24.2.-13.3.2018 | Ma-To klo 12.00-18.00, Pe-Su klo 12.00-16.00 | Mältinranta | Vapaa pääsy

Minna Parkkisen Paseo de los Tristes -näyttely ilmentää äkillisestä luopumisesta ja menettämisestä aiheutuvaa surua. Näyttelyn lähtökohtana on kokeellinen lyhytelokuvatrilogia Dive, Grey ja Circle. Elokuvien heijastuma muuttaa muotoaan ja aineellistuu triptyykeiksi. Selluloidin läpi hehkuva valo jähmettyy betoniin muuriksi ja tiivistyy pleksiin elokuvien luurangoksi, jonka seassa voi kävellä omaan tahtiin. Filmien käsin kehittäminen näkyy kuvapinnoissa erilaisina jälkinä, naarmuina ja maalauksellisena pintana. Käsin tekeminen yhdistää näyttelyn eri ilmaisumuotoja ja kokonaisuus muodostuu valokuva-, kuva-, veistos-, ääni- ja elokuvataiteen ilmaisullisista rajapinnoista. Äänisuunnittelija Janne Jankerin työryhmineen triptyykkeihin rakentamat ääniteokset ilmaisevat surua olemukseltaan näkymättönä ja akusmaattisena olentona.

(Paseo de los Tristes –trilogian ensimmäinen osa Dive kuvaa menettämistä, luopumista ja kipua. Toinen osa Grey kuvaa suremisen prosessia, aikaa, jolloin ihminen on pysähtyneessä tyhjässä tilassa, josta täytyy alkaa rakentaa uutta elämää. Kolmas osa Circle kuvaa puhdistautumista ja irtipäästämistä eli elämänhalun palautumista, ympäristön kauneuden ja arvoituksellisuuden havaitsemista arkisissakin asioissa).

Paseo de los Tristes –trilogia on aiemmin esitetty Tampereen elokuvajuhlien kotimaisessa kilpailusarjassa. Nyt niiden pohjalta syntynyt näyttely nähdään elokuvajuhlien rinnalla Taidekeskus Mältinrannassa. Parkkinen on elokuvantekijä ja kuvataiteilija, joka tutkii liikkuvan ja pysäytetyn kuvan suhdetta, ajan käsitettä ja tunteita. Parkkinen työskentelee kokeellisen elokuvan ja valokuvan sekä maalaus- ja betoniveistostaiteen parissa. Kuvataiteilija-medianomi-koulutuksen lisäksi hän on opiskellut valokuvausta Madridissa sekä kokeellista elokuvaa San Franciscossa. Kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla tunnustetun Parkkisen toksia on esitetty yli 30 festivaalilla muun muassa Saksassa, Ranskassa, Espanjassa, Yhdysvalloissa, Kandassa ja Brasiliassa.