Womarts Masterclass with Director Katja Gauriloff

Masterclass-tilaisuus livestreamataan WIFT Finlandin Youtube-kanavalle

Kieli: EngKesto: 90 min

  • Verkkofestivaali 10.–21.3.

  • kalenteri-ikoni La 13.3.

  • kelloikoni 16.00 – 17.30

KATSO TAPAHTUMA TÄSTÄ

Womarts-hanke korostaa naispuolisten taiteilijoiden asemaa eurooppalaisessa kulttuuri- ja taidehistoriassa ja kulttuurisessa monimuotoisuudessa. Womarts-lähettiläät ovat urallaan menestyneitä eurooppalaisia taiteilijoita, jotka on kutsuttu pitämään masterclass-tilaisuuksia ympäri Eurooppaa.

Ohjaaja Katja Gauriloff pitää Womarts-masterclassin Tampereen elokuvajuhlilla, tilaisuuden järjestää WIFT Finlandin yhteistyössä saamelaiselokuvien elokuvainstituutin kanssa. Gauriloff haluaa edustaa omaa kulttuuritaustaansa ja tuoda oman äänensä esiin koltansaamelaisena elokuvantekijänä. Hän haluaa omalla työllään lisätä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edellytyksiä alkuperäiskansojen tekijöille.Katja Gauriloff

Katja Gauriloffin motivaatio lähteä Womarts-lähettilääksi:

Womarts-lähettiläänä minulla on tilaisuus kertoa taiteestani yksilötasolla ja toisaalta tuoda näkyvyyttä kansani historialle ja nykytilalle. Saamelaiset ovat arvioiden mukaan tutkituimpia ihmisryhmiä maailmassa. Vuosisatoja kestäneen ulkoapäin tulleen tutkimustyön jälkeen elokuva on osoittautunut yhdeksi tärkeimmistä väylistä ottaa omat tarinamme takaisin, kertoa itse omaa tarinaamme. Tähän työhön osallistuminen on minulle merkityksellistä – varsinkin nyt, kun alkuperäiskansojen elintapoihin kohdistuva kiinnostus nousee koko ajan. Minulle on tärkeää auttaa saamelaista elokuvaa ponnistamaan marginaalista suuremman yleisön ulottuville.

Masterclassin moderaattorina toimii Liisa Elisabet Holmberg, joka on kansainvälisen saamelaiselokuvien elokuvainstituutin elokuvakomissaari. Saamelaiselokuvien elokuvainstituutti haluaa olla yhteistyössä Womarts-hankkeen kanssa siksi, että alkuperäiskansojen naiset ovat hyvin aktiivisia elokuva-alalla. Saamelaisista suurin osa elokuvantekijöistä naisia ja sen vuoksi on tärkeää, että heillä on oma roolinsa myös kansainvälisessä elokuvamaailmassa. Saamelaistarinat kiinnostavat ja koskettavat, ne eivät ole marginaalissa enää vaan valtavirtaa.

Kansainvälisesti palkittu elokuvantekijä Katja Gauriloff (s. 1972) on kolttasaamelainen ohjaaja ja käsikirjoittaja, joka asuu ja työskentelee Suomen Lapissa. Hän toimii osaomistajana elokuvatuotantoyhtiö Oktoberissa. Hänen dokumenttielokuvansa Huuto tuuleen, Säilöttyjä unelmia sekä Kuun metsän Kaisa ovat palkittu Suomen valtion laatutuella. Katja voitti Jussi-palkinnon parhaasta dokumenttielokuvasta vuonna 2016. Gauriloffin ensimmäinen kokopitkä elokuva Baby Jane valmistui vuonna 2019, ja tällä hetkellä hän työstää toista fiktioelokuvaansa Je’vidaa, joka on maailmanhistorian ensimmäinen pitkä koltansaamenkielinen fiktioelokuva.

Kirjoittaja: Jenni Koski, Womarts-projektipäällikkö

 

WIFT, Womarts, International Sami FIlm Institute, Finnish National Agency for Education, Co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union