Tampereen elokuvajuhlilla toteutettiin kaksi Ihmiset liikkeellä -hankkeen tapahtumaa: PEK – Elokuva välineenä torstaina sekä seminaari seuraavana päivänä perjantaina. Torstain tapahtumassa Kalle Raittila esitteli työpajoissa valmistuneita elokuvia sekä yhteistyökumppanin Ryhmisnuorten kanssa tehdyn videon.

PEK:n Kalle Raittila esittelee vetämiensä elokuvatyöpajojen satoa

Ryhmisnuoret

Ryhmisnuorten kanssa tehty video

Perjantain seminaarissa keskusteltiin kotoutumisesta ja identiteetistä. Tilaisuuden avasi Siirtolaisinstituutin erikoistutkija Marja Tiilikainen havainnollisella esityksellään maahanmuutosta. Tiilikaisen esitys pohjautui tilastoihin ja kiistattomiin faktoihin. Esimerkiksi vastoin yleistä ennakkoluuloa suurin maahanmuuttajaryhmä ei ole nuoret miehet. Tiilikainen muistutti myös, että maahanmuutto on muutakin kuin pakolaisuutta, sitä on esiintynyt aina ja myös maastamuutto Suomesta pois on huomioitava.

Tiilikaisen jälkeen puheenvuoro oli elokuvaohjaajilla Ali Parandianilla ja Lysander Wieringillä. He kertoivat elokuviensa tekoprosesseista ja näkemyksistään kotoutumisesta. Puheenvuorot täydensivät toisiaan mielenkiintoisesti, koska Parandianin elokuva No Man Is an Island on fiktio kun taas Wieringin elokuva on dokumentti paperittomia auttavasti iäkkäästä lääkäristä.

Ali Parandian ja Jean Bitar

Elokuvataiteesta siirryttiin teatterin puolelle kun Remembering Lampedusa -projektin yksi toimijoista, Ilaria Tucci, näytti otteita elokuvasta Love ja kertoi teatteriprojektistaan lampedusalaisten kanssa.

Intensiivisen iltapäivän päätti Tobias Van Treeck IOM:sta. Hän kertoi IOM:n projektista valmistaa ihmisiä maahanmuuttoon ennen kuin he saapuvat uuteen kotimaahan.

Seminaarin puhujakirjo oli monipuolinen ja näkökulmat maahanmuuttoon sen mukaisia. Seuraavaa kohtaamista ajatellen fokuksen tulisi olla rajatumpi jotta päästäisiin enemmän keskustelemaan. Seuraava ja tällä erää hankkeen viimeinen seminaari tuleekin keskittymään taiteen tehtävään ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin kotoutumisessa. Mutta siitä lisää myöhemmin!