Ilmasto- ja Dystopia-näytöksissä katsotaan tulevaan

Tampereen elokuvajuhlat tuo valkokankaille ilmastokriisin ja sen vaikutukset monesta eri näkökulmasta. Aihetta käsitellään  varsinaisten Ilmasto-näytösten lisäksi Dystopia-ohjelmistossa sekä ilmaisissa paneelikeskusteluissa. 

Pääroolissa ilmasto

Ilmasto-ohjelmisto koostuu  kolmesta lyhytelokuvanäytöksestä sekä pitkistä dokumenteista Thank You for the Rain ja Khartoum Offside. Kokonaisuus on saanut innoituksensa  elokuvajuhlien ja Pirkanmaan elokuvakeskuksen (PEK) Ihmiset liikkeellä -hankkeesta, jonka tiimoilta vuoden 2019 festivaalilla esitettiin näytöksellinen maahanmuuttoon ja kotoutumiseen liittyviä elokuvia. Ilmasto-ohjelmistossa sivutaan siis ilmastokriisin lisäksi siirtolaisuutta ja sen syitä.  

Lyhytelokuvanäytöksistä Ilmasto 1: Ympäristö avaa näkökulman arkeen Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa ilmastokriisi vaikuttaa kouriintuntuvasti muun muassa vedensaantiin, ruuantuotantoon ja muuttoliikkeeseen. Ilmasto 2: Ihminen antaa äänen yksilöiden kokemuksille ja kiinnittää huomion myös henkiseen ilmastoon: suuri osa Afrikan ilmastopakolaisista on nuoria, jotka eivät näe tulevaisuuttaan turvatuksi kotiseudullaan. Ohjelmiston elokuvissa keskitytään sikäläiseen arkeen ja pohditaan, miten nuoret saataisiin tuntemaan toivoa ja näkemään mahdollisuus hyvään elämään myös kotimaassaan. Ilmasto 3: Pallo -näytöksessä nähdään ilmastokriisiä käsitteleviä lyhytelokuvia ympäri maapallon. 

Pitkistä dokumenteista Julia Dahrin Thank You for the Rain (Tanska, 2017) kertoo kenialaisesta maanviljelijästä ja aktivistista Kisilu Musyasta. Musya aloittaa puiden istutuksen maatilallaan suojellakseen viljelyksiään eroosiolta ja alkaa levittää tietoa puiden hyödyistä myös naapurustoonsa. Marwa Zeinin ohjaama Khartoum Offside (Sudan, Norja, Tanska, 2019) nostaa esiin uuden, rohkean sudanilaisen sukupolven: elokuvassa naisjalkapallojoukkue taistelee oikeudesta saada olla olemassa.

Löydät listan kaikista Ilmasto-ohjelmiston elokuvista täältä.

Hullu, hullumpi tulevaisuus

Dystopia-ohjelmisto kommentoi ympäristömme ja ihmiskuntamme nykytilaa. Ohjelmisto ei sisällä kauhukuvia ulkoapäin tulevista uhista vaan keskittyy ihmisten aiheuttamiin ongelmiin kuten kestävyys- ja ilmastokriisiin. Vaikka tilanne on vakava ja elämme vaa’an kielellä, elokuvissa on mukana myös huumoria ja toivoa.

Dystopia 1 lähtee liikkeelle Hannaleena Haurun terävällä yhteiskuntasatiirilla Säälistäjät (Suomi, 2014). Sen voi halutessaan lukea miesasiamiesten utopiaksi tai tasa-arvoisen yhteiskunnan kannattajien dystopiaksi. Muut näytöksessä nähtävät elokuvat Jan Verdijkin Wild (Alankomaat, 2019) ja Konstantinos Antonopoulosin Postcards from the End of the World (Kreikka, 2019) tarkkailevat perinteistä länsimaista ydinperhettä. Juan Sebastián Mesan Tierra Mojadassa (Kolumbia, 2018) kolumbialainen metsä vastaa niinkuin sinne huudetaan.

Siinä missä ensimmäinen näytös on ihmiskeskeinen, Dystopia 2 tarkastelee sitä, mitä ihminen tekee ympäristölleen. Käsitellyiksi tulevat kerskakulutus, ongelmalliset energialähteet ja tehomaatalous. Jaakko Pallasvuon, Jari Kallion ja Antti Jussilan Fruits of the Loom -elokuvassa (Suomi, 2019) kapitalisti ja kommunisti etsivät uusia tapoja elää. Näytöksen päättää Patrik Söderlundin Valtakunnat (Suomi, 2018), joka on unenomainen analyysi aina evoluution alusta lähtien ihmisen ajan päättymiseen.  

Kaikki Dystopia-ohjelmiston elokuvat on lueteltu täällä.

Teemakeskusteluissa etsitään ratkaisuja 

Ilmasto- ja Dystopia-näytöksiin liittyen festivaalilla järjestetään myös kaksi yleisölle avointa keskustelutilaisuutta, joissa ohjelmistojen teemoihin syvennytään panelistivieraiden ja yleisön kesken.

Ilmastokeskustelu järjestetään yhteistyössä Siemenpuu-säätiön kanssa Työväenmuseo Werstaan auditoriossa lauantaina 7. maaliskuuta klo 14.00–15.30. Keskustelussa etsitään yhdessä tulevaisuuden ratkaisuja ilmastokriisiin, ja keskustelua moderoi Siemenpuu-säätiön hallituksen puheenjohtaja Marko Ulvila. Muut ilmastokeskustelun osallistujat julkistetaan myöhemmin.

Dystopia-aiheen äärelle kokoonnutaan torstaina 5. maaliskuuta  klo 18.00–20.00 Arthouse Cafe Kehräsaaressa. Keskustelutilaisuuden moderaattorina toimii kirjallisuudentutkija Toni Lahtinen, joka edustaa dystooppisen kirjallisuudentutkimuksen projektia Synkistyvät tulevaisuudenkuvat: Dystooppinen fiktio nykykirjallisuudessa 2015–2019.  Muut keskustelijat ovat Hannaleena Hauru, Jaakko Pallasvuo ja Risto Isomäki. Keskustelussa pohditaan muun muassa, onko utopioilla enää sijaa nykymaailmassa vai ovatko ne jääneet dystopioiden varjoon. Dystopia-keskustelu järjestetään yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa.

Kuva: Scenes from a Dry City (Etelä-Afrikka, 2018)