Kotimainen tuomaristo

Rimantė Daugėlaitė

Rimantė Daugėlaitė on ollut liettualaisen lyhytelokuva-toimiston ”Lithuanian Shortsin” toimitusjohtaja vuodesta 2012 ja Vilnan kansainvälisen lyhytelokuva-festivaalin (Vilnius International Short Film Festival) johtaja vuodesta 2009. Rimantė on toiminut audio-visuaalisella alalla lähes kymmenen vuotta ja koordinoinut useita kulttuuriprojekteja ja elokuvien myynninedistämisprojekteja. Hän on myös tuottanut useita liettualaisia lyhytelokuvia.

Hän valmistui Liettuan musiikki- ja teatteriakatemiasta pääaineenaan elokuvatuotanto (kandidaatintutkinto) ja Vilnan yliopistosta pääaineenaan valtiotiede (kandidaatintutkinto). Rimantė oli myös työharjoittelussa Baltian elokuva- ja mediaoppilaitoksessa (Baltic Film and Media School) Tallinnassa. R. Daugėlaitė on hakenut oppia myös Berlinale Talents -verkostoitumiskokouksesta ja MAIA Workshops -kurssilta.

Hamy Ramezan

Hamy Ramezan on suomalais-iranilainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja. Paettuaan vainoa Iranista ja selviydyttyään Jugoslavian pakolaisleireillä nuorena poikana Ramezan perheineen saapui Suomeen vuonna 1990. Hän valmistui Farnhamin luovan taiteen yliopiston elokuvalinjalta vuonna 2007.

Ramezan voitti parhaan lyhytfiktiopalkinnon Tribecan elokuvajuhlilla vuonna 2015, mikä johti Kuuntele-elokuvan (tehty yhdessä Rungano Nyonin kanssa) Suomen Oscar-ehdokkuuteen. Ramezanin teokset ovat myös saaneet Euroopan elokuvapalkintoehdokkuuden vuonna 2015 ja päässeet Cannesin elokuvajuhlien yhteydessä järjestettävään Directors’ Fortnight -sarjaan 2014. Ramezanin lyhyelokuva Paratiisin avaimet (2014) voitti muun muassa neljä palkintoa Tampereen elokuvajuhlilla. Viikko ennen vappua (2009) oli maailmanlaajuinen menestys, ja se voitti yhteensä kahdeksan palkintoa.

Tuntematon pakolainen sai Tampereen elokuvajuhlien pääpalkinnon vuonna 2016. Elokuva oli myös kotimaisen kilpailun yleisösuosikki. Elokuvayhtiö Aamun The Oasis of Now (2020) voitti Finnish Film Affair -tapahtuman pääpalkinnon vuonna 2019. Jälkituotannossa oleva elokuva kertoo perheestä, joka hakee turvapaikkaa Suomesta.

Kaisu Tervonen

Kaisu Tervonen (s. 1975) on vapaa toimittaja, joka kirjoittaa erityisesti elokuvista ja televisiosta. Hän avustaa muun muassa Helsingin Sanomia, Annaa ja Suomen Kuvalehteä. Tervonen on päätoimittanut dokumenttielokuvafestivaali DocPointin julkaisua ja toiminut vuoden 2021 Jussi-palkintojen esiraadissa.

Elokuvakasvatuksensa Tervonen aloitti lapsena Kuukauden westerneistä ja Terence Hill & Bud Spencer -elokuvista. Se jatkui teininä John Hughesin komedioihin ja paikallisen kirjaston VHS-valikoimaan. Sittemmin hän opiskeli elokuva- ja televisiotiedettä Turun yliopistossa, jossa hän toimi perinteikkään elokuvakerhon hallituksessa. Tervosella on lämmin suhde myös kirjallisuuteen. Hän on editoinut tietokirjoja niin jalkapallosta kuin liberalismista ja on itsekin ollut julkaisemassa kahta kirjaa: sukupuolen moninaisuudesta kertovaa Näkymätön sukupuoli -teosta sekä esseekokoelmaa 13 katseluasentoa.

Kuva:Riitta Supperi