KANSAINVÄLINEN TUOMARISTO

Kiko Goifman, Brasilia
49-vuotias Kiko Goifman syntyi Belo Horizontessa, Brasiliassa ja asuu nykyään São Paulossa. Hänen merkittävimpiin töihinsä kuuluu dokumenttielokuvia sekä kokeellisia elokuva-, video-, internetsivusto- ja CD-ROM-projekteja. Goifman valmistui antropologiksi Minas Gerais -yliopistosta sekä maisteriksi Campinasin yliopistosta, Unicampista, pääaineenaan multimedia (Fordin säätiön tukemana). Hän oli panelisti Etelä-Amerikan elokuvantekijöiden kokouksessa Barilochessa, jonka järjestivät Vitae-, Rockefeller- sekä MacArthur-säätiöt. Goifman on osallistunut useisiin videokeskusteluihin monissa eri Brasilian osavaltioissa. Hän on myös ollut mukana dokumenttikeskusteluissa Frederick Wisemanin (Montreal / 1994), Jean Rouchin (São Paulo / 1998) ja Katherine Davidin (São Paulo / 2002) kanssa. Hänen uusin elokuvansa Bixa Travesty (Tranny Fag) esitetään Berliinin elokuvajuhlien Panorama-sarjassa vuonna 2018, ja Kiko ohjasi sen yhteistyössä Claudia Priscillan kanssa.

Libby Hakaraia, Uusi Seelanti
Libby Hakaraialla on ollut pitkä ura radiossa, televisiossa ja elokuvissa toimittajana, kirjoittajana, juontajana, ohjaajana sekä tuottajana. Elokuvantekijänä hän on tuottanut ja ohjannut lyhytelokuvia ja dokumentteja, joita on esitetty ympäri maailman. Libbyllä on syvä yhteys Ngāti Raukawa -heimoonsa, ja hän asuu heimomaalla Otakissa, Uuden-Seelannin Pohjoissaaren länsirannikolla. Siellä hän perusti vuosittaisen Uuden-Seelannin kansainvälisen alkuperäiskansojen elokuvafestivaalin, Māoriland Film Festivalin, vuonna 2014. Festivaali on kasvanut nopeasti vetäen tuhansia elokuvantekijöitä ja elokuvafaneja joka puolelta maailmaa. Libby ja hänen Māoriland-perheensä ovat hiljattain myös perustaneet Māoriland Hubin, ympärivuotisen elokuvien ja esiintyvien taiteiden tilan Otakin kylään.

Jan Harlan, Iso-Britannia
Jan Harlan oli mukana Stanley Kubrickin vuoden 1969 Napoleon-elokuvassa, joka ei koskaan toteutunut. Myöhemmin hän toimi vastaavana tuottajana kaikissa Kubrickin elokuvissa Barry Lyndonista lähtien ja välissä työskenteli muissa Stanley Kubrickin kesken jääneissä projekteissa. Kubrickin kuoltua vuonna 1999 Jan työskenteli Steven Spielbergin A.I. – Tekoälyssä, teki kaksi dokumenttielokuvaa Warner Brosille ja muita itsenäisiä projekteja. Jan on vieraileva luennoitsija monissa elokuvakouluissa ympäri maailman ja istuu usein elokuvakilpailujen tuomaristoissa. Hänellä oli tärkeä rooli University of the Arts Londonin Stanley Kubrick -arkiston perustamisessa sekä laajan Stanley Kubrick -näyttelyn luomisessa. Maailmalla kiertävässä näyttelyssä on toistaiseksi käynyt 1,2 miljoonaa vierailijaa.

Michaela Kezele, Saksa
Michaela Kezele syntyi vuonna 1975 Münchenissä, Saksassa. Hän opiskeli alun perin näyttelijäksi, jonka jälkeen siirtyi opiskelemaan fiktion tekemistä Münchenin yliopiston televisio- ja elokuvataiteen laitokselle. Erikoistumisopintonsa hän suoritti Drehbuchwekstatt Münchenissä. Hänen lyhytelokuvansa Milan voitti Tampereen elokuvajuhlien pääpalkinnon vuonna 2007, sekä yli 40 kansainvälistä palkintoa. Hänen pitkä elokuva My Beautiful Country on myös palkittu useampaan otteeseen, muun muassa Bavarian Film Awardsin parhaan nuoren ohjaajan palkinnolla sekä saksalaisella „Die Brücke“- palkinnolla. Vuonna 2015 Baijerin kansleri myönsi kunniamerkin Michaela Kezelelle palveluksistaan Baijerille. Vuodesta 2014 alkaen Michaela Kezele on toiminut luennoitsijana Münchenin yliopiston televisio- ja elokuvataiteen laitoksella. Vuodesta 2016 alkaen hän on toiminut vierailevana professorina elokuvataiteen laitoksella.

