Torstai 5.3. | Klo 13.00–18.00 | Tullikamari | Suomeksi | Vapaa pääsy

Pirkanmaan elokuvakeskus ry. (PEK) on vuodesta 1982 saakka edistänyt elokuvakulttuuria. Osaksi elokuvakeskuksen toimintaa kuuluvat erilaisten työpajojen järjestäminen. Niiden tuotoksia esitellään nyt tässä kokonaisuudessa.

Klo 13.00

ROSKAPÄTKÄT 5V

Roskapätkien viides vuosi jatkaa edellisen vuoden biojäte-teemaa, sivuten samalla myös muita edellisten vuosien aiheita. Lyhytelokuvissa nähdään muun muassa kuinka merten muoviroskat esittäytyvät vastasyntyneelle kilpikonnalle ystävällisinä leikkikavereina, ja ruovesiläinen teini potee ilmastoahdistusta.

Pirkanmaalaiset nuoret tarttuivat ihmisten järjettömään lajitteluun, ja nostivat elokuvissaan esille mm. biokaasutuotannon. Typerän lajittelun seurauksena luonto kostaa takaisin synnyttäen hirviöitä, joilta ei säästy edes Kolhon joukkoliikenne. 

Yläkoulu- ja lukioryhmille suunnattu näytös sisältää kahdeksan nuorten kanssa tehtyä elokuvaa. Näytös on ilmainen ja kestää noin tunnin, sisältäen tekijöiden palkintojen jaon.

Klo 14.30 (Huom! Esityksen ajankohta muuttunut!)

LYHÄRIKURSSI NUORILLE -ELOKUVAT

Tampereen elokuvajuhlat ja Pirkanmaan Osuuskauppa järjestivät asiakasomistajatalouksien nuorille Lyhärikurssi nuorille -videoworkshopin talvilomaviikolla. Workshopin aiheissa näkyi yksi elokuvajuhlien tämän vuoden teemoista: ilmastonmuutos. 

Lyhärikurssi nuorille -elokuvat ovat workshopissa valmistuneita lyhytelokuvia. Pirkanmaan Osuuskaupan valitsema asiantuntijaraati palkitsee parhaan ryhmän tässä tilaisuudessa.

KLO 15.30

ELOKUVALLA ETEENPÄIN -LYHYTELOKUVIA

Elokuvalla eteenpäin -lyhytelokuvat ovat valmistuneet Pirkanmaan Elokuvakeskuksen Elokuvaullakko-toiminnan puitteissa. Kumppaanuustalo Arttelin tiloissa toimivassa työhuoneessa on toteutettu nuorten aikuisten aiheisiin perustuvia teoksia. Osallistujat ovat tulleet mukaan pääasiassa Tampereen kaupungin eri tahojen kautta. Yhteistyötahoina ovat toimineet myös eräs musiikkiyhtye, lastensuojeluyksikkö ja Nokian seurakunnan järjestämä pienryhmä. Sarjaan on koottu hyvin erilaisia tarinoita, joiden teemat liikkuvat rautakauden maailmasta nykyhetkeen. Osa lyhytelokuvista ottaa kantaa kohtaamiseen, joka on syntynyt eri viranomaisten kanssa. Tarinoiden rakennuskeinona on käytetty usein satiiria, jolloin vaikeiden ja koskettavien asioiden käsitteleminen on helpompaa. Teosten valmistusjaksolla on keskitytty monipuolisesti ilmaisuun. Nuoret ovat toteuttaneet lyhytelokuvia Elokuvaullakon vetäjien valmentamina käsikirjoittajina, esiintyjinä, valaisijoina, kuvaajina, äänittäjinä, ohjaajina, editoijina ja säveltäjinä. Kokonaisuus sisältää myös kolme ensi-iltaa. Lyhytelokuvien tekijöinä on ollut myös nuorempaa ikäluokkaa, siksi kaksi viimeistä elokuvaa esitetään vain täysi-ikäisille katsojille.

NÄYTÖKSEN ELOKUVAT:

VAMPYYRI (Kesto 4min)
Musiikkivideo joka toteutettiin Selkä & Issias yhtyeelle. Vampyyri saa kovan kohtelun.

PALLOTTELU (Kesto 4min)
Kelan puhelinvastaaja ottaa ohjat omiin käsiinsä.

RAUTAKAUSI ”LINNAVUORI” (Kesto 3min)
Dokumentti rautakauden heimojen suhteista toisiinsa.

MIKÄ JÄRKI TÄSSÄ ON? (Kesto 1min)
Huomio kaupungin keskustasta.

RAUTAKAUSI ”SOTA” (Kesto 4min)
Dokumentti rautakauden sodankäynnistä.

PAPERISOTA (Kesto 8min)
Henkilö hävittää kuittinsa. Miten siihen suhtaudutaan virastossa?

KATASTROFI (Kesto 1min)
Nuori kohtaa pahimman mahdollisen katastrofin.

FOBIA (Kesto 8min)
Oppilaat saavat sijaisopettajan, jolla on kehno kyky suoriutua tehtävistään, mutta kuitenkin hän on mieluisampi kuin oma opettaja.

JUOPPOKUSKI (Kesto 11min)
Kolmella henkilöllä on yhteinen menneisyys. Edellisestä tapaamisesta on kulunut vuosi. Elokuvassa esiintyy myös rotta.

OIKEA ONGELMA (Kesto 5min)
Ryhmän vetäjältä karkaa mopo käsistä. Kannattaako identitettirikos.