Kansainvälinen tuomaristo

Per Fikse

Per Fikse (s. 1965, Norja) on toiminut Minimalen-lyhyt-elokuvafestivaalin johtajana Norjan Trondheimissa vuodesta 1999 ja ollut mukana festivaali-ohjelmiston suunnittelussa vuodesta 1994. Tänä vuonna Minimalen järjestettiin 33. kerran, ja kuuden päivän aikana siellä esitettiin 235 elokuvaa. Per Fiksellä on maisterintutkinto johtamisen alalta Norjan teknis-luonnontieteellisestä yliopistosta.

Hän on ollut mukana parin lyhytelokuvan teossa ja kirjoittanut elokuva-aiheisia artikkeleja, joita on ilmestynyt sekä norjalaisissa että kansainvälisissä julkaisuissa. Lisäksi hän työskentelee ohjelmistokehityspäällikkönä yksityisellä sektorilla.

Randa Maroufi

Casablancassa vuonna 1987 syntynyt Randa Maroufi asuu ja työskentelee Pariisissa. Hän on valmistunut National Institute of Fine Artsista sekä School of Fine Artsista. Maroufilla on myös tutkinto Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains -keskuksesta. Maroufi on ollut Ranskan Akatemian taiteilijajäsen Casa de Velázquez -taidekoulussa Madridissa vuosina 2017–2018

Osana sukupolvea, joka varttui kuvien hallitsemalla aikakaudella, Randa kokoaa niitä sekä innolla että epäillen. Hänen kokeilukenttäänsä kuuluu julkisten tilojen valtaaminen sekä sukupuolikysymykset, joiden perusmekanismeja hän nostaa esiin. Randa Maroufin kokeelliset teokset tutkivat venyvää tietoisuutta todellisuudesta. Hän käyttää usein elokuvissaan ja liikkuvissa kuvissaan erikoistehosteita ja muita muodollisia tyylikeinoja, jotka muuttavat ajan, tilan ja liikkeen havaitsemista. Maroufi on saanut useita palkintoja elokuvistaan The Park (2015) ja Bab Sebta (2019).

Juho Kuosmanen

Juho Kuosmanen on Kokkolasta lähtöisin oleva elokuvaohjaaja.

Jo opinnäytetyöllään Taulukauppiaat hän voitti Cannesin opiskelijaelokuvien Cinéfondation-kilpailusarjan pääpalkinnon. Elokuva sai myös viisi Jussi-ehdokkuutta.

Hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa Hymyilevä mies voitti Cannesin Un certain regard -sarjan pääpalkinnon, ja oli ensimmäinen sarjassa koskaan palkittu suomalainen elokuva. Hymyilevä mies voitti yhteensä kahdeksan Jussi-palkintoa. Suomen elokuvakriitikot valitsivat Hymyilevän miehen 2010-luvun parhaaksi kotimaiseksi elokuvaksi. Kuosmanen on ohjannut myös teatteria ja oopperaa, ja hän on Kokkolan Kinojuhlat-festivaalin taiteellinen johtaja

Kuva: Oscar Fdez Orengo

Tristan Priimägi

Tristan Priimägi on elokuvakriitikko, jolla on semiotiikan tutkinto ja ammatillinen tausta mainosalalta. Hän on johtanut Viron elokuvainstituutin kansainvälistä osastoa ja tällä hetkellä vastaa kulttuurilehti Sirpin elokuvapalstasta.

Tristan Priimägi on perustanut DocPoint Tallinnan, Helsingin
dokumenttielokuvafestivaalin ”pikkusisaruksen”, ja vastaa sen ohjelmasta. Vuonna 2020 Priimägi julkaisi kirjan 101 Estonian Films.

Mikaela Westerlund

Mikaela Westerlund on monikulttuurisen taustan omaava, suomenruotsalainen elokuva-alan toimija. Hänellä on elokuvakoulutus ja on uran aikana yhä voimakkaammin keskittynyt elokuvakulttuurin edistämiseen.

Westerlund on yli viidentoista vuoden ajan edistänyt pohjoismaista elokuvaa Suomessa, elokuvajärjestö Walhalla ry:n toiminnanjohtajana, järjestäen vuosittain mm. valtakunnallista Kuukauden pohjoismainen elokuva -sarjaa.
Finlandssvenskt filmcentrumin kautta, Westerlund tekee työtä myös suomenruotsalaisen elokuvan ja elokuvakulttuurin puolesta. Hän on tuttu RåFilm -ohjelmasta, jossa usean vuoden ajan esitettiin nuorten tekijöiden lyhytelokuvia. Westerlund on Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintolautakunnan kansallisen raadin jäsen. Vuodesta 2021 lähtien Westerlund on myös Valtion audiovisuaalisten taiteiden toimikunnan jäsen.