Miten taidetta voi käyttää kotoutumisessa? Voiko kulttuuri toimia välittäjänä? Jos sanat eivät riitä, käykö taide ilmaisukanavana?

Hankkeemme kolmannessa ja näillä näkymin päätösseminaarissa Ihmiset liikkeellä – Pistokkaat mietimme näitä kysymyksiä. Ensin ihan käytännössä: elokuvateatteri Niagaran salissa näemme hankkeen elokuvatyöpajoissa 2018-2019 valmistuneet elokuvat. Näytöksen esittelee elokuvatyöpajojen vetäjä Kalle Raittila ja näytöksen pituus on noin 60 minuuttia.

Näytöksen ensimmäinen elokuva on Mäntässä yhdessä nuorten kanssa tehty dokumentti Toimintaa ja Kohtaamisia Kotirannassa (11 min). Dokumentissa Kotirannan asukkaat ja työntekijät kertovat elämästään. Elokuvassa näkyy myös kauniisti aikuisten ja Suomeen muuttaneiden nuorten ja lasten välinen lämmin yhteiselo. Makia City (5 min) on Tampereen Tammelan koulun lasten kanssa tehty animaatio. Lapset saivat vapaat kädet ideoida ja se näkyy hauskassa lopputuloksessa.

Dokumentti Vapaaehtoiset (15 min) kertoo maahanmuuttajien kanssa tehtävästä vapaaehtoistyöstä. Elokuva saa ensi-iltansa näytöksessä samoin kuin Pistokkaat (20 min), joka on tehty ARC-projektin kanssa yhteistyössä. Projektissa Tampereella on perustettu Hiedanrannan kaupunginosaan kelluva puutarha ja pystytetty kasvihuoneita. Projektin ideana on osallistaa maahanmuuttajat yhteiskuntaan käytännön tekemisellä, tässä tapauksessa puutarhan hoidolla. Elokuvan nimi Pistokkaat viittaakiin siihen, miten joskus irti leikattu saa uuden ja kukoistavan elämän löydettyään itselleen hyvän kasvualustan ja suotuisan ympäristön.

Muut näytöksessä nähtävät elokuvat ovat haastatteludokumentti Sohvalla, jossa maahan lapsena muuttanut nuori kertoo arjestaan ja unelmistaan sekä lyhyt taltio RyhmisNuoret maahanmuuttajien tukena. RyhmisNuoret on helsinkiläinen projekti, jossa kantasuomalaiset ja maahanmuuttajanuoret tekevät yhteisen teatteriproduktion.

Elokuvanäytöksen jälkeen on keskustelun vuoro. Eri taiteenalojen asiantuntijat kertovat projekteistaan ja kokemuksistaan kotoutustyössä. Keskustelemassa ovat tutkija ja teatterintekijä Ilaria Tucci (Tampereen yliopisto), muotoilija Mustafa Alshihani (Modus), museolehtori Anne Keskitalo (Tampereen kaupunki) ja naapurustokoordinaattori Imran Adan (Naapurijurtta). Tilaisuuden moderoi Jukka-Pekka Laakso. Tilaisuus on kaksikielinen, englanti-suomi, maksuton ja kaikille avoin. Lämpimästi tervetuloa! Tapahtuman löytää myös täältä: https://www.facebook.com/events/2775553969152769/