Risto Jarva-tuomaristo 2023

Anni Asikainen

Anni Asikainen työskentelee Suomen Elokuvasäätiössä kulttuuriviennin assistenttina. Asikaisella on maisterin tutkinto Edinburghin yliopistosta elokuvan esitystoiminnan ja kuratoinnin alalta, ja hän on työskennellyt elokuvan esitystoiminnassa ja elokuvafestivaaleilla Skotlannissa, Irlannissa ja Suomessa.

Asikainen on ollut pitkän dokumenttielokuvan esivalintaraadeissa mm. Corkin elokuvafestivaaleilla Irlannissa ja Edinburghin elokuvafestivaaleilla Skotlannissa. Asikaisella ja lyhytelokuvalla on lämmin ja pitkä historia, sillä Asikainen on kuratoinut lyhytelokuvanäytöksiä useisiin elokuvatapahtumiin ja tuottanut gaelinkielisen lyhytelokuvan.

Laura Kolbe

Filosofian tohtori Laura Kolbe on helsinkiläinen yliopisto-opettaja ja historian tutkija sekä tietokirjailija ja kulttuurivaikuttaja. Kolben päätoimi on Helsingin yliopistossa, jossa hän hoitaa Euroopan historian professuuria. Vuodesta 2005 alkaen hän on vaikuttanut Helsingin kaupunginvaltuutettuna ja samalla tutkinut kunnallispolitiikkaa, kaupunkihistoriaa ja -kulttuuria.

Kolbe on aktiivinen kansalaisjärjestötoimija, monenlaisen kulttuurin ja elokuvien suurkuluttaja. Hän on kirjoittanut useita tietokirjoja, joissa valotetaan muun muassa eurooppalaisen ja suomalaisen identiteetin eroja ja yhtäläisyyksiä, kaupungin ja maaseudun suhdetta ja yhteiskuntaluokkien vaikutusta sosiaaliseen todellisuuteen. Vuodesta 2022 hän on toiminut Suomen Elokuvasäätiön hallituksen jäsenenä.

Mari Mantela

Elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja Mari Mantela on ohjannut ja käsikirjoittanut kansainvälisesti palkittuja lyhytelokuvia sekä työskennellyt yli 15 vuotta kansainvälisesti mainosohjaajana. Mantela on opiskellut ohjaajaksi Taideteollisessa korkeakoulussa (nyk. Aalto-yliopisto).

Mantelan keskipitkä esikoiselokuva En Autobiografi sai ensi-iltansa Brooklyn Film Festivalilla New Yorkissa. Elokuva voitti kuusi kansainvälistä palkintoa ja se esitettiin mm. USA:ssa Palm Springs Shortfestin kilpasarjassa.

2022 Mantela palkittiin Risto Jarva-palkinnolla sekä kotimaisen sarjan pääpalkinnolla Helsinki International Film Festivalilla lyhytelokuvastaan Kuinka käänsin Rabobeston kylkiasentoon. Mantela on yksi Metoo-vallankumous – miten hiljaisuus rikottiin -kirjan kirjoittajista.