USA First Peoples

Amerikka ensin: Alkuperäiskansojen lyhytelokuvaa Pohjois-Amerikan mantereelta

Pohjois-Amerikan mantereen historiaa tuntemattomille (mikä rehellisesti sanottuna kattaa suurimman osan maailmasta, mukaan lukien useimmat pohjoisamerikkalaiset), sen historia on alkuperäiskansojen historiaa. Pohjois-Amerikka on alkuperäiskansojen maata. On aina ollut, ja tulee aina olemaan.

Eurooppalaisille, jotka tuntevat hyvin maidensa rajat ja sopimukset, samankaltaisuudet ja eroavaisuudet, alkuperäiskansojen Pohjois-Amerikka ei paljonkaan eroa Euroopasta, maanosasta, jossa on monia eri valtioita ja monenlaisia kansoja. Pohjois-Amerikassa on muitakin maita kuin Yhdysvallat tai Kanada. Alkuperäiskansat eivät ole yhtenäinen massa, jollaisena Hollywood haluaa heidät kuvata. On tärkeää painottaa, että vaikka eurooppalaisten kolonisaatio alkuperäiskansojen mailla on ollut erittäin vahingollista (lievästi sanottuna), alkuperäiskansojen maiden rajat ovat yhä olemassa, ja kansoihin kuuluvat tunnustavat ne joka puolella niin kutsuttua Turtle Islandia (Pohjois-Amerikkaa).

Rikkaasta tarinankerrontakulttuurista – kosmologioita ja tietoa upotettuna kirjoittamattomiin kieliin – polveutuvat alkuperäiskansojen elokuvantekijät ovat nousseet merkittäväksi voimaksi alkuperäiskulttuurien uudestisyntymisessä ja nousussa. Siinä missä elokuvan ensimmäisellä vuosisadalla alkuperäiskansat kuvattiin negatiivisessa ja yksinkertaistavassa valossa, 2000-luvulla on nähty alkuperäiskansojen tarinankertojien uusi sukupolvi, joka kertoo jännittäviä, syvällisiä ja monitahoisia tarinoita, joita ei ole ennen nähty valkokankaalla. Vastakohtana Hollywoodin intiaanistereotypioille (joita eivät ole luoneet alkuperäiskansojen elokuvantekijät), alkuperäiskansoihin kuuluvien taiteilijoiden elokuvat ammentavat voimansa ja luovuutensa vastuustaan omille yhteisöilleen ja kansoilleen, edistävät Indigenous Narrative Sovereignty -liikettä sekä alkuperäiskansojen oikeutta – ja ainoastaan heidän – kertoa tarinansa valkokankaalla.

Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen elokuvat ovat kiehtovan moninaiset kattaen kansoja Havaijilta Lounais-USA:han ja itärannikolle. Se käsittää myös Pohjois-Amerikan arktiset alueet, laajan alueen lännen Alaskasta idän Grönlantiin (kyllä, Grönlanti kuuluu Pohjois-Amerikkaan ja sen kansalla on vahvemmat kielelliset ja kulttuuriset siteet Nunavutin inuiteihin kuin Tanskan tanskalaisiin). Kokoelman kaksi näytöstä kertovat ensimmäisten kansojen tarinoita joka puolelta Pohjois-Amerikkaa. Ensimmäinen näytös keskittyy arktisiin alueisiin (Alaska, Pohjois-Kanada ja Grönlanti), ihmeelliseen kauniiseen maailmankolkkaan, joka on täynnä dynaamista elämää, kulttuureja ja yhteisöjä ilmastonmuutoksen uhan alla. Ensimmäisessä näytöksessä keskitytään pohjoiseen, mutta toinen taas vie meidät etelään (”Toiset 49”, mikä viittaa kaikkiin muihin osavaltioihin paitsi Alaskaan), tarinoihin Havaijilta ja manner-USA:sta.

Pohjimmiltaan molemmat näytökset pyytävät katsojaa toimimaan, kuuntelemaan uutisia, ajattelemaan eri tavalla ja ymmärtämään, että alkuperäiskansat ovat nouseva taiteellinen, poliittinen ja kulttuurinen voima eivät pelkästään Pohjois-Amerikassa, vaan joka puolella maailmaa.

Jason Ryle
imagineNATIVE -yhdistyksen johtaja

Katso Yhdysvaltain Suomen suurlähetystön tervehdys tästä.

In Cooperation: