Katja Gauriloff: Kuun metsän Kaisa

Kolttasaamelaisista kertovassa elokuvassa keskeisessä osassa on ohjaajan äidinäidinäiti ja tämän myyttiset tarinat, elinikäinen ystävyys ja kulttuuri, joka oli tuhoutua toisen maailman sodan pauhussa.
Näytös on nähtävillä vain Suomessa.

HUOM! Yksittäinen näytöslippu Festhome TV:ssä (5 €) voimassa 24 tuntia ostohetkestä.

Kieli: EngKesto: 86 min

  • Verkkofestivaali 10.–21.3.

  • karttaikoni FesthomeTV

  • valuuttaikoni 5

  • ikärajaikoni 16

HUOM! Yksittäinen näytöslippu Festhome TV:ssä (5 €) voimassa 24 tuntia ostohetkestä.

 

still photo

KUUN METSÄN KAISA
KAISA’S ENCHANTED FOREST

Katja Gauriloff | Finland 2016 | Documentary | 86 min

Kuun Metsän Kaisa on runollinen tutkielma kolttasaamelaisen legendaarisen sadunkertojan Kaisa Gauriloffin ja sveitsiläisen kirjailijan Robert Crottet’n kohtalonomaisesta ystävyydestä. Kaisan ja Robertin henkilökohtainen tarina nivoutuu vahvasti kolttasaamelaisten elämän mullistukseen toisen maailmansodan aikana. Elokuvan näkökulmahenkilö on Robert Crottet, jonka kirjoittamiin teksteihin elokuva perustuu. Vuonna 1938 Robert Crottet matkusti uniensa johdattamana Lappiin, Suenjelin kolttakylään, jossa hän tutustui Kaisa Gauriloffiin. Alkoi loppuelämän mittainen ystävyys. Robert Crottet alkoi tallentaa Kaisan kertomia legendoja ja myöhemmin julkaisi niistä kirjoja. Toisen maailmansodan puhkeaminen muutti kolttien elämän lopullisesti. Koltat menettivät lähes kaiken sodan seurauksena; kansa joutui jättämään ikiaikaisen kotipaikkansa ja oli vaarassa tuhoutua. Robert Crottet toimi kolttien puolestapuhujana sodanjälkeisessä maailmassa tavoitteenaan turvata kolttien elämäntapa ja tulevaisuus. Hän lahjoitti kirjojensa tuoton, mutta myös keräsi perustamansa säätiön avulla suuren summan rahaa Euroopasta kolttien hyväksi. Kaisan omalla äänellään kertoma legenda revontulien synnystä sitoo kaiken temaattisesti yhteen. Elokuva on häkellyttävällä tavalla ajankohtainen maailmassa, jossa sodat ovat ajaneet miljoonia ihmisiä maanpakoon.

WIFT, Womarts, International Sami FIlm Institute, Finnish National Agency for Education, Co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union