“Murtovarkaus on taiteellisessa ja teknillisessä suhteessa paras suomalainen taideteos valkoisella kankaalla” (Helsingin Sanomat 26.9.1926)

Näin komeasti yleisö kiitteli Murtovarkaus-elokuvaa, joka sai ensi-iltansa 27. syyskuuta vuonna 1926 Kino-Palatsi-teatterissa Helsingissä.

Tuskin olisi elokuvan ohjannut Harry Roeck Hansen osannut arvata, missä hänen elokuvansa tullaan liki sata vuotta myöhemmin esittämään.

8. maaliskuuta Tampereella tehdään historiaa: Tampereen elokuvajuhlat tuo Murtovarkauden Tuomiokirkkoon, ja yleisö pääsee näkemään elokuvan suurelta valkokankaalta kirkon holvien alla. Eikä siinä kaikki; ensimmäistä kertaa elokuvajuhlien historian aikana mykkäelokuva säestetään uruilla improvisoiden. Uruissa on Tuomiokirkon urkuri Esa Toivola, joka on tehtävästä innoissaan:

– Olen säestänyt elokuvia monta kertaa, mutta vain kerran aiemmin näin monipuolisilla ja suurilla uruilla. Vaikutuksen teki myös valkokankaan koko, joka on huikea.

Harry Roeck Hansenin ohjaama draama Murtovarkaus (1926) pohjautuu Minna Canthin samannimiseen näytelmään. Rikkaan talon poika on rakastunut köyhän torpparin kasvattityttäreen, mutta isänsä käskystä menee kihloihin rikkaan perheen tyttären kanssa. Kun poika haluaa purkaa kihlauksensa, ryhtyy ylpeä ja loukattu morsian rikkomaan rakastavaisten välejä.

Tilaisuuden avaa eläkkeellä oleva toimittaja ja urkumusiikin ystävä Hannu Taanila.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Tampereen elokuvajuhlat, Tampereen seurakunnat sekä Aamulehti, joka lähettää tilaisuuden netissä suorana lukijoilleen. Tekniikasta vastaa Bright Finland.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Yleisöä kehotetaan tulemaan ajoissa paikalle hyvien paikkojen varmistamiseksi.