Anna Eriksson on tämän vuoden Filkkareilla monessa mukana. Erikssonin esikoiselokuva M nähdään perjantain myöhäisillassa, ja hänen kuratoimansa Carte blanche -näytös tuo vaikuttavan lyhytelokuvavalikoiman perjantai- ja lauantai -iltapäiviin. Lisäksi Eriksson on keskustelemassa lauantain Dialogissa elokuvan kanssa -keskustelutilaisuudessa siitä, miten elokuva koskettaa ja puhuttelee eri taiteiden ja tieteiden aloilla toimivia.

Kysyimme monipuoliselta taiteilijalta muun muassa hänen elokuvakäsityksestään ja tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Mistä sait inspiraation lähteä elokuva-alalle?

En ole koskaan ajatellut ryhtyväni elokuvantekijäksi. Olen taiteilijana hakenut vuosia omaa ilmaisumuotoani. Taide-elokuvan vetovoima käytännössä imaisi minut täysin mukaansa.

Miten M syntyi?

Kaikki lähti Sarah Churchwellin kirjasta The Many Lifes of Marilyn Monroe, noin 10 vuotta sitten. Mutta se oli vain alkusysäys. Minua kiehtoo kuoleman ja seksuaalisuuden yhteys ja Monroen tarinassahan ne manifestoituvat äärimmilleen.

Millä perusteella valikoit elokuvat Carte blanche -näytökseen?

Minua ei kiinnosta perinteinen tarinaan rakentuva elokuvakerronta. Elokuvataiteessa haluan kokea vaikeita tunteita, symboleja, rytmiä, hypnotisoivia ääniä ja alitajunnan visioita. Minua ei haittaa, että elokuvan jälkeen jään hämmennyksen, yksinäisyyden tai järjettömyyden tunteeseen, koska näin aistin elämän ja kaikki sen ilmiöt joka tapauksessa.

Mitä odotat Tampereen elokuvajuhlilta?

Minulle on ollut  positiivinen kokemus, kuinka vahva ja monipuolinen kotimainen elokuvafestivaalikenttä on. Olen viime vuonna kiertänyt useita kansainvälisiä festareita ja kotimaiset tapahtumat ovat olleet äärimmäisen ammattimaisia ja inspiroivia. Uskon Tampereen elokuvajuhlien olevan ainutlaatuinen kokemus.

Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi elokuvantekijänä?

Aion vahvasti jatkaa rohkeiden ja omaperäisten taide-elokuvien tekemistä. Koen ensisijaisesti olevani taiteilija, joka käyttää elokuvallista ilmaisua. Ehdottomasti tärkeintä on pitää taiteellinen itsenäisyys. En usko, että ilman vahvaa auteur-ohjaaja näkemystä syntyy mitään mielenkiintoista. Ryhmätyö ei ole minua varten.

M
pe 8.3. klo 23.00 | Plevna 2 | 9 € | K18

Carte blanche: Anna Eriksson
pe 8.3. klo 16.00 | Plevna 6 | 9 €
la 9.3. klo 16.00 | Plevna 6 | 9 €

Dialogissa elokuvan kanssa -keskustelutilaisuus
la 9.3. klo 12.00 | Stage | Vapaa pääsy