Kotimainen kilpailu 1: Dinosaurus

Rauni Mollbergin tunnetuimpia elokuvia ei voitaisi tehdä tänä päivänä ja aikana. Entisen työryhmän jäsenen ja yhteistyökumppanin Veikko Aaltosen uudessa dokumenttielokuvassa näyttelijät, työtoverit ja perheenjäsenet puhuvat avoimesti vallan luovuttamisesta kiistanalaiselle ohjaajalle.
Dinosaurus on poistunut ohjelmistosta.

Kieli: Eng, FinKesto: 89 min

  • karttaikoni FesthomeTV

  • valuuttaikoni 5

  • ikärajaikoni 16

Dinosaurus on poistunut ohjelmistosta.

still photo

DINOSAURUS
THE DINOSAUR

Veikko Aaltonen | Finland 2021 | Documentary | 89 min

Rauni Mollbergin tunnetuimpia elokuvia ei voitaisi tehdä tänä päivänä ja aikana.

Samalla kun hänen visionääristen elokuviensa maailmankuva on inhimillinen ja usein empaattinen, hänen ohjaustapojaan on kuvattu hypnoottisiksi, jopa demonisiksi. Entisen työryhmän jäsenen ja yhteistyökumppanin Veikko Aaltosen uudessa dokumenttielokuvassa näyttelijät, työtoverit ja perheenjäsenet puhuvat avoimesti vallan luovuttamisesta kiistanalaiselle ohjaajalle, joka onnistui saamaan laajaa kansainvälistä mainetta, ja houkuttelemaan kotimaista yleisöä elokuvateattereihin aikana, jolloin suomalainen elokuva ei voinut hyvin.

”Mollelle” taiteen koskettamisen hinta oli korkea. Kuvamateriaali hänen arvostetun ja arvostellun debyyttielokuvansa Maa on syntinen laulu (1973) kuvauksista ja Milkasta (1980) (molemmat sijoittuvat Lappiin ja perustuvat kirjailija Timo K. Mukan romaaneihin) ovat silmiä avaavia. Ohjaajan vaativa läsnäolo kuvauksissa on käsin kosketeltavaa; Mollbergin eetokseen kuului luoda jotain hajottamalla ensin kaikki kappaleiksi, ja hyödyntämällä näyttelijöiden aiempia kokemuksia, välittämättä siitä kuinka tuskallisia ne olivat, hänen ainutlaatuisen visionsa vangitsemiseksi. Tuntematon sotilas (1985) -elokuvan näyttelijöille työskentely merkitsi merkittäviä näyttelijäntyön ulkopuolisia uhrauksia.

Dinosaurus pitää sisällään harvinaisia haastatteluja eturivin elokuvantekijöiltä kuten Pirjo Honkasalo (joka toimi myös Mollbergin apulaisohjaajana), Aki Kaurismäki, Jörn Donner, Aku Louhimies, Selma Vilhunen ja Juho Kuosmanen. Se kunnioittaa Mollbergin parhaiden elokuvien henkeäsalpaavaa kauneutta ja tarkastelee niitä kokonaan erilaisessa ajassa, jota ei enää ole. Se kertoo elokuvien tekemisestä ja vallasta, mutta myös säälimättömän taiteilijan peloista ja henkilökohtaisesta menetyksestä; ihmisestä joka ei kyennyt eikä halunnut pysyä ajan mukana. Maailma muuttui, ja Mollberg jäi jälkeen.

Ohjaaja Veikko Aaltonen Mediastadin haastattelussa (ei tekstitystä).