Ohjelmistoesittely

Löydämme ja esitämme yleisölle valkokankaalla maailman parhaat tuoreet lyhytelokuvat, joita myös palkitsemme.

Kilpailut

Festivaali on kansainvälisesti arvostettu korkealaatuisesta kansainvälisestä ja kotimaisesta kilpasarjastaan. Kilpailuihin lähetetään vuosittain yli 5 000 elokuvaa, joista noin 110 valitaan loppukilpailuihin ja esitetään festivaalilla.

Kansainvälinen kilpailu on tarkoitettu lyhytelokuville. Pääpalkintona kilpailussa on Suudelma-patsas sekä 5 000 euron arvoinen Grand Prix, minkä  lisäksi kilpailussa jaetaan kategoriapalkintoja ja kunniamainintoja. Tampereen elokuvajuhlat on yksi niistä elokuvajuhlista, joiden kautta voi päästä ehdokkaaksi Oscar®-, BAFTA– ja EFA -lyhytelokuvapalkinnon voittajaksi.

Kotimaisessa kilpailussa on omat sarjansa lyhytelokuville (alle 30 min) ja pitkille dokumenttielokuville. Molemmissa sarjoissa jaetaan 5 000 euron arvoinen pääpalkinto sekä muita palkintoja ja kunniamainintoja. Kilpailu on tärkeä ponnahduslauta suomalaisille elokuvantekijöille.

Uutena tulokkaana elokuvajuhlien kilpailukartalla on yhteistyössä XYZ Films -tuotantoyhtiön kanssa toteutettu Generation XYZ -kilpailu. Lyhyille genre-elokuville tarkoitettu kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2021. Yhteistyössä mukana ovat myös Tampereen kaupunki, APFI – Audiovisual Producers Finland ja Troll VFX.

Haku kilpailuihin festivaaleille 2022 on päättynyt, ja kilpailuihin valitut elokuvat julkistettu. Elokuvat palkitaan festivaalin yhteydessä järjestettävässä palkintoseremoniassa maaliskuussa 2022.

 

Teemaohjelmistot

Kilpailusarjojen ja -näytösten lisäksi elokuvajuhlien sydämen muodostavat kuratoidut teemaohjelmistot, joissa esitellään korkealaatuista suomalaista ja kansainvälistä lyhytelokuvaa sekä pitkiä dokumentteja.

Festivaali tuo elokuvateattereihin tajunnanräjäyttäviä elokuvahelmiä, joita ei muualla pääse näkemään. Vuosittain elokuvajuhlilla järjestetään myös ainutlaatuisia erikoisnäytöksiä, joissa pääsee näkemään esimerkiksi live-säestettyjä mykkäelokuvia, kirkkonäytöksiä tai video mapping -taidetta rakennusten seinissä.

Näytösten yhteydessä järjestetään myös Q&A-tilaisuuksia, joissa festivaalilla vierailevat elokuvien tekijät kertovat teoksistaan ja vastaavat yleisön kysymyksiin.

Festivaalin taiteellisen ryhmän kuratoimien teemakokonaisuuksien lisäksi elokuvajuhlilla nähdään vuosittain myös yhteistyössä eri elokuva-alan toimijoiden kanssa toteutettuja näytöksiä, kuten AV-Arkki, Kino Euphoria, EFA Shorts, Kino-Tamk ja ELOssa sekä KAVIn kanssa toteutettu Arkistojen aarteet -kokonaisuus.

 

 

 

Tapahtumat

Festivaaliviikon elokuvanäytöksiä täydentävät monenlaiset yleisö- ja ammattilaistapahtumat. Elokuvien teemojen käsittelyä jatketaan keskustelutilaisuuksissa ja seminaareissa, ja . festivaali-illat huipentuvat klubi-iltoihin ja erilaisiin juhliin.

Elokuvantekijöille ja alan ammattilaisille tarjotaan oma räätälöity ohjelmistonsa, johon kuuluu verkostoitumistilaisuuksia, työpajoja ja seminaareja.

Tapahtumat ja ammattilaisohjelmisto 2022 on julkistettu.