Ilmaiset Moodkino-näytökset ovat katsottavissa Festhome TV:ssä!

Joukko nuoria.
Stories From the Shower (Norja 2021)

Tampereen elokuvajuhlien kaksi ilmaista Moodkino-näytöstä ovat katsottavissa verkossa Festhome TV -palvelussa 31.3.2022 saakka. Yläkouluikäisille ja 2. asteen opiskelijoille suunnatuissa elokuvissa herätellään keskustelua mm. kehonkuvasta, sukupuolesta ja ilmaisunvapaudesta. Useissa elokuvista epämukavuuden ja hämmennyksen rajoja ylitetään tanssilla. Vaikeissakin aiheissa läsnä on liikettä ja värejä, pyrkimystä kauneuteen. Oikeita sanoja tärkeämpää on itse puhuminen. Elokuvia voi katsella kouluissa yhdessä keskustellen tai kotisohvilla mietiskellen. Moodkino-näytökset on toteutettu yhteistyössä Pirkanmaan Osuuskaupan kanssa.

Yläkouluikäisten Moodkino 1 -näytöksen Nova -elokuvassa (Luca Meisters / Hollanti 2021) äiti ja 15-vuotias Nova ovat viemässä pikkusiskoa jalkapallotreeneihin, kun yllättävä lohdullinen ele naisvalmentajalta saa Novan uusien tunteiden valtaan. Material Bodies (Dorothy Allen-Pickard / Iso-Britannia 2020) on eloisa dokumentti raajansa menettäneistä ihmisistä, joille proteesista on tullut osa identiteettiä – kuin koru tai tanssikumppani. Stories From the Shower (Teresia Fant / Norja 2021) kertoo koulun suihkuista ja pukuhuoneista, jotka ovat epämukavuuden ja ilon, yksinäisyyden ja solidaarisuuden keskuspisteitä. Dokumentissa tunteet muuttuvat koreografioiksi, rutiineiksi ja ihmisten välisiksi etäisyyksiksi.

Discovaloissa tanssiva henkilö.
Space is a Quite a Lot of Things (Ruotsi, Suomi 2021)

Moodkino 2 toisen asteen opiskelijoille alkaa Trona Pinnacles (Mathilde Parquet / Ranska 2020) -animaatiolla, jossa vanhempien puhumattomuus käy sietämättömäksi Gabrielle-tyttärelle. Automatka pysähtyy motelliin Kuolemanlaaksossa, missä yllättävät käänteet auttavat lopulta kerimään auki sanattomuuden solmut. Shower Boys (Christian Zettenberg / Ruotsi 2021) alkaa kysymyksellä ”Olemmeko me miehiä vai hiiriä?” Sählymatsin jälkeen 12-vuotiaat Viggo ja Noel haastavat toistensa rajoja ja maskuliinisuutta. Space is a Quite a Lot of Things (August Joensalo / Ruotsi, Suomi 2021) -dokumentissa transsukupuoliset ruotsalaisnuoret etsivät sanoja seksuaalisuudelleen. Sukupuoli voi tuntua väreiltä, tanssilta, maneeteilta, metsältä ja avaruudelta. Se on hyvin paljon asioita. Ourse (Nicolas Birkenstock / Ranska 2020) -elokuvassa nuori tyttö on alkanut kävellä unissaan. Opettajaäiti yrittää parantaa häntä, mutta Ourse haluaa selvittää ystävänsä avustuksella, mitä öisin todella tapahtuu.

 

Moodkino1 Festhome TV:ssä

Moodkino2 Festhome TV:ssä

K13

 

 

Mirjami Vertainen