Elina Pohjola, Suomi
Elina Pohjola on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto Yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta pääaineenaan elokuva- ja tv-tuotanto. Hän on työskennellyt useissa suomalaisissa elokuvatuotannoissa ennen kuin perusti oman tuotantoyhtiönsä Pohjola-filmin vuonna 2009. Pohjola-filmi erikoistuu “pohjoiseen elokuvaan”. Teemme pitkiä ja lyhytelokuvia, dokumentteja ja fiktiota. Muoto ei ole tärkeintä, vaan sisältö: haluamme sanoa jotain tärkeää tästä maailmasta ja sen ihmisistä. Pohjola-filmin tuotannot on otettu alusta saakka hyvin vastaan sekä Suomessa että ulkomailla, ja ne ovat voittaneet useita palkintoja monilla elokuvafestivaaleilla.

 

KOTIMAINEN TUOMARISTO

Penelope Bartlett, Yhdysvallat
Penelope Bartlett työskentelee ohjelmakoordinaattorina digitaalisen suoratoistopalvelu FilmStruckin Criterion Channelille, joka on perustettu marraskuussa 2016 ja toimii yhteistyössä kanavien Turner Classic Movies ja Criterion Collection kanssa. Lisäksi Bartlett toimi ohjelmistojohtajana vuoden 2016 Palm Springsin lyhytelokuvajuhlilla, joka on suurin lyhytelokuville omistettu festivaali Pohjois-Amerikassa. Hän myös tuottaa sisältöä sivustolle shortoftheweek.com. Aiemmin hän on työskennellyt Chicagon, Palm Springsin ja Tribecan kansainvälisillä elokuvajuhlilla sekä Glasgow’n lyhytelokuvajuhlilla ja Glasgow Film Theater -elokuvakeskuksessa. Tämän lisäksi Bartlett on tuottanut useita lyhytelokuvia, joista viimeisin on Berliinin elokuvajuhlilla vuonna 2016 ensi-iltansa saanut käsikirjoittaja-ohjaaja Jennifer Reederin Crystal Lake. Bartlett asuu New Yorkissa.

Jussi Hiltunen, Suomi
Olen Jussi Hiltunen, 34-vuotias elokuvantekijä Rovaniemeltä. Ohjaan ja käsikirjoitan. Aloitin elokuvien tekemisen alakoulussa kavereideni kanssa. Tein lapsuudessa paljon amatöörivideoita ja yritin hiljalleenkehittyä elokuvantekijänä. Olen valmistunut Kemi-Tornion Ammattikorkeakoulusta vuonna 2011. Viimeisin työni on pitkä elokuva Armoton Maa (2017). Sen lisäksi olen ohjannut ja käsikirjoittanut lukuisia lyhytelokuvia. Olen ollut Tampereen elokuvajuhlien läheinen ystävä vuodesta 2012 jolloin he palkitsivat minut lyhytelokuvastani Hiljainen Viikko. Tällä hetkellä työn alla on pitkä elokuva sekä TV-sarja.

Anu Koivunen, Suomi
Anu Koivunen (s. 1967) on mediatutkija ja elokuvatutkimuksen professori Tukholman yliopistossa. Hän on tutkinut sukupuolen ja vallan kysymyksiä, suomalaisen elokuvan ja television historiaa, uuden dokumenttielokuvan tunnepolitiikkaa, ruotsinsuomalaisuuden kertomuksia sekä Demokratian voimavirrat –hankkeessa kansallisen julkisuuden rakentumista. Parhaillaan hän toimittaa tutkimusantologiaa The Power of Vulnerability: Mobilizing Affect in Feminist, Queer and Anti-racist Media Cultures. Julkiseen keskusteluun mediasta, politiikasta ja julkisuuden muutoksista hän osallistuu kirjoittamalla kolumneja Suomen Kuvalehteen ja Hufvudstadsbladetiin, keskustelemalla Radio Suomen Pyöreässä pöydässä ja tviittaamalla (@anukoivunen). Hän oli vuosina 2011–2013 Ruotsin Guldbagge- ja Oscar-raatien ja vuonna 2009 Göteborgin elokuvajuhlien The Ingmar Bergman International Debut Award –raadin jäsen.