Pirkanmaan elokuvakeskuksen Kalle Raittila on kuvannut Active Refugees In Community -projektia (ARC) Tampereen Hiedanrannassa yli vuoden ajan osana Ihmiset liikkeellä -hanketta. Projektissa Tampereen Hiedanrantaan on rakennettu Moduksen Taina Laaksosen johdolla kasvihuoneita ja viljely jatkuu tänä kesänä.

Kalle Raittila ja Niko Järvinen Pirkanmaan elokuvakeskuksesta

ARC-projektissa on kyse osallistavasta kaupunkikulttuurista ja -suunnittelusta. Hiedanrannan tapauksessa mukaan on otettu maahanmuuttajia suunnittelemaan ja toteuttamaan kaupunkiviljelyaluetta. Valokuru on kahdeksasta kasvihuoneesta muodostuva kokonaisuus.

Valokurun kasvihuoneiden pystytystä.
Kasvihuoneet

Toinen kaupunkiviljelyalue on kelluva puutarha: Hiedanrantaan perustettiin kelluva puutarha sijoittamalla kasvatuslaatikoita vanhoille käyttämättömille laitureille. Viljelyyn sai osallistua kuka tahansa ja neuvoja tarjosi muun muassa puutarha-alan asiantuntija Heidi Ovaska Pirkanmaan Martoista.

Hiedanrannan kelluva puutarha ja viljelijöitä
Heidi Ovaska ja Taina Laaksonen

ARC-projekti on monipuolinen: kaupunkisuunnittelua, viljelyä, kasvien oppimista ja siinä sivussa myös kielen oppimista. Kaikki tämä saa jatkoa vielä tänä vuonna kun viljelijät pääsevät kokeilemaan myös kasvihuoneiden toimivuutta ja istuttamaan niihin kasveja. Ihmiset liikkeellä -hankkeen osuus, dokumenttielokuva, valmistuu kevään kuluessa ja tulee yleisön nähtäväksi hankkeemme päätöstilaisuudessa 12.6. elokuvateatteri Arthouse Cinema Niagarassa.