Sinun ohjaama lyhytelokuva ‘The lawnmower men of Kapu’ näytetään Tampereen elokuvajuhlien erikoisohjelmistossa. Kertoisitko mistä elokuva kertoo, mikä sen teema on?
Elokuva on tarina vanhemmista tädeistä ja heidän voimasta. Me olemme onnekkaita, monella meistä on näitä tätejä elämässämme.
Pintapuolin he ovat aivan tavallisia, mutta heillä tuntuu olevan rajaton määrä rakkautta perhettänsä kohtaan. Tällä rakkaudella he pitävät perheet koossa.

Miksi sinun oli tärkeä tehdä kyseinen elokuva?
Elokuva kuvattiin niin kutsutussa maraessa, eli heimoni yhteisissä tiloissa ja omat tätini näyttelivät siinä. Halusin vangita jotakin tädeistäni ja jakaa se laajan perheeni ja heimoni kanssa. Elokuva auttoi perhettäni ymmärtämään, että elokuvan tekeminen ei tapahdu pelkästään yhteisömme ulkopuolella vaan me voidaan kertoa omaa tarinaa. Lisäksi elokuva synnytti Māoriland Film Festivalin, jonka tuottajana toimin.

Olet hyvin tunnettu tuottajana ja ohjaajana sekä entisenä radiotoimittajana.
Kyllä, työskentelin toimittajana ja radiojuontajana 15-vuotta ennen kuin minusta tuli elokuva-ja tv-tuottaja/ohjaaja.

Mikä sinusta on paras tai antoisin puoli työssäsi?
Antoisinta on kertoa tarinoita jotka rikkovat stereotypioita ja samalla päästä näyttämään maoreja sekä muita alkuperäiskansoja eri valossa.

Mikä oli vaikein hetki urassasi ja miksi?
Vaikeinta oli sovittaa äitiys sekä elokuva-ja tv-tuotantojen aikataulut. Ne monesti veivät minut pois kotoa ja se tuntui ikävältä.

Maorit ovat Uuden-Seelannin alkuperäiskansaa. Miten kuvailisin Maoreja tai mitä tarkoittaa olla Maori?
En halua kertoa stereotypioita maoreista. Kulttuurin ja kielen kautta olemme yhteydessä toisiimme, sekä maahan, jokiin, vuoriin ja henkiin jotka niissä majailevat. Me nautimme yhteislauluista, me tykkäämme nauraa, mutta me osaamme olla myös kovia tarvittaessa. Kuten mikä tahansa kansanryhmä joka on kokenut kolonisaation meillä on ollut sukupolvia joilta on viety kaikki, kulttuuri, maat ja aarteet. Tällä on ollut tuhoisa vaikutus perheisiin ja tämä näkyy osassa Maoriland elokuvanäytöksiin valituissa elokuvissa. Kuitenkin kulttuuri ja kieli on pikkuhiljaa saatu takaisin kuten myös maat ja muu omaisuus. Useammat ihmiset identifioituvat maoreiksi ja tästä syystä olen optimistinen mitä tulee maorien tulevaisuuteen.

Onko jotakin joka olennaisesti erottaa maorit muista ihmisistä; traditiot kenties?
Maorien kieli on ainutlaatuinen vaikka se onkin hieman samankaltainen muiden Tyynen valtameren kieleiden kanssa.

Tietääkseni maorit ovat todella tatuoituja, kenties eniten tatuoituja maailmassa.
En ole ihan varma pitääkö tuo paikkaansa, mutta ainakin tänä päivänä tatuoinnit ovat paljon enemmän näkyvissä kuin 30 vuotta sitte. Tämä liittyy maorilaisen identiteetin ns. takaisin ottamiseen ja tatuoinnin ovat merkki siitä, että maorit ovat edelleen täällä 200 vuotta kolonisaation jälkeenkin. Monen valkoihoisen uusi-Seelantilaiset hankkivat maori-tatuointeja koska he samalla lailla identifioituvat tämän maan kanssa, tämä on heidän kotinsa. Tosin sanoen, he ymmärsivät että viidennen sukupolven uusi-seelantilaisina heillä ei ole enää mitään yhteyttä “Äiti-Englantiin” ja he ovat ylpeästi kotoisin täältä.

Millaisia symbolisia merkityksiä tatuoinneilla on?
Jokainen Ta Moko (perinteinen tatuointi) kertoo ainutlaatuisen tarinan kantajalleen.

Onko sinulla tatuointeja? Mitä ne sinulle merkitsevät?
Kyllä, minulla on monta tatuointia. Jokainen esittää tärkeän vaiheen elämässäni.

Uskotko myytteihin? Kertoisitko pari esimerkkiä?
Me emme puhu myyteistä vaan tarinoista. Tarinat selittävät suhteemme maahan ja taivaaseen sekä eläviin olentoihin. Näitä tarinoita on suullisesti kerrottu yli tuhat vuotta. Ne kertovat maailma synnystä, mistä maorit ovat tulevat ja mikä on paikkamme universumissa.

 

Maoriland 3 näytös:

 9.3. FRI/PE 10:00 | PLEVNA 6 | alk. / from 8 €

10.3 SAT/LA . 18:00 | PLEVNA 6 | alk. / from 8 €