Skateboarding

Vuonna 2022 skeittaus on ensimmäistä kertaa mukana omana teemanaan Tampereen elokuvajuhlilla. Skeittiaiheiseen erikoisohjelmistoon kuuluu kaksi lyhytelokuvanäytöstä sekä yksi pitkän elokuvan näytös.

Skeittinäytöksissä pääsemme rullaamaan skeittikulttuurin moninaiseen maailmaan niin visuaalisuuden, huumorin, universaalien tarinoiden kuin taiteellisten prosessien kautta.

Nykyisessä muodossa skeittausta olisi erittäin vaikea kuvitella ilman skeittielokuvia, jotka ovat olleet merkittävässä asemassa lajin kehittymiselle, uudistumiselle ja säilymiselle 1980-luvulta lähtien. Skeittielokuvissa tavaramerkiksi tulleella kalansilmälinssiestetiikalla on ollut suuri merkitys lajin visuaalisen kuvakielen kehitykselle. Lyhytelokuvanäytöksissä päästään nauttimaan tästä skeittikuvaajien huippuunsa hiomasta ja mestarillisesta kameran operoinnista kalansilmälinssiä hyödyntäen.

Lajia harrastavien silmille suunnattujen niin sanottujen ”core” -skeittileffojen lisäksi näytöksissä on skeittikulttuurin kautta kerrottuja fiktioita, kokeellisia taideskeittielokuvia sekä skeittikulttuuria popularisoivia dokumenttielokuvia. Keskeisiä teemoja ovat ihmisyys, yhteisöllisyys, identiteetti, itsensä haastaminen ja periksiantamattomuus.

 

Vantte Lindevall