Tämä blogi tulee olemaan Ihmiset liikkeellä -hankkeen työpäiväkirja. Hanke on filkkareiden ja Pirkanmaan elokuvakeskuksen (PEK) yhteinen ponnistus: tavoitteena on edistää maahanmuuttajien kotoutumista ja lisätä ymmärrystä migraation yhteiskunnallisista vaikutuksista.

Hankkeen lähestymistapa on eteenpäin katsova ja positiivinen. Ihmisten liikkuminen on välttämättömyys ja voimavara, ei uhka. Miten sitten saamme viestimme kuuluviin? Pirkanmaan elokuvakeskus on tehnyt pitkään elokuvatyöpajoja yhdessä maahanmuuttajien kanssa. Pajojen elokuvia on tarkoitus esitellä täällä, ja myöhemmin valkokankaalla. Pajojen lisäksi järjestämme seminaarin lokakuun lopulla jonne olemme kutsuneet erilaisia tahoja keskustelemaan kotoutumisesta. Tarkoituksena on oppia ja löytää uusia yhteistyötahoja. Tilaisuudessa nähdään myös elokuvatyöpajoissa tehtyjä elokuvia.

Seuraava suurempi tapahtuma on Tampereen elokuvajuhlat maaliskuussa 2019. Elokuvajuhlille kuratoidaan aiheesta elokuvanäytöksiä ja järjestetään keskustelutilaisuuksia.

Yksi isoista hankkeen haasteista tulee olemaan viestinnän muoto: ihanteena olisi kliseitä välttävä, tasa-arvoinen ja uutta kuvastoa tarjoava informaatio maahanmuutosta. Miten sen teemme? Hanke on rahoitettu Frame, Voice, Report! -tuella, jonka avulla minuakin koulutetaan kiinnittämään huomiota siihen, miten viestin vallitsevia haitallisia rakenteita haastaen tai jopa purkaen. Nähtäväksi jää miten tämä onnistuu.

Tulevina kuukausina tulemme julkaisemaan täällä bloggauksia elokuvatyöpajoista ja yhteistyökumppaneiden projekteista. Pysykää matkassa!

Riina, hankekoordinaattori