Kotimainen kilpailu 5: Donner – Privat

Jörn Donnerin viimeinen haastattelu kuvattiin hänen työhuoneellaan Kruununhaassa loppuvuodesta 2019. John Websterin ohjaama ja Tuuli Kuittisen leikkaama svengaavan kaunis dokumentti on vimmaisen elämäntarinan herkkä ja suorapuheinen epilogi.
Donner – Privat on poistunut ohjelmistosta.

Kieli: Eng, FinKesto: 79 min

  • karttaikoni FesthomeTV

  • valuuttaikoni 5

  • ikärajaikoni 16

Donner – Privat on poistunut ohjelmistosta.

still photo

DONNER – PRIVAT
DONNER – PRIVATE

John Webster | Finland 2021 | Documentary | 79 min

Jörn Donnerin viimeinen haastattelu kuvattiin hänen työhuoneellaan Kruununhaassa loppuvuodesta 2019. Pirjo Honkasalo laati haastattelusuunnitelman käyttäen innoittajana Donnerin aikoinaan Ingmar Bergmanille esittämiä kysymyksiä omassa dokumenttielokuvassaan.

Donner – Privat näyttää ihmisen elämänsä päätöspisteessä, tilanteessa, jossa ei enää voi väistää kuolemaa – eikä elettyä elämää. Donner kuoli helmikuussa 2020.

John Websterin ohjaama ja Tuuli Kuittisen leikkaama svengaavan kaunis dokumentti on vimmaisen elämäntarinan herkkä ja suorapuheinen epilogi. Donner puhuu itsestään ja työstään armottomasti, mutta katse ympäröivään maailmaan on aina ollut utelias ja välitön. Tarinaa kuvittavat Donnerin ottamat ja tähän asti yleisöltä visusti piilossa pysyneet valokuvat 1950-luvulta saakka. Itsevarman nuorukaisen kuvissa näkyvät Euroopan suuret kaupungit ja elokuvafestivaalit; myöhemmin Donner valokuvasi perheitään ja rakastamiaan naisia. Isyyteen liittyvän itsereflektion rinnalla elokuvassa kuullaan hänen kumppaneitaan sekä lapsiaan, joilla on keskenään hyvinkin erilaiset kokemukset Donnerista vanhempana.

Jörn Donner oli palkittu ja parjattu elokuvantekijä, kulttuurivaikuttaja ja kansanedustaja, skandaaleja rakastava showmies ja hiljaisuudessa ahkeroiva kirjailija. Ulkopuoliseksi itsensä kokenut ristiriitainen ikiliikkuja pakeni koko ikänsä jotakin, ehkä itseään. Donner – Privatin kuvaushetkellä jäljellä on yhä ripaus elämää määrittäneestä kiihkeästä luomistarpeesta. ”Sitä minä vaalin kuin pientä kukkasta”, Donner sanoo. ”Kun ajattelen tai kirjoitan, tiedän, että olen yhä elossa.”

Ohjaaja John Webster Mediastadin haastattelussa (ei tekstitystä):