykkätrilogia nähdään Tampereen tuomiokirkossa – Esa Toivola improvisoi elokuviin urkumusiikin

Tampereen tuomiokirkossa esitetään perjantaina 8. maaliskuuta Juho Kuosmasen ohjaama mykkäelokuvien trilogia osana Tampereen elokuvajuhlien ohjelmistoa. Esityksessä nähdään kolme lyhytelokuvaa, Romu-Mattila ja kaunis nainen (2012), Salaviinanpolttajat (2017) ja Kaukainen planeetta (2023). Tampereen elokuvajuhlilla trilogia esitetään nimellä Triangle of Hope – Juho Kuosmasen mykkätrilogia. 

Juho Kuosmanen (s. 1979) kuuluu suomalaisen elokuvan arvostetuimpiin ohjaajiin. Hänet tunnetaan Suomessa ja maailmalla Cannesin elokuvajuhlilla palkituista pitkistä elokuvistaan Hymyilevä mies (2016) ja Hytti nro 6 (2021). 

Tampereen elokuvajuhlien näytöksessä musiikin Triangle of Hope -trilogian lyhytelokuviin improvisoi Tampereen tuomiokirkon urkuri Esa Toivola. Kello 19 alkavaan näytökseen on yleisöllä vapaa pääsy. 

– Nykymenon keskellä on tärkeää tarjota ihmisille toivon pilkahduksia. Kun mietimme mykkäelokuvaa Tampereen tuomiokirkkoon, oli aika selvä valinta esittää Juho Kuosmasen mykkäelokuvatrilogia. Kuosmasen lyhytelokuvat ovat humoristisen humaaneja tarinoita pienten ihmisten vastoinkäymisistä, jotka peitotaan yhteistyön voimalla. Ja onhan se kutkuttavaa saada kokea elokuvat Esa Toivolan musiikilla Tuomiokirkon juhlavassa ympäristössä, sanoo Tampereen elokuvajuhlien toiminnanjohtaja Riina Mikkonen

Katsoja myötäelää altavastaajan puolella

Juho Kuosmasen mykkätrilogian elokuvia yhdistää lämminhenkinen huumori ja Kuosmasen elokuville ominainen näkökulma – katsoja myötäelää tarinaa altavastaajan puolella. Päähenkilöinä trilogian elokuvissa nähdään yksinäinen romukauppias, kaksi salaviinanpolttajaa ja majakkasaarella elävät sisarukset. 

Trilogian ensimmäinen elokuva Romu-Mattila ja kaunis nainen vuodelta 2012 on tosipohjainen kertomus romukauppiaasta, joka joutuu pikkukaupungissa juorujen ja epäluulojen kohteeksi. Kuvitteellinen elokuva lähenee yhteiskunnallista dokumenttia, sillä elokuvassa on aineksia pääroolissa esiintyvän romukauppias Seppo Mattilan elämästä.  

Trilogian toinen elokuva, Salaviinanpolttajat, on uusi versio ensimmäisestä suomalaisesta näytelmäelokuvasta Salaviinanpolttajat vuodelta 1907. Kuosmasen ohjaama versio sai ensi-iltansa vuonna 2017, jolloin Suomi vietti itsenäisyyden 100-vuotisjuhlia ja alkuperäisen elokuvan ensi-illasta oli kulunut 110 vuotta.  

Alkuperäinen Salaviinanpolttajat on kadonnut, mutta Kuosmanen teki uuden version vanhasta elokuvasta säilyneiden tietojen pohjalta. Kolmessa päivässä kuvattu hulvaton komedia muistuttaa tyyliltään elokuvahistorian alkuaikojen mykkäkomedioita. Elokuvan toisessa pääroolissa nähdään kirjailija, teatteriohjaaja Juha Hurme.  

Kolmas mykkäelokuva, Kaukainen planeetta yhdistää vanhoja avaruusseikkailuja ja elämän ja kuoleman suuria kysymyksiä. Elokuvan päähenkilöitä ovat majakkasaarella elävät sisarukset, majakanvartija Marlanda ja hänen pikkuveljensä Maximilian, jotka haaveilevat kuolemanjälkeisestä kohtaamisesta. Pääroolissa Marlandaa näyttelee Jaana Paananen, joka on mukana trilogian jokaisessa elokuvassa. 

Elokuvajuhlien viides kerta Tuomiokirkossa

Kyseessä on nyt viides kerta, kun Tampereen elokuvajuhlat ja Tampereen ev.lut. seurakunnat järjestävät yhteistyössä mykkäelokuvien näytöksen Tuomiokirkossa. Musiikin on jokaisessa esityksessä improvisoinut Tuomiokirkon urkuri Esa Toivola. 

Tampereen elokuvajuhlien ensimmäinen esitys Tuomiokirkossa vuonna 2019 oli Minna Canthin näytelmään perustuva mykkäelokuva Murtovarkaus (1926). Vuonna 2020 oli vuorossa Victor Sjöströmin ohjaama Ajomies (1921), vuonna 2022 nähtiin Carl Theodor Dreyerin ohjaama Jeanne d’Arcin kärsimys (1928) ja viime vuonna esitettiin ukrainalainen mykkäklassikko, Dziga Vertovin ohjaama Mies ja elokuvakamera (1929).

Tampereen elokuvajuhlat järjestetään 6.–10.3.2024. Festivaalin koko ohjelmisto julkistetaan ja yksittäiset liput tulevat myyntiin 14. helmikuuta.

 

TRIANGLE OF HOPE – JUHO KUOSMASEN MYKKÄTRILOGIA

Perjantaina 8.3.2024 klo 19:00 –20:00, Tampereen tuomiokirkko
Vapaa pääsy
Ikäraja S (sallittu kaikenikäisille)
Ymmärrettävissä suomeksi ja englanniksi

 

Romu-Mattila ja kaunis nainen (2012)
Kesto: 27 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Juho Kuosmanen
Kuvaus: J-P Passi
Näyttelijät: Seppo Mattila, Outi Airola

Salaviinanpolttajat (2017)
Kesto: 16 min
Ohjaus: Juho Kuosmanen
Käsikirjoitus: Juho Kuosmanen ja J. V-s
Kuvaus: J-P Passi
Näyttelijät: Jaana Paananen, Juha Hurme, Tomi Alatalo

Kaukainen planeetta (2023)
Kesto: 17 min
Ohjaus: Juho Kuosmanen
Käsikirjoitus: Juho Kuosmanen ja Anna Airola
Kuvaus: J-P Passi ja Arsen Sarkisiants
Lavastus: Kari Kankaanpää
Näyttelijät: Jaana Paananen, Aku-Petteri Pahkamäki