– Miksi jatkuvasti puhutaan pelkästään pakolaisista? Voisimme puhua arabikulttuurin muistakin puolista: taiteilijoista, kirjailijoista. Se auttaisi ihmisiä ymmärtämään arabikulttuuria paremmin, totesi Hassan Blasim Reunamedian haastattelussa viime syyskuussa.

Samaan aikaan elokuvajuhlilla oltiinkin jo ryhdytty toimeen. Idea uudesta arabielokuvan teemakokonaisuudesta oli hautunut mielessä hyvän aikaa, ja nyt tarve näyttää ”toinen Arabia” kävi suorastaan huutavaksi. Pakolaiskriisin keskellä kun näytti unohtuneen, että yli 20 maan kulttuurialue on niin paljon muutakin kuin hunnutettuja naisia ja fanaattisia uskonkiihkoilijoita.

Näytöskokonaisuudessa on vahva naisnäkökulma. Sarjan nuorin hahmo on tunisialaisen Wooden Handin sympaattinen 5-vuotias Amira, joka liimaa itsensä kiinni tuoliin välttääkseen koulun. Khadija Ben-Fradjin ohjaaman Courber l’echinen Chaima taas on vapautta halajava muslimiperheen tytär. Kun nuori nainen tahtoo kotona kököttämisen sijaan tanssimaan metsäbileisiin, keinot kyllä löytyvät.

Mukana on myös fantasiaa. Qatarilainen Eye & Mermaid on saanut inspiraationsa syyrialaisen merenneitojumalattaren Atargatiksen tarinasta. Elokuvassa kalastajantytär Hananille selviää salaisella meriretkellä, mistä hänen ihailemansa isä löytää kaikki ne kauniit helmet, joita hän reissuiltaan tytölle tuo.

Arkisempaa tarinankerrontaa edustaa libanonilainen On the Ropes, joka kuvaa yhteiselle illalliselle kokoontuvan perheen odotuksia ja jännitteitä. Submarine puolestaan kertoo yhden naisen kapinasta keskellä Beirutin jätekriisiä.

Kokonaisuuden ainoa dokumenttielokuva Gamboo3a Revolution käsittelee arabinaisten hiusmuotia ja mielipiteitä jakavaa ”mehiläispesäkampausta”, joka on länsimaissakin tuttu mm. Amy Winehousen tavaramerkkinä. Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa nuttura piilotetaan toki hunnun alle.

Kokoillan elokuva  Le challat de Tunis perustuu tositapahtumiin. Vuonna 2003 tuntematon moottoripyöräilijä ajeli Tunisin kaduilla viillellen partakoneenterällä naisia, joiden hän ei katsonut pukeutuneen soveliaasti. Vuosia myöhemmin elokuvantekijä Kaouther Ben Hania tarttui aiheeseen ja päätti etsiä viiltelijän. Tuloksena syntyi elokuva, jota voi parhaiten kuvailla sanaparilla mystery-mockumentary.

Toinen Arabia 1
Pe 10.3. klo 20 Niagara
La 11.3. klo 22 Plevna 6

Toinen Arabia 2
Pe 10.3. klo 14 Plevna 6
La 11.3. klo 12 Plevna 6

Le challat de Tunis
Ke 8.3. klo 20 Niagara