Unkari

Tampereen elokuvajuhlilla esitettävät Unkari-näytökset on koonnut BusHo Short Film Festivalin (Budapest Short) festivaalijohtaja Tamás Gábeli. Näytöksessä nähdään lyhyitä fiktioelokuvia unkarilaisilta elokuvantekijöiltä.

Kuraattorin tervehdys:

 

”Uskomatonta, että vuonna 2022 luvassa on jo 18. BuSho-festivaali. Mitä se merkitsee? Sitä, että kasvattamamme lapsi on nyt täysi-ikäinen – kansainvälinen lyhytelokuvafestivaali, joka oli ainoa laatuaan Unkarissa – ja nyt se voi aloittaa itsenäisen matkansa aikuisena!

Tuntuu kuin tuhansia vuosia olisi kulunut festivaalin syntymävuodesta 2004, kun mietitään teknologian ottamia harppauksia. Ensimmäisissä tapahtumissa oli VHS-nauhoja, sitten koitti DVD- ja DV-aikakausi, kunnes nyt kaikki fyysiset mediat alkavat hitaasti hävitä elämästämme. Tämä on tietysti vain yksi monista syistä, miksi ja miten maailma ympärillämme muuttuu ja me muutumme sen mukana.

Alkuun oli sekä tyydyttävää että ilahduttavaa esittää kansainvälisiä lyhytelokuvia festivaalilla ja tarjota yleisölle hienoja elämyksiä, sillä ei ollut muuta paikkaa, jossa elokuvia olisi nähnyt. Nykyään olemme jo niin pitkällä, että lähes kaikki sisältö on saatavilla kaikkialla. Ei tarvitse kuin kaivaa omaa taskuaan ja online-festivaalien (meidän mielestämme mahdoton sanayhdistelmä) myötä kasvaa pelko sukupolvesta, joka jää kotiin katsomaan televisiota. Pikkuhiljaa kaikki jäävät kotiin ja kehittyneen visuaalisen tekniikan ansiosta kuka tahansa voi päättää, onko heidän näkemänsä hyvää vai huonoa sen sijaan, että keskityttäisiin yhteisöllisyyteen, joka on festivaalin ydin. Älkää vain sanoko, että siitä tulee todellisuutta!

Oli miten oli, nyt on aika uudistua, ja tulevina vuosina luovutamme kapulan nuorille, jotka eivät toki enää ole kovin nuoria. He ovat olleet kanssamme 5–6 vuotta, joten he tietävät, mihin ryhtyvät ja jopa nauttivat haasteesta. Se ei tietenkään tarkoita, että aiempi BuSho-tiimi katoaa täysin kartalta, vaan me kokoamme joukkomme ja esittelemme upouuden mobiilioptimoidun verkkosivun www.bushofest.hu.

Unkarilaisten lyhytelokuvien nousu on alkanut. Tervetuloa elokuvajuhlien Unkari-näytöksiin katsomaan valikoimaa BuSho-festivaalin viimeisiltä neljältä vuodelta.”

Tamás Gábeli
Festival Director