Kansainvälinen kilpailu


Geraldine Gomez

Geraldine Gomez ylittää taiteenalojen rajat saadakseen eri alat keskustelemaan keskenään. Hän on johtanut vuodesta 2000 asti pariisilaisen Pompidou Centren kuukausittaisia ohjelmia, jotka esittävät innovatiivista elokuvaa ja yhdistävät keskenään kirjallisuutta, arkkitehtuuria, muotoilua, gastronomiaa, muotia sekä muita taiteen aloja. Vuonna 2006 hän perusti monialaisen, vuosittain järjestettävän Hors Pistes -tapahtuman, jonka jokainen osa on kehitetty ajankohtaisen teeman ympärille: Le silence des bêtes keskittyi eläinten kohteluun, ja viimeisin osa vuodelta 2016 otsikolla L’art de la révolte tarkasteli protestiliikkeitä (ja heijasteli viimeaikaisia Nuit Debout -protesteja Ranskassa).

Gomez pyrkii tarkastelemaan yhteiskuntien suuria keskusteluita nykytaiteen ja sivistyneistön perspektiivistä. Hors Pistes ei kuitenkaan ole vain temaattinen tapahtuma, vaan toimii tilana peilailla nykytaidetta ja sen institutionaalista asemaa. Tapahtuma koostuu etupäässä taiteilijoiden tilaustöistä ja toimii yhteisöllisenä tilana, jossa tapahtuman luoma aito yhteisö myös tuottaa tapahtuman yhdessä. Gomez on lisäksi ollut mukana kehittämässä Hors Pistes -partneritapahtumia muualla maailmassa luomalla yhteyksiä paikallisiin yhteisöihin esimerkiksi Istanbulissa, Reykjavikissa, São Paulossa ja Tokiossa.

Hänellä on tohtorintutkinto nykytaiteesta, ja hän asuu ja työskentelee Pariisissa.

Abir Hashem

Abir Hashem aloitti opintonsa lukemalla lakia, mutta löysikin paikkansa elokuva-alalta ja on vuosien myötä kartuttanut kokemustaan työskentelemällä useiden elokuvantekijöiden kanssa. Hän on myös perustanut yhdessä veljiensä kanssa Solo Films -tuotantoyhtiön Beirutiin. Sen kautta hän on myös kerryttänyt osaamistaan dokumenttielokuvien luomisessa.

Hän on työskennellyt dokumenttien, yritysvideoiden, mainosten ja lyhytelokuvien avustajana, vastaavana tuottajana sekä tuottajana. Abir osallistui Docmediin, arabituottajille suunnattuun vuoden kestoiseen luovien dokumenttielokuvien koulutusohjelmaan, elokuvallaan Asphalt. Työpaja antoi hänelle taidot ohjata mentorikursseja LAU yliopiston (Lebanese American University) mediakasvatuksen ja -tutkimuksen instituutissa, Libanonissa. Siellä hän koulutti irakilaisia journalisteja pienen budjetin dokumenttielokuvien rahoittamisessa arabimaissa. Tämän lisäksi Abir toimi DocuDaysin eli Beirutin kansainvälisten dokumenttielokuvajuhlien johtajana viisi vuotta. Hän on myös Ayam Beirut al Cinema’iya -elokuvajuhlien johtaja vuonna 2017. Tällä hetkellä Abir tuottaa omia indie-elokuviaan sekä tarjoaa tuotantopalveluita kansainvälisille tuotantoyhtiöille.

Jaime E. Manrique

Manrique on elokuvia tuottavan ja elokuvatapahtumia järjestävän Laboratorios Black Velvet -yhtiön perustaja ja johtaja. Hän on toiminut yli 40 kolumbialaisen elokuvan ja elokuvajuhlien tiedotus- ja julkaisukampanjavastaavana, näiden joukossa Cartagenan kansainväliset elokuvajuhlat FICCI vuodesta 2011. Hän on myös Bogotán lyhytelokuvajuhlien, Festival de Cortos de Bogotá – BOGOSHORTSin, perustaja ja taiteellinen johtaja sekä BOGOSHORTS-liikkeen konseptisuunnittelija. Manrique on viikoittaisen uutiskirje Pantalla Colombian kehittäjä ja toimittaja. Uutiskirje käsittelee Kolumbian elokuvatuotannon nykytilaa, ja sen omistaa Proimagenes Colombia, jossa Manrique on toiminut digitaalisen viestinnän konsulttina yli 15 vuoden ajan. Hän on myös työskennellyt elokuvakriitikkona yli 15 aikakauslehdessä viime vuosien aikana ja toiminut professorina eri yliopistoissa, esimerkiksi Externado de Colombiassa, Jorge Tadeo Lozanossa sekä Politécnico Grancolombianossa.

Jason Ryle

Jason Ryle on torontolaisen imagineNATIVE Film + Media Arts festivaalin taiteellinen johtaja. imagineNATIVE on maailman suurin alkuperäiskansoihin kuuluvien mediataiteilijoiden elokuva-, video-, audio- ja digitaalimediatöitä esittelevä areena.

Taiteellisena johtajana Jason valvoo vuosittaisen tapahtuman kaikkia taiteellisia ja ohjelmistoon liittyviä aspekteja sekä organisaation ympärivuotista toimintaa, mukaan lukien kansainväliset yhteistyöesittelyt. Hän ehti jo hairahtua elokuvantekemisestä, mutta hiljattain häneltä valmistui ensimmäinen lyhytelokuva, Snip (2016), joka sai ensi-iltansa Toronton kansainvälisillä elokuvajuhlilla ja esitettiin myös osana Berlinalen Generation-kategoriaa.

Lasse Saarinen

 

Lasse Saarinen on toiminut Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtajana elokuusta 2016. Hänellä on pitkäaikaista ja käytännönläheistä tietämystä elokuva-alasta sekä tuottajan että elokuvatuotantoyhtiön toimitusjohtajan tehtävistä. Saarinen on tuottanut yhteensä yli 80 pitkää näytelmä-, dokumentti- ja lyhytelokuvaa, tv-sarjoja sekä kokeellisia mediataidetuotantoja. Lisäksi hän on toiminut tuottajana useissa kansainvälisissä yhteistuotannoissa. Pitkällä urallaan Saarinen on myös vaikuttanut lukuisissa elokuva- ja taidealan luottamustehtävissä.

 

 

Kotimainen kilpailu

 

Elina Knihtilä

Elina Knihtilä (s.1971) on näyttelijä ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta vuonna 1996 näyttelijäksi ja teatteritaiteenmaisteriksi. Tällä hetkellä hän toimii myös Women in film and television Finlandin (WIFT Finland) hallituksen puheenjohtajana.
Hän on toiminut ennen professuuriaan freelancer-näyttelijänä parinkymmenen vuoden ajan ja tehnyt useita teatterirooleja mm. Q-teatterissa, Suomen Kansallisteatterissa ja Ryhmäteatterissa. Hän on myös toiminut Q-teatterin hallituksen puheenjohtajana ja kansainvälisen Baltic Circle -teatterifestivaalin taiteellisessa suunnitteluryhmässä. Knihtilä on tehnyt useita elokuva- ja tv-rooleja. Hänet on palkittu kahdesti Jussi-palkinnolla, paras naissivuosa Heikki Kujanpään ohjaamassa Putoavia enkeleitä (2008) -elokuvasta ja paras naispääosa Jussi Zaida Bergrothin ohjaamasta Hyvä poika (2011) -elokuvasta. Knihtilä on ollut usean tv-komediasarjan kehittely- ja käsikirjoitustyöryhmässä.

Hebe Tabachnik

Hebe Tabachnik on työskennellyt 15 vuotta ohjelmistosuunnittelijana ja festivaalikonsulttina sekä toiminut tuomariston jäsenenä, projektiarvioijana ja panelistina elokuvajuhlilla Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa, Espanjassa, Israelissa ja Kiinassa. Hän on Palms Springsin (PSIFF) ja Seattlen (SIFF) kansainvälisten elokuvajuhlien World Cinema -ohjelmistosuunnittelija sekä Cine Latino Minneapolis Saint Paulin taiteellinen johtaja. Lisäksi hän toimii Dance Camera West -tapahtuman (DCW) johtokunnan jäsenenä ja ohjelmistosuunnittelijana ja on työskennellyt Sundancen ja Los Angelesin elokuvajuhlilla. Hän vetää myös työpajoja festivaaleista, elokuvalevityksestä ja projekti-ideoiden markkinoinnista ympäri maailmaa.

Salla Tykkä

Salla Tykkä on kuvataiteilija, joka on työskennellyt elokuvan ja videotaiteen parissa vuodesta 1996. Tykkä valmistui Helsingin kuvataideakatemiasta vuonna 2003, ja osallistui Venetsian biennaaleille vuonna 2001. Hänen viimeisimpiin soolonäyttelyihinsä kuuluvat: M – Museum, Leuven, 2016; Galerie Anhava, Helsinki, 2015; Turun taidemuseo, Turku, 2015; BALTIC Centre for Contemporary Art, Newcastle, 2013.

Hän on osallistunut myös useisiin ryhmänäyttelyihin museoissa ja julkisissa tiloissa, kuten: Göteborgs Konsthall, Gothenburg, 2015; MAXXI, Rome, 2014; The Metropolitan Arts Centre, Belfast, 2013; Musée cantonal des Beaux-Arts, Lausanne, 2013; Istanbulin modernin taiteen museo, Istanbul, 2012; Turner Contemporary, Margate, 2011; Sydneyn 17. biennaali, Museum of Contemporary Art, 2010; Momentum, Moss, 2010.

Tykän elokuvia on esitetty kansainvälisillä elokuvajuhlilla, kuten: Oberhausenin 60. kansainväliset lyhytelokuvajuhlat, Oberhausen, 2014; Miamin 8. kansainväliset elokuvajuhlat, Miami, 2009; Rotterdamin 36. kansainväliset elokuvajuhlat, Rotterdam, 2007; Brestin 21. eurooppalaisen lyhytelokuvan elokuvajuhlat, Brest, 2006; Tribecan elokuvajuhlat, New York, 2003; Oberhausenin kansainväliset lyhytelokuvajuhlat, Oberhausen, 2003 ja 2002. Hänen lyhytelokuvansa Giant voitti vuonna 2014 Rotterdamin 43. kansainvälisillä elokuvajuhlilla Canon Tiger Awards for Short Film -palkinnon.

 

Risto Jarva tuomaristo

Georg Dolivo

 

Georg Dolivo on toiminut Espoon kaupungin kulttuurijohtajana vuosina 2001–2013. Sitä ennen hän johti viisi vuotta Helsinki 2000 -säätiötä Helsingin valmistautuessa toimimaan Euroopan kulttuuripääkaupunkina. Dolivo on koulutukseltaan teatteriohjaaja ja hän toimi Svenska Teaternin johtajana 1987–1996. Viimeksi Dolivo on työskennellyt sekä Suomen elokuvasäätiön että Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin hallitusten puheenjohtajana.

Maarit Luukkonen

Maarit Luukkonen työskentelee toimistovastaavana Suomen elokuvasäätiössä, jonne hän siirtyi Opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Hänen aikaisemmasta työhistoriastaan löytyvät myös työskentelyt kulttuurineuvojana ja -tuottajana. Luukkonen nauttii elokuvien katsomisesta ja on viime vuosina innostunut etenkin lyhytelokuvista, joiden tarinan kerronta on älykästä kaikessa tiiviydessään. Hyvä lyhytelokuva jättää katsojaansa pitkän muistijäljen.

Anni Oja

Anni Oja (s. 1986) on syntyjään oululainen, nykyisin Turussa asuva animaationtekijä ja opettaja. Hän valmistui kuvataidekasvattajaksi Lapin yliopistosta keväällä 2012 ja animaatio-ohjaajaksi Turun taideakatemiasta keväällä 2015. Sittemmin Oja on toteuttanut muun muassa animaatiota, hahmoja sekä lavasteita eri produktioihin ja opettanut animaatiota niin lapsille kuin aikuisillekin. Hänen työskentelylleen ominaista on käsintekeminen perinteisiä animaatiotekniikoita käyttäen. Hänen lopputyöanimaatioelokuvansa Viikset (2015) on esitetty monilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, ja se on voittanut useita palkintoja.

 

 

Kirkon mediasäätiön palkinnon tuomaristo

Jean Bitar

Jean Bitar on Beirutissa syntynyt elokuvaohjaaja. Koulutuksensa hän on saanut Moskovan filmi-instituutissa. Vuonna 1978 Bitar muutti Suomeen ja 1984 hän perusti tuotantoyhtiön Bitar Films Oy:n, joka on ollut siitä lähtien aktiivisessa toiminnassa.

Bitar perustaa dokumenttinsa avoimuuteen ja ihmisläheisyyteen. Hänen monikulttuurisesta taustastaan on ollut hyötyä yhdistettäessään eri kulttuurien parhaita puolia. Toisaalta hän on töissään etsinyt suomalaisen kulttuurin parhaita puolia. Viime vuosien dokumentit ovatkin keskittyneet kotikaupunkiin Hakunilaan.

Tällä hetkellä hän valmistelee filmiprojektia ”Perhosen kohtalo” sekä suunnitelee Ihmiskoirat – projektia.

 

Nuorisotuomaristo

Miisa Korkiamäki

Olen Miisa Korkiamäki Tampereen yhteiskoulun lukiosta. Olen aina ollut kiinnostunut elokuvista ja niiden tekeminen on aina ollut lähellä sydäntäni. Olen pitänyt niitä aina enemmän kuin ajanvietteenä. Toivon myös työskenteleväni tulevassa ammatissani niiden parissa.

 

Minttu Lumpiola

Olen 18-vuotias abi Tammerkosken kuvataidelukiosta. Olen kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista sekä kaikenlaisesta mediasta aina elokuvista tv-sarjoihin ja kirjoihin.

Lempielokuvagenrejäni ovat fantasia ja scifi, mutta olen myös romanttisten komedioiden ja musikaalien ystävä. Olen kiinnostunut elokuvanteosta myös tulevaisuuden ammattini kannalta ja olen ollut mukana muutamassa pienessä elokuvaprojektissa.

 

Reetta Malmivaara

Nimeni on Reetta Malmivaara ja olen 17-vuotias. Opiskelen toista vuotta Sammon keskuslukiossa viestintälinjalla. Harrastan laulamista ja lisäksi pidän kirjoittamisesta. Pidän erityisesti sellaisista elokuvista, joissa on selkeä juoni. On myös aina plussaa, jos elokuvalla on jokin syvempi teema tai tarkoitus. Kiinnitän usein huomiota siihen, miten elokuvassa on hyödynnetty musiikkia, sillä oikeat soundit voivat viedä tarinan aivan uudelle tasolle.

 

Gabriel Ojanperä

Minun nimeni on Gabriel Ojanperä ja olen 16-vuotias lukiolainen Tammerkosken lukion kuvataide-linjalta. Olen elokuvaharrastaja ja teen vapaa-ajallani käsikirjoituksia, kuvakäsikirjoituksia, budjetointia, tarpeistovalmistusta ja studiovalokuvausta. Lyhyesti sanottuna olen hyvin kiinnostunut mediatyöstä. Pidän surrealistisista ja eeppisisistä elokuvista, joilla on suuri budjetti. Olen hyvin kiintynyt 1950–1980 luvun elokuviin.

Suosikkielokuvaohjaajiani ja heidän elokuviaan ovat:
* Sam Peckinpah ja hänen elokuvistaan Hurja joukko, Rautaristi ja Tuokaa Alfredo Garcian pää.
* Alfred Hitchcock: Vertigo, Psycho, Linnut.
* Terry Gilliam: Brazil, Pelkoa ja Inhoa Las Vegasissa, 12 apinaa.
* Muita elokuvia joista pidän: Kymmenen käskyä, Ben Hur, Sinuhe egyptiläinen, Spartacus, Kunnian polut, Länsirintamalta ei mitään uutta, Tule ja katso.

 

Petri Tamminen

Olen 16-vuotias elokuvaharrastaja Pirkkalasta. Kuulun myös Tykin Elokuva-aktivistit -kerhoon. Olen harrastanut elokuvia ala-asteelta lähtien. Töitäni on näkyvillä YouTubessa MPM Pictures -kanavalla.

Olen pääasiassa klassikkoelokuvien ystävä, vaikkei kaikkein varhaisimpia elokuvia olekaan tullut nähtyä. Lempielokuviini kuuluvat mm. Pulp Fiction, Kellopeliappelsiini ja suurin piirtein jokaikinen Spielbergin ohjaama elokuva – hyvät sellaiset siis.

Elokuvien ohella pidän musiikista, luonnosta, ihmisistä ja lukemisesta – kaikesta valtavirrasta poikkeavasta ja persoonallisesta. Olen sosiaalinen ja huumorintajuinen sekä olen ollut mukana isostoiminnassa toista vuotta